Succesverhaal: Maak MING-XI blij!

Met deze opdracht leren kleuters van groep 1 en 2 hun zintuigen gebruiken en bladeren herkennen door samen in het bos bezig te zijn. 

Doelgroep + Doel
 
Kleuters groep 1 en 2 verdeeld in groepjes van 3 kinderen.

 • Kinderen verschillende vormen bladeren van bomen herkennen
 • Verschillende zintuigen komen aan bod: ruiken, horen, voelen, zien
 • In het bos samen bezig zijn met voorwerpen en weetjes uit en over de natuur.

Benodigdheden:bovenkantWC rolletjeFiguur 1: Bovenkant WC rolletje (elk onderdeel ingekruist)

1 voorbewerkt wc-rolletje per groepje. [= Scherp stanley-mesje + stuk rondhout dat precies in wc-rolletje past zodat het makkelijker is de kruisjes in te snijden. Teken eerst met een stift de tekens en de plaatsen van de kruisjes (zie foto’s).


Snijdt elk teken kruislings in. Knip met een kartelschaar de mond als een halve maan naar boven(kant) aan 2 zijden (richting de en X en Δ)]. Zoekkaart vormen van bladeren.


onderkant wc rolletjeFiguur 2: Onderkant WC rolletje (elk onderdeel ingekruist)


Extra: 2 claves, 6 A4 met pijlen met visuele afbeelding van 6 opdrachten met het tekentje dat correspondeert met het wc-rolletje.

Eventueel wit kleedje om alle Ming-xi’s op te verzamelen.


******************************************************************************************************

Instructie
Welkom allemaal, we gaan vandaag Ming-xi helpen. Wie kent dit beestje? (Laat kale wc-rolletje zien, op zijn kop, dus met de rondjes (gaten voor de poten) en S naar boven. Nu kijkt hij niet blij.)

Dit is Ming-xi, de Aziatische kale Ming-xi is hier heen gekomen verstopt tussen de bladeren in een grote boot vol met fruit uit China. Hij voelt zich hier in het bos niet helemaal op zijn gemak. Hij valt zo op tussen al die bomen en bladeren. Willen jullie hem helpen om zich hier thuis te voelen?

Afspraken maken: Luister naar de juf en de begeleidende moeders en bij vragen kunnen zij helpen.

Terugkomgeluid: 2x tik met houten claves. Wanneer jullie dit geluid horen dan komen jullie meteen weer naar deze boom en lopen we door naar de volgende pijl. Je mag niet meer dan 20 stappen van de pijl af. Als jullie het geluid 5x achter elkaar horen stoppen we en komen jullie met je Ming-xi terug naar ons. Het geeft niet als hij nog niet helemaal af is.

We hebben 6 opdrachten voor jullie, zie de nummers met pijlen in het bos:

 1. Vacht in schutkleuren ❶❷❸❹ en ❺.

Waarom heeft een dier een vacht? Heeft Ming-xi een vacht? In China was het altijd heel warm en dus had Min-xi geen vacht nodig maar hier heeft hij het snel koud in het bos. En bovendien valt hij nu erg op. Weten jullie wat schutkleuren zijn? Waar dienen die voor?

Schutkleuren zorgen er voor dat je als dier niet snel wordt ontdekt in de juiste omgeving. En daarmee ben je veilig voor roofdieren en het helpt ook om zelf een prooi te pakken.

Kunnen jullie nu voor Ming-xi een mooi vachtje maken van bladeren. Maar let op, zoek hiervoor 5 verschillende vormen van blaadjes want Ming-xi’s houden van afwisseling. Stop de 5 verschillend gevormde blaadjes met hun steeltjes in de gaatjes 1 tot en met 5. ❶❷❸❹ en ❺.

-----Kunnen jullie de vormen van jullie bladeren terugvinden op de zoekkaart?

 1. Takkenpoten ꓳꓳꓳ en

Om goed te kunnen klimmen heeft Ming-xi een paar sterke poten nodig. Weten jullie hoeveel poten  een spin heeft? En hoeveel een mier? Ming-xi wil graag net zo veel poten als een vos. Hoeveel poten hebben we dan nodig? Zoek 4 sterke takkenpoten voor Ming-xi. Voel en test even of het sterke takjes zijn en stop de poten in de 4 zwarte rondjes. ꓳꓳꓳ en

 1. Bruine ogen X en X

Er zijn ook dieren die ’s nachts goed kunnen zien omdat ze dan op voedsel jagen. Maar Ming-xi eet insecten en zou zo graag bruine ogen hebben. Zo kan hij goed overdag kijken in dit bos met veel zonlicht. Waarom bruine ogen? Dan valt hij minder goed op in het bos. Zoek 2 bruine oogjes en prik ze in de kruisjes zodat Ming-xi goed kan zien. X en X

 1. Evenwichtige staart S

Om niet van een tak af te vallen heeft Ming-xi een staart nodig. Kun jij over deze boom lopen met je handen in je zakken? En probeer het nu eens met je handen wijd uitgespreid? Wat ging beter? Kun jij Ming-xi helpen aan een hele fraaie staart. Je mag met je groepje de mooiste staart in het bos zoeken en prik deze in het gaatje bij de S van Staart.

 1. Bloemenneus *

Weten jullie nog wat Ming-xi eet? Insecten staan er op zijn menu. Weten jullie hoe bloemen insecten lokken? Dit doen ze door de mooie kleuren maar ook door heel lekker te ruiken en een lekker zoetig sap, nectar, te maken in de bloemetjes. Kunnen jullie een bloemetje vinden dat heel lekker ruikt of een mooie kleur heeft om als neus voor Ming-xi te gebruiken. Prik de neus in het sterretje. *

 1. Boomoren Δ Δ

Er ontbreekt nog één ding aan Ming-xi. Hebben jullie een idee wat er nog mist? Kan Ming-xi jullie horen denk je? Hij mist nog een paar oortjes. Zoek een boomvrucht zoals schubben van een dennenappel, beukennootjes of hoedjes van eikels om 2 oortjes te maken van de 2 driehoekjes. Δ Δ

Einde en afronding: 5x claves tikken.

Hoe vonden jullie het? Kijk eens wat een mooie verzameling Ming-xi’s!! Nu hebben jullie alle Ming-xi’s heel blij gemaakt met:

 • Een mooi vachtje in groene schutkleuren zodat hij niet meer opvalt in het bos,
 • 2 mooie bruine ogen zodat hij goed insecten kan zien,
 • 4 poten om snel op insecten te jagen,
 • Een staart om niet uit de boom te vallen,
 • En een prachtige neus waar insecten vanzelf op afkomen!

Ming-xi is superblij en bedankt jullie voor de bosintegratie en hoopt jullie snel weer eens tegen te komen in het bos.

resultaat Ming XI 1

resultaat Ming XI 2 resultaat Ming XI 3

------------------------------------------------------------------------------------------------

Door Françoise van Heeswijk en Chantal Karper voorjaar 2017

Download de instructie als pdf


Wat is/doet het IVN?

IVN 's-Hertogenbosch
IVN 's-Hertogenbosch is een vereniging met als doel natuur- en milieu-educatie.

Actieve vrijwilligers
IVN 's-Hertogenbosch bestaat uit actieve vrijwilligers. Onze vereniging kent zowel volwassen leden als jeugdleden.

Wat staan we voor?
Wij willen iedereen stimuleren de natuur te ontdekken rond de thema's beleving en educatie.

 

button lid worden button lid worden
button lid worden button lid worden button natuurbeleving voor bijzondere groepen

Facebook logo 150   facebookbutton

 

   

Contact met IVN 's-Hertogenbosch e.o.