E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch Februari 2017

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20170127c
Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022             

Cursussen

baardmannetje ameland

Leer wat van de natuur en leer hoe leuk het is om met anderen de natuur te ontdekken!

De Vogelcursus voor beginnende vogelaars is al volgeboekt.

Natuuroudercursus voor (groot)ouders die met kinderen op school de natuur in willen. 

Natuur en Landschap in eigen Omgeving:basisnatuurcursus, waarin veel aandacht aan landschappen. In het programma zit landschap, flora, fauna, natuurrelaties en de natuurgebieden rond Den Bosch. Zes binnenlessen op woensdagavond en zes daarop aansluitende excursies naar natuurgebieden in de directe omgeving van Den Bosch op zaterdagmorgen.Er is nog plaats, meld je snel aan !

 Vogelgeluidencursus. Beluister het vogelkoor in de vroege ochtend en laat uw oren leiden door natuurgids Ferd Sauter. 

Voor meer informatie en aanmelden: klik hier.

Voor een overzicht van groene cursussen in Nederland: www.degroeneacademie.nl.

Oostvaardersplassen

Er zijn plannen om de Oostvaardersplassen ondergeschikt te maken aan de economische doelen van het toerisme en  luchthaven Lelystad.De onlangs opgerichte stichting Dierbaar Flevoland wil met een petitie voorkomen dat deze plannen doorgezet worden.Meer informatie en een link om een petitie te ondertekenen: www.dierbaarflevoland.nl.

Arjan Dwarshuis

vreemde vogel ArjanOp woensdag 5 april organiseren Coffee3 en IVN/VNW ’s-Hertogenbosch een lezing met Arjan Dwarshuis. Arjan komt ons vertellen over zijn avontuur wereldrecord vogelspotten! Alléén voor genodigden van Coffee3 en leden IVN/VNW ’s-Hertogenbosch. Meer info en aanmelden via onze website.

Milieutip

milieutip 20170201Milieutip: koelkast in de vloer

Koelkasten zijn in rap tempo zuiniger geworden, dus loont het om de oude snel te vervangen. Het is goed voor het milieu én je portemonnee om een ‘kast die past’ te kiezen, want een half lege of half volle koelkast koelt hoofdzakelijk lucht. Wie vaak kampeert, weet dat de natuur ook vol zit met koele plaatsen. In de ecologische bouw krijgt die natuurwijsheid een plek in de keuken. Ze maken gewoon een gat in de grond om voedsel in te bewaren. Dat is pas zuinig!

 

Nog een tip: 10 februari warmetruiendag.

 

Activiteiten IVN 's-Hertogenbosch e.o.

steenuil 20170203 SmallDonderdag 09 Februari 2017, 20:00 - 22:00, NME-lokaal Natuurschool Extra: workshop vissen. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zondag 12 Februari 2017, 10:00 - 13:00 Landschapbeheer Nulandse heide. Verwijderen opschot in de vlinderbaan. Zie website voor locatie. 

Woensdag 15 Februari 2017, 20:00 - 22:00, Grote zaalLezing Uilen, door Marco Renes. Zie artikel op website. 

Donderdag 16 Februari 2017, 20:00 - 22:00: NME-lokaalNachtvlinder puzzelavond. Deze avond gaat de vlinderwerkgroep aan de hand van foto's nachtvlinders determineren.

Zaterdag 18 Februari 2017, 09:00 - 12:00 Natuurschool gaat bomen bestuderen. Locatie Engelermeer vanaf de parkeerplaats bij het Visserspad.

Vrijdag 03 Maart 2017, 09:00 - 12:00 NL Doet: Landschapbeheer op de Heinis. Locatie De Heinis, Hervensedijk, t.o. de volkstuinen. Aanmelden via de landelijke website www.nldoet.nl.

Zaterdag 04 Maart 2017, 14:00 - 16:00: Publiekswandeling Landgoed Maurick, Vught. Locatie Parkeerplaats Landgoed Maurick. 

Woensdag 15 maart 2017, 20:00 - 22:00, Grote zaal: Lezing over vlinders door Tineke Cramer. 

Natuurtip

bever 20170203a Small

De winter is de beste tijd van het jaar om in de uiterwaarden naar beversporen te zoeken. Bevers houden geen winterslaap en wanneer je geluk hebt zie je er ook nog een zwemmen. Hoor je harde klappen op het water dan is de kans groot dat er een bever in het water zit. Bij onraad slaan ze namelijk met hun platte staart op het water. In de zomer zie je nauwelijks knaagsporen, dan eten de bevers verse bladeren, kruiden en wortels van waterplanten. In de winter schakelen de dieren over op boombast. Ze knagen een boom om en bijten de jonge takken af om die vervolgens volledig te schillen. De knaagsporen zijn heel karakteristiek en goed herkenbaar. Bij takken en dunne bomen schuin en bij dikkere bomen rondom (zie foto’s). Wanneer je sporen hebt gevonden laat dan even weten waar en wanneer dat was (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).bever 20170203b Small

Natuurouders

Werkgroep Jeugdnatuurgroep kind schepnetNatuur en kinderen: het is een fantastische combinatie. Toch komt nog maar één derde van de kinderen jaarlijks in de natuur. Het Bewaarde Land, een project van IVN, probeert hier al meer dan 10 jaar verandering in te brengen, door kinderen in klassenverband die natuur in al haar facetten te laten ontdekken en ervaren. Voor de begeleiding van deze kinderen zoekt IVN vrijwilligers. In februari worden hiervoor in Tilburg, Boxtel en 's-Hertogenbosch informatieavonden georganiseerd.

Website bewaarde land

Activiteiten elders

Andere IVN-afdelingen met o.a. wisentexcursie Maashorst en diersporenexcursies.

KNNV met o.a. Pluto en een geologische kring. 

Vele handen maken licht werk

We zijn op zoek naar mensen die af en toe een persbericht kunnen schrijven voor onze publieksactiviteiten. 

Klik hier voor vacatures binnen de vereniging.
Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.

Uit het bestuur

Het bestuur heeft overleg gehad met de Jeugdnatuurgroep over de regels die nodig zijn voor het aanvragen van een VOG ('Verklaring Omtrent Gedrag'). Ook was er overleg over het herverdelen van taken binnen de werkgroep communicatie. We zijn bezig met het voorbereiden van de ALV (meerjarenplan, begroting), actie Schone Maas en onze taak als voorzitter dit jaar van het regio-overleg.


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van Bianca Holtrop, John Gallast, Michiel Elands.

Rien van Eck heeft jarenlang de layout verzorgt van deze nieuwsbrief, maar heeft aangegeven dat hij zich wil concentreren op het maken van ons verenigingsblad Den Boschrietsangher. We danken Rien voor al het werk voor de E-sangher. 

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief