E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch Maart 2017

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20170127c
Aan: Bezoeker                     23 oktober 2021             

Algemene ledenvergadering

Het bestuur nodigt alle IVN/VNW-leden uit voor de Algemene ledenvergadering. Discussieer mee over de toekomst van deze mooie club. Maandag 13 maart, 20.00 - 22.00 uur, hoofdingang BBS Nieuw Zuid.

Reigers

reiger maurickOp 4 maart, van 14-16 uur, gaan IVN natuurgidsen met u op zoek naar de reigers in een van de grootste reigerkolonies van Noord-Brabant bij kasteel Maurick.

Lees meer ...

 

 

NL Doet op de Heinis

heinis wateraardbeiDe Heinis is een uniek gelegen natuurgebied middenin de bebouwing van Den Bosch. Een klein groepje vrijwilligers / buurtbewoners verricht één morgen in de week diverse onderhoudswerkzaamheden in de Heinis. Tijdens NL Doet op zaterdag 11 maart, 9.00-12.00 uur, kunnen IVN-ers en buurtbewoners meehelpen om achterstallig onderhoud weg te werken en de wateraardbei (foto) weer meer ruimte te geven. Meer informatie en opgeven via de website van NL Doet.

Lezing Vlinders

distelvlinder gecompWoensdag 15 maart 2017, 20:00 - 22:00: lezing over vlinders door Tineke Cramer. Grote zaal BBS Nieuw Zuid.

Vleermuizen

vleermuisOp 14 februari 2017 heeft Peter Twisk de vleermuizen op de Binnendieze geteld: 5 watervleermuizen, 1 gewone grootoorvleermuis, 67 gewone dwergvleermuizen. Na een terugval in 2015 gaat de stand weer omhoog. 

Planten

In 2017 is het 300 jaar geleden dat David de Gorter werd geboren in Enkhuizen. De Gorter had een grote passie voor de wilde flora en wordt beschouwd als dé grondlegger van de Nederlandse floristiek. Plantenliefhebbers kunnen hier een gratis de Gorter-themanummer van het tijdschrift PLANTEN, dat begin mei verschijnt, bestellen. 

 

Milieutip: weet hoe je kunt besparen

co2 voetprintMet je autobanden op spanning houden en een ledlamp extra gaan we het klimaat echt niet redden, verzekerde klimaatjournaliste Bernice Notenboom mij onlangs. Echte winstpakkers zijn minder fossiel vervoer (zoals autorijden en vliegen) en duurzaam wonen (in een goed geïsoleerd huis). Door eens een dagje geen koe of varken te verorberen, neemt de milieubelasting wereldwijd ook af. En voor een advies op maat, meet je simpelweg je eigen CO₂-voetafdruk.  

 

Activiteiten IVN 's-Hertogenbosch e.o.

Zaterdag 25 maart, 09.00 - 12.00 uur. Voor mensen die de workshop vissen hebben meegemaakt en voor andere IVN-leden gaan we vissen in het water, in de omgeving van het Maximakanaal. Exacte verzamelplek volgt na aanmelding bij bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

img 1279c

Zondag 26 maart,10.00 - 13.00 uur, Engelermeer: help de oeverzwaluw de zomer door. 

Onderhoud oeverzwaluwenwand. Onder voorbehoud, neem eerst contact op met Cor Haest, tel. 073-5215160, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Locatie parkeerplaats Visserspad, Haverlij, ’s-Hertogenbosch.

 

 

Dinsdag 28 Maart 2017, 20:00 - 22:00 uur: IVN Klets. Ontmoet andere IVN-ers en luister naar een natuurpraatje. NME-lokaal BBS Nieuw Zuid.

Woensdag 5 april, 19.30 - 22.00 uur: lezing Arjan Dwarshuis, wereldkampioen vogelspotten. Alléén voor genodigden van Coffee3 en leden IVN/VNW ’s-Hertogenbosch. Aanmelden verplicht, via artikel op onze website.

Zaterdag 8 april, 09.00 - 13.00 uur: Actie Schone MaasNadere informatie volgt. Locatie De Lachende Vis.

Natuurtip: vogelvrij

natuurtip 20170301 MediumNa een vorstperiode zie je overal molshopen verschijnen. De wormen, hoofdvoedsel van de mol, komen bij het stijgen van de temperatuur omhoog. De mollen volgen de wormen en breiden hun gangenstelsel naar boven uit. Een mol heeft een territorium van ±1000 m²  waar hij wel 100 molshopen kan opwerpen. De gangen vormen een langgerekte valkuil waarin wormen en larven van insecten vallen die door de mol worden opgegeten. Ook de mollenvanger is nu actief. Toch is het vangen van mollen volgens de Zoogdiervereniging zinloos. Na het vangen wordt het gangenstelsel onmiddellijk weer in gebruik genomen door buurman mol. De mol was tot 2005 beschermd maar is nu vogelvrij. Helaas, want het is een prachtig diertje. Maar op sportvelden zijn ze er begrijpelijk niet  zo blij mee.

 

Natuurouders

Beleef de Lente Junior is een educatief programma waarbij leerlingen en leerkrachten van het basisonderwijs via webcams meekijken in vogelnesten. Op dit moment staan de webcams nog niet aan, maar dat zal binnenkort wel gebeuren. Hou het in de gaten. Met lestips voor vogels kijken. 

Activiteiten elders

Zaterdag 11 maart 2017 jaarlijkse contactdag voor Oost-Brabantse vogelaars in Keent. www.brabantsevogels.nl

Maandag 27 maart, 20.00 - 22.00 uur, Verkadefabriek: Milieucafé http://www.minc-denbosch.nl/.

Zondag 16 april, 14.00 uur: Lente-excursie Heempark. Ingang Heempark Den Bosch Zuid. www.heempark-s-hertogenbosch.nl.

Lees hier de nieuwsbrief over de Essche Stroom.

Andere IVN-afdelingen met o.a. wisentexcursie, diesporenwandeling, landschapsfietstocht St. Oedenrode en excursie De Brand.

KNNV met o.a. Tongelaar, Mosasaurus, lezing over Rosmalen, Mortelen, lezingen kostmossen, Brokkenbroek. 

Vele handen maken licht werk

Zaterdag 25 maart 13.00-17.00 uur organiseren de groene initiatieven van Den Bosch weer een zadenruilbeurs. Twee jaar geleden heeft het IVN daar ook met een stand gestaan en dat is toen van twee kanten goed bevallen. Wie heeft er interesse om (een gedeelte van) deze middag een IVN-kraam te bemensen? Er is ook ruimte om een workshop of lezing van ca. een half uur te geven. Mag ook een fotopresentatie zijn. Graag opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

We zijn op zoek naar mensen die af en toe een persbericht kunnen schrijven voor onze publieksactiviteiten. 

Klik hier voor vacatures binnen de vereniging.
Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.

Uit het bestuur

Het bestuur is bezig geweest met de voorbereiding voor de ledenvergadering van 13 maart (financieel verslag, begroting, meerjarenplan). En we werken aan een samenwerking met de Volksuniversiteit.


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van Bianca Holtrop, John Gallast, Michiel Elands.

 

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief: Facebook Twitter
IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief

 Deel deze inhoud via jouw social media dmv deze buttons: