E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch April 2017

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20170127c
Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022             

IVN-lid Ko Bierman overleden

KoBiermanZijn vrouw Mariëtte verloor haar fijne levenspartner. Zoon Jaap en dochter Saskia moeten hun wijze vader missen. Wij verloren een bijzonder lid in de persoon van Ko Bierman. Hij stierf op 30 maart 2017 in Rosmalen.

Ko behaalde bij onze club in 1996 zijn diploma als IVN-natuurgids. Voor de generatie actieve leden uit die tijd was Ko een stabiele factor. Hij gaf allerlei IVN-activiteiten vorm, onder meer in zijn rol als secretaris, cursusleider en natuurgids. Menigeen heeft bij hem thuis in Rosmalen vergaderd.

Ko had een rustig en vriendelijk karakter. Nooit vroeg hij bijzondere aandacht; hij ging zijn eigen gang en deed wat goed was. Wat jammer dat hij zijn gezin op 74-jarige leeftijd moest verlaten.Namens bestuur en alle leden wensen wij zijn nabestaanden veel sterkte toe. De afscheidsbijeenkomst voor Ko vindt plaats op 4 april 2017 om 10:00 uur in Crematorium Rosmalen.

Schone Maas

schonemaas1Zaterdag 8 april 2017 van 9.00 - 12.00 uur organiseert Natuurmonumenten samen met IVN ‘s-Hertogenbosch en gemeente ’s-Hertogenbosch de jaarlijkse opschoondag. Dit jaar wordt de Koornwaard opgeruimd. Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/schonemaas. Met gratis lunch. Startpunt: Jachthaven Neptunus, Gewande 1a, ’s-Hertogenbosch.

Dag van het Landschap

haanwijk sMaandag 17 april (Tweede Paasdag) ontvangen Brabants Landschap, IVN 's-Hertogenbosch en Natuurgroep Gestel u graag op de Dag van het Landschap op landgoed Haanwijk. Geniet van de lente op dit prachtige landgoed en wandel mee. Voor kinderen zijn er speciale vleermuisactiviteiten. 

Tijden: 5.30 (!), 11.00, 13.30 en 15.00 uur

Duur: 1½ uur per wandeling

Meer informatie en aanmelden voor de vroege vogelexcursie om 5.30 uur op de website van Brabants Landschap.

Milieutip: je eigen blauwe colbert

colbert2shareGedragen kleding is natuurlijk de meest duurzame kleding om aan te schaffen. Om deze boodschap uit te dragen, trekken Bekende Nederlanders bij toerbeurt het Colbert2Share aan. Snelle modetrends leiden tot meer afval en een oneerlijke productie. Fabrikanten blijken hardleers: nu de arbeidsomstandigheden in Bangladesh alle aandacht opeisen, verhuist de kledingindustrie naar buurland Myanmar.

IVN-ers in het nieuws

Johan Mees, stadsecoloog en IVN-lid was op de radio en TV.Ferd Sauter was ook op de radio om te vertellen over vogelgeluiden en stond in het Brabants Dagblad. Jorien Bartolet en Helen van Maasakkers vertelden in het Brabants Dagblad over de natuuroudercursus.Geertje Jansen vertelde over de Graafse akker en Herman van Eijck schreef over de Blauwe reiger in de Bossche Omroep (nummer 12, pagina's 5 en 7). Veel media-aandacht voor het IVN dus. 

Wisenten

wisentTeken deze petitie als u voor het behoud van deze grote grazer in de Maashorst bent.

Documentaire

liuTip van Ivonne Smit:een inspirerende documentaire over John Liu en zijn missie om woestijnen te vergroenen en biodiversiteit te herstellen: Het Groene Goud.

Activiteiten IVN 's-Hertogenbosch e.o. 

Woensdag 5 april 2017, 19.30 - 22.00 uur: lezing Arjan Dwarshuis, wereldkampioen vogelspotten. Alléén voor leden IVN/VNW ’s-Hertogenbosch na aanmelding.

Zondag 9 april en 14 mei, 10.00-16.00 uur: open dag Haanwijk.

Zaterdag 22 april, 09.00 - 12.00 gaat de Natuurschool op zoek naar bodemdiertjes bij de  Stapsteen Groote Wetering bij de Maliskampsestraat 61, Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Twee excursies in de nationale vogelweek: zaterdag 29 april: Meer van Engelen; zaterdagavond 6 mei Moerputten. Opgeven via website Vogelbescherming.

Natuurtip zandbijen en nep-hommels

Grijze zandbij DSC 2444 Small

In zanderige paden kun je nu groepen kleine vulkaanachtige hoopjes zand vinden. Dit zijn de broedgangen van de zandbijen. Je ziet ze de donkere bijtjes vlak boven de grond vliegen. Ze graven gangen tot wel 50 cm diep met aan het eind een paar kamertjes waarin ze balletjes van stuifmeel en nectar verzamelen. Daarop leggen ze hun eitje, waarna de gang wordt afgesloten. De larve leeft van de stuifmeelballetjes en verpopt zich in de zomer. Rond maart komt er dan een nieuwe zandbij uit de gang gekropen. Als je goed oplet zie je vaak ook andere insecten zoals de 

DSC 0684 Gewone wolzwever Small

Gewone wolzwever rondvliegen. Die lijkt op een kleine hommel met een lange snavel. Het is echter een parasitaire vlieg die stiekem haar eitje werpt in de gang van de zandbij. De wolzweverlarve eet de larve van de zandbij op. In het voorjaar kruipt er dan in plaats van een zandbij een Wolzwever uit het zand.

Voor opmerkingen en tips: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Natuurouders

Beleef de Lente In de klas is het succesvolle educatieprogramma van Vogelbescherming Nederland waarmee jaarlijks 40.000 tot 50.000 bezoekers worden bereikt. Kinderen kunnen met hun klas via de website intensief meeleven met vogels in hun nesten door middel van webcams. Voor IVN-vrijwilligers wordt er een training georganiseerd o.a. in Eindhoven, zodat u mei of juni een of meerdere lessen hierover kunt geven bij een school. De training duurt een dagdeel en is gratis. U kunt zich via dit digitale formulier aanmelden voor deze training. Uiterste aanmelddatum is vrijdag 14 april.

Dinsdag 11 april: nationale buitenlesdag. Op deze dag geven leerkrachten buiten les.sdag 11 april 2017 is Nationale Buitenlesdag

insdag 11 april 2017 is Nationale Buitenlesdag!

Activiteiten elders

Zondag 16 April 2017, 14.00 uur: lente-excursie Heempark.

4 t/m 11 augustus 2017: IVN-zomerweken in Oisterwijk.

Augustus: cursus veldwerk / ecologische kennis: www.veldcursus.nl

Juni - oktober: plantencursus IVN-Oisterwijk.

Andere IVN-afdelingen met o.a. wandeling de Brand, excursies vogelwacht Uden en fietstocht Bommelerwaard. 

KNNV met o.a. Brokkenbroek en wandeling de Moerputten.

Vele handen maken licht werk

Vivent wil een Vlindertuin maken in de binnentuin van verpleeghuis Mariaoord en zoekt hier graag wat hulp bij het opzetten van de vlindertuin, hulp bij het beplanten van deze tuin, het verzorgen van de planten, eitjes, rupsen, poppen en vlinders. Ook willen ze kijken of het mogelijk is om er rondleidingen te kunnen verzorgen zodat er nog meer mensen van kunnen genieten. Ook hiervoor zoeken ze hulp. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

Wie wil een cliënt met een verstandelijke beperking en epilepsie ondersteunen bij activiteiten buitenshuis? Zij heeft een grote voorliefde voor natuur en alles wat daarmee te maken heeft.

Klik hier voor vacatures binnen de vereniging.

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.

Uit het bestuur

Op 13 maart was de algemene ledenvergadering waar we de plannen voor volgend jaar bespraken en wat we wel en wat we niet gaan doen. Hier vind je de notulen en het meerjarenplan (alleen voor leden).

Rien van der Steen was ook betrokken bij overleg over het bomenbeleidsplan, de parkeergarage bij Willemspoort, stadspark Zuid-Willemsvaart, ecologische stadsvisie en de plassennota. 

In het najaar willen we samen met de Volksuniversiteit een cursus over de natuur rond 's-Hertogenbosch organiseren. 


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van Bianca Holtrop, John Gallast, Michiel Elands.

 

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief