E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch mei 2017

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20170127c
Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022             

Cor Haest onderscheiden

thumb cor haest meerendonk 2014cWe feliciteren IVN-lid Cor Haest met zijn koninklijke onderscheiding, die hem 26 april werd toegekend voor zijn jarenlange inzet, voor o.a. het IVN. Cor is actief bij de IVN-werkgroep communicatie en werkt aan de website en aan Den Boschrietsangher en verzorgde jarenlang alle persberichten. Hij is ook actief als natuurgids en weet mensen te boeien met zijn natuurverhalen. Maar bovendien is hij altijd in de weer met het beheren van het landschap. 's-Hertogenbosch en Rosmalen zouden er anders uitzien als Cor er niet was: hij beheert o.a. het Karregat, de stapsteen Groote Wetering en is actief in natuurgebiedjes Meerendonk en de Heinistuin. Daarnaast worden er op diverse plekken ieder jaar wilgen geknot, vogelkers bestreden, gemaaid en gezaagd, onder Cor's stimulerende leiding en met zijn niet aflatende werklust. 

Nachtegalen en vleermuizen

thumb Vlonder sDonderdag 18 mei 2017 van 20.00 – 22.00 uur gaan IVN-natuurgidsen op zoek naar nachtegalen en vleermuizen in de Moerputten. Gaat u mee? Verzamelen: parkeerplaats hoek Deutersestraat / Honderdmorgensedijk, 's-Hertogenbosch. Lees meer op onze website.

Mijn berm bloeit

Icarusblauwtjes copula RolklaverMet de campagne 'Mijn berm bloeit' vragen FLORON en De Vlinderstichting aandacht voor de achteruitgang van de bloemenpracht in onze bermen en de boerenlandvlinders die hiervan afhankelijk zijn.

Help mee de bloemenrijkdom van onze bermen in kaart te brengen!

Hoe je dat kunt doen kun je lezen op http://www.floron.nl/bermen. Maar omdat het prettiger en leerzamer is om dat samen een keer uit te proberen, houdt de Natuurschool een gezamenlijke inventarisatie op 10 juni om 19.00 uur bij de Wamberg (Wamberg 8, 5258 SM Berlicum). Kennis is niet nodig, maar wel te verkrijgen die avond.

Activiteiten IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o. 

Werkgroep Jeugdnatuurgroep kind schepnetWoensdag 17 mei, 19.00 uur gaat de natuurschool op zoek naar zeggen en andere planten in de Meerendonk bij de BBS Nieuw Zuid.

Zondag 11 juni,  10.00 - 12.00: IVN Landelijke slootjesdagen. Locatie Vistrap bij Crèvecoeur, parkeren Henriettewaard 5A.

Dinsdag 13 juni  20.00 - 22.00: IVN Klets, bijkletsen met andere IVN-ers. Joost Klaver vertelt iets over zijn onderzoek naar de natuur in het Kanaalpark. NME-lokaal BBS Nieuw Zuid.

Dinsdag 20 juni, 19.30 - 21.30 Publiekswandeling: laat je verrassen door de natuur in de Bossche binnenstad. Start VVV-kantoor op de markt ’s-Hertogenbosch.

Milieutip: een nog groenere tuin

milieutip meiBeelden van ondergestroomde tunnels en kelders zijn een bekend beeld na een zeer stevige regenbui. De oorzaak is een overbelast riool in een versteend stedelijk gebied. Wat kun je als individuele burger doen? De regenpijpen uit laten komen in de tuin in plaats van op de riolering, bijvoorbeeld. Wie het professioneel wil aanpakken, graaft eerst een infiltratiekrat in of zelfs een watercontainer. Van daaruit kun je meteen de wc doorspoelen. Klik hier voor ideeën en ook Pinterest biedt tientallen voorbeelden. 

De laatste grutto van Haaren

Kijk hier naar de NatuurStreken van Jochem en Joost van Brabants Landschap.

Vrijwilligersdag Natuur Noord-Brabant

Vrijwilligers die zich in Noord-Brabant inzetten voor monitoring, bescherming en kleinschalig beheer van natuurgebieden zijn van harte welkom op de Vrijwilligersdag Natuur op zaterdag 20 mei te Etten-Leur. Ook als je interesse hebt om vrijwilliger te worden, ben je van harte welkom – dit is een uitgelezen kans om kennis te maken met alle terreinbeheerders en soortenorganisaties. Er is een actief programma met excursies, workshops, lezingen en films om meer kennis van de Brabantse biodiversiteit en natuurbeheer op te doen. Meer info en aanmelden op floron.nl/vrijwilligersdagbrabant.

Natuurtip: stinzenplanten en geurbloemen

holwortel nanny neggersStinzenplanten zijn planten die vooral op oude landgoederen voorkomen. Ze werden indertijd, meestal vanuit zuidelijker streken aangevoerd om het landgoed op te sieren. Holwortel (Corydalis cava) is zo'n plant, is lid van de papaverfamilie en zeldzaam. De plant houdt van vochtige loofbossen en beschaduwde slootkanten. Holwortel dankt zijn naam aan de dikke, vaak holle wortelknol (tot wel 10 cm). De bloeitijd begint in maart en loopt af in mei. Ga in het  voorjaar eens op zoek naar deze bijzondere plant op landgoed Haanwijk. Een veel minder zeldzame plant die in mei nog volop ook op buitenplaatsen bloeit is het Lelietje der Dalen (Convallaria majalis). Dit plantje uit de aspergefamilie heeft mooie klokvormige bloempjes die ook nog eens heerlijk geuren. Verleidelijk om in de tuin te zetten. Maar pas op, het is een enorme woekeraar die zelfs onder en tussen de terrastegels zijn weg weet te vinden.

Tips en reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Natuurouders

Misschein een beetje laat, maar schrijf het anders op voor volgend jaar: RAVON heeft een lespakket ontwikkeld over amfibieën voor de groepen 5 en 6 in het basisonderwijs. 

Tips voor vogelactiviteiten: www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/lestips.

Diversen

Er is geld voor hagen, fruitbomen, bloemenranden, zwaluwkasten, muizenruiters, mussenhotels en modderplaatsen: www.brabantslandschap.nl/erfvogels.

Op zaterdag 20 mei organiseren IVN en KNNV weer een mooi programma boordevol leuke & leerzame lezingen, workshops en presentaties rond campagne Operatie Steenbreek

Activiteiten elders

Zondag 14 mei 2017, 11.00 - 16.00 Haanwijkdag, Haanwijk 4A St. MichielsGestel

Zondag 4 juni, 10.00 uur precies: rondleiding Eendenkooi Maaspoort. Kinderrondleiding (vanaf 7 jr) start om 10.00 uur (aanmelden gewenst). Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zondag 11 juni 2017, 11.00 - 16.00 Haanwijkdag, Haanwijk 4A St. MichielsGestel

Maandag 19 juni 2017, 20.00 - 22.00 Milieucafé Minc, Verkadefabriek.

 

Vele handen maken licht werk

Een persoon die we op het oog hadden om de communicatietaak van Cor Haest gedeeltelijk over te nemen, heeft helaas afgehaakt. Daarom vragen we u of eens te kijken naar wat uw mogelijkheden zijn. Bijdragen aan website, persberichten, nieuwsbrief, coördinatie, ...? Alles kan, vanaf 1 uur per week. Op dit moment komt er teveel terecht bij mensen die ook veel tijd al aan bestuurstaken besteden en dat gaat zo niet langer.

Klik hier voor vacatures binnen de vereniging.
Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.

Uit het bestuur

De cursussen zijn de laatste jaren een steeds belangrijker onderdeel geworden van de IVN-activiteiten; daarom zijn we heel blij dat Ben van Drunen het bestuur komt versterken met als taak 'cursussen'.


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van Bianca Holtrop, John Gallast, Michiel Elands.

 

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief