E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch juni/juli 2017

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20170127c
Aan: Bezoeker                     17 oktober 2021             

In de vakantietijd verschijnt de nieuwsbrief onregelmatig. Dit keer de juni/juli nieuwsbrief.

20 juni: natuur in de stad

thumb klein glaskruid Joop Scheijbeler

IVN natuurgidsen laten u de natuur in de binnenstad zien: mooie parkjes, oude bomen, korstmossen en muurplanten, zoals muurleeuwenbek en klein glaskruid. De bladeren van klein glaskruid werden vroeger gebruikt om glas te poetsen, vandaar de naam. De naam Parietaria judaica (paries = muur, judaica = uit Judea) laat zien dat de plant oorspronkelijk in landen rond de Middellandse zee gevonden wordt. Al lang geleden is de soort naar het noorden opgeschoven en dat proces gaat de laatste jaren nog door: hij wordt ook steeds meer in steden gevonden boven de grote rivieren. 

Dinsdag 20 juni, 19.30 - 21.30. Start VVV-kantoor op de markt ’s-Hertogenbosch. Gratis wandeling; aanmelding is niet nodig.

Klein glaskruid (foto waarneming.nl - Joop Scheijbeler)

22 juni: exoten in het Bossche Broek

japanse duizendknoop

Donderdag 22 juni van 19.30-21.30 uur gaan IVN-natuurgidsen in het Bossche Broek op zoek naar zogenaamde invasieve exoten. Dit zijn planten en dieren die van elders komen en een grote bedreiging vormen voor de inheemse flora en fauna.

De IVN- excursie, met een voorlichtend karakter, is gratis. Verzamelen: bij de ingang van het Bossche Broek, hoek Pettelaarseweg-Zuidwal.

Meer info: zie onze website.

12 juli: bloeiers, zoemers en fluiters bij het Engelermeer

BijOp woensdagavond 12 juli gaan IVN natuurgidsen met u de prachtige natuur rond het Engelermeer ontdekken. Op zoek naar bloeiende planten, zoemende insecten en fluitende vogels. Vertek 20.00 uur van de parkeerplaats aan het Visserspad bij De Haverlij. Duur excursie ongeveer twee uur. Meewandelen is gratis en aanmelden is niet nodig. Informatie over het Engelermeer vindt u hier.

Terugblik actieve-ledendag

170521 IVN ledendag Bleijendijk 02 Small

Actieve IVN-ers waren op 21 mei aanwezig op landgoed Bleijendijk om daar te genieten van het mooie weer, het prachtige landgoed en leuke excursies. Hiernaast een foto van het bezoek aan de biologische boer. Daarnaast werd er nog een wandeling over het landgoed gemaakt, met uitzicht op de nieuwe meanders van de Essche Stroom en werd de tuinderij bezocht. En er was ook tijd om met elkaar te praten en met nieuwe mensen kennis te maken. 

Milieutip: elektrisch poetsen 2.0

Milieutip juli tandenborstelTandartsen mogen het gebruik van elektrische tandenborstels adviseren, milieufreaks zullen daar terughoudend mee zijn. Onlangs liet het programma GroenLicht zien hoeveel kostbare materialen op de afvalberg terechtkomen, omdat alleen die accu een beperkte houdbaarheid heeft. De oplossing? Koop er eentje met gewone batterijen, speciaal bestemd voor op reis. Is nog een stuk goedkoper ook.

 

Wildcamera's 

De Zoogdiervereniging is op zoek naar een vrijwilliger in Den Bosch die het komende jaar de verantwoordelijkheid wil nemen over twee rondreizende wildcamera's. Het gaat om onderzoek in particuliere tuinen. John Gallast heeft zich reeds aangemeld en het project heeft nog één extra vrijwilliger nodig. Zie de websites van de zoogdierenvereniging en nature today of bel met Sil Westra: 06-54376380 of meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Natuurtip: boomkikker klein maar dapper

natuurtip 20170617 SmallIn juni komen de eerste jonge boomkikkertjes uit het water kruipen. De boomkikker komt in Nederland slechts op een enkele plaatsen voor en een  paar daarvan bevinden zich niet ver van 's-Hertogenbosch, dus ga eens op zoek tijdens de wandeling. Gunstige zoekplaatsen zijn braamstruiken in de volle zon. De boomkikker is tussen de 3,5 en maximaal 5 cm groot, meestal helder groen maar kan afhankelijk van temperatuur en gemoedstoestand ook blauwgroen, donkergroen of -bruingrijs zijn. Bij hogere temperaturen wordt het kikkertje lichter- , helderder groen en bij stress wordt hij donkerder. De kikker kan geweldig klimmen en heeft daarvoor op de tenen hechtschijven. Door druk hierop komt er vocht uit kleine kanaaltjes waardoor de schijven aan de plant kleven. Ook het slijm op de buik help om zich aan takken of bladeren te hechten. Het kikkertje vertrouwt volledig op zijn camouflage. In uiterste nood laat het zich gewoon vallen. Bij het zonnen zitten de poten vaak tegen het lichaam gedrukt. Waarschijnlijk is dit om nog minder op te vallen en om uitdrogen te verminderen. Zo klein als het kikkertje is zo hard kan het kwaken, harder dan andere, grotere soorten kikkers (beluister op RAVON/boomkikker). Het kwaken wordt ook nog op elkaar afgestemd om afzonderlijk hoorbaar te blijven voor de vrouwtjes. Kortom, de boomkikker is klein maar dapper!

Tips en reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Natuurouders

Dit najaar gaat er weer een nieuwe natuuroudercursus van start. Vind je het leuk om met kinderen de natuur in te gaan? Lees er hier meer over en maak anderen (mede-ouder op school, buurman/-vrouw,  ...) er op attent. 

Activiteiten elders

Maandag 19 juni 2017, 20.00 - 22.00 Milieucafé Minc, Verkadefabriek.

Zaterdag 24 juni (12.30 buitenlokaal Haanwijk) organiseert de Natuur- en Milieugroep Vught (NMV) een teken- en schildermiddag met als thema ‘bomen’. Aanmelden Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zondag 25 juni, 9.30 uur: excursie IVN Oisterwijk bij Kasteel Nemerlaer. Vertrek vanaf de parkeerplaats bij de rotonde, oprijlaan Kasteel Nemerlaer in Haaren.

Zondag 9 juli: open dag Haanwijk.

Zondag 16 juli 14.00 uur: zomerexcursie Heempark. Het is overduidelijk zomer in het Heempark 's-Hertogenbosch Zuid. De bloemenweide staat er prachtig bij. Ga het eens bekijken! www.heempark-s-hertogenbosch.nl.

Schimmel- en paddestoelencursus in Oisterwijk. 

IVN-activiteiten in de buurt.

KNNV-activiteiten in de buurt met excursies Hengstven en Moerputten.

Vele handen maken licht werk

Een persoon die we op het oog hadden om de communicatietaak van Cor Haest gedeeltelijk over te nemen, heeft helaas afgehaakt. Daarom vragen we u of eens te kijken naar wat uw mogelijkheden zijn. Bijdragen aan website, persberichten, nieuwsbrief, coördinatie, ...? Alles kan, vanaf 1 uur per week. Op dit moment komt er teveel terecht bij mensen die ook veel tijd al aan bestuurstaken besteden en dat gaat zo niet langer.

Handig met Excel of onhandig maar bereid om het te leren? De ledenadminstratie zit op uw helpende handen te wachten. 

Klik hier voor vacatures binnen de vereniging.
Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van Bianca Holtrop, John Gallast, Michiel Elands.

 

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief

 Deel deze inhoud via jouw social media dmv deze buttons: