E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch augustus 2017

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20170127c
Aan: Bezoeker                     27 september 2022             

26 augustus: nachtvlinders en vleermuizen

thumb nachtvlinder

Kom kijken in de wonderlijke wereld van de nachtdieren: natuurgidsen van het IVN 's-Hertogenbosch laten u op zaterdagavond 26 augustus deze nachtdieren zien op landgoed Haanwijk. Kijk met bewondering naar deze dieren en verbaast u zich over de eeuwenlange strijd tussen deze twee diergroepen. Wat doen vleermuizen om een nachtvlinder te pakken te krijgen en wat doen nachtvlinders om niet gepakt te worden?

Let op: bij regen gaat het programma niet door. 

Lees hier meer over plaats en tijd.

27 augustus: blauw in de Moerputten

thumb wikke s2

Een nieuw landschap aan de zuid-westrand van 's-Hertogenbosch: natuurontwikkeling en hoogwaterberging in één. Het project 'Blues in the marshes' (zie pimpernelblauwtje.nl) is zo goed als afgerond en geeft ruimte voor hoog water en voor zeldzame dieren en planten. Laat u door IVN natuurgidsen leiden in het landschap van de Moerputten en beleef de historie en de nieuwe natuur. Zondag 27 augustus 10.00-12.00 uur, start parkeerplaats de Moerputten, hoek Deutersestraat – Honderdmorgensedijk, ’s-Hertogenbosch. 

Cursussen 

thumb IVN natuurouder kinderenIn september starten weer twee cursussen in 's-Hertogenbosch.

Weet je meer, dan zie je meer. En dat geldt zeker na de cursus natuur en landschap die dit najaar weer van start gaat. Voor programma en meer informatie klik hier.

Heb je er plezier in om met kinderen de natuur in te gaan? Kijk dan eens of de natuur(groot)oudercursus iets voor jou is: klik hier. En maak anderen (mede-ouder op school, buurman/-vrouw,  ...) er op attent. 

 

IVN Brabant organiseert in Eindhoven de training Groen doet je Goed op de vrijdagmiddagen 29 september en 3 november voor IVN’ers die als mantelzorger of als vrijwilliger dementerende ouderen begeleiden. Meer informatie vindt u hier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tuinvlindertelling

home 1Tel een kwartiertje de vlinders in uw tuin en geef het door op de website www.vlindermee.nl. Of tel zondag 6 augustus van 14-16 uur samen met anderen de vlinders in het heempark.

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

thumb A 084 ParingswielWoensdag 2 augustus, 19.00 uur natuurschool oefent libellen. LocatieStenenkamerplas. Kijk hier voor een routebeschrijving.

Zondag 6 augustus, 15.30 uur is IVN-er Cor Haest te gast bij theaterfestival Boulevard om te spreken over invasieve exoten, bij Muziektheater Transparant. Pand 18 (tuin) aan de Sint Josephstraat 18.

Zondag 13 augustus / 10 september 10.00-16.00 Haanwijkdag. Locatie Haanwijk 4A St. Michielsgestel

Zondag13 en 27 augustus organiseert Welkomplein Den Bosch wandelingen in het Engelermeer en de Moerputten.De wandelingen zijn bedoeld om statushouders kennis te laten maken met Nederlandse en andere inwoners van de gemeente 's-Hertogenbosch. Leer elkaar beter kennen en ontdek de bijzondere natuur rondom de stad. Zie de facebookpagina Welkomplein.

Zaterdag 26 augustus: open dag eendenkooi Maaspoort. De website eendenkooimaaspoort.nl is vernieuwd, neem er eens een kijkje!

Zondag 17 september, Beleef het Kanaalpark. Zet de dag alvast in uw agenda. Volgende nieuwsbrief meer informatie. 

Milieutip: restjesdag

bloemkoolHet klinkt bijna ongeloofwaardig: een derde van ons voedsel eten we niet op, maar gooien we weg. Vooral verse producten verdwijnen in de kliko. Een ‘restjesdag’ doet wonderen. Oude boterhammen veranderen in de koekenpan met olijfolie, knoflook en wat kruiden in huisgemaakte toast. Groentes met een verlept blaadje kunnen gekookt en gepureerd een tweede leven krijgen als soepie. Het tv-programma Monitor heeft een tweeluik gemaakt over voedselverspilling.

Ringslang, boksende juffers en bomenvraag 

kanaalpark ringslang 20170623 JohanMees
Zie het filmpje van Johan Mees: ringslang in het kanaalpark ! 
 
En bekijk ook het filmpje van Tineke Cramer met boksende juffers in de Wamberg.
 
We kregen de volgende vraag: weet u toevallig nog Sequoia en Redwood bomen in Den Bosch te staan, naast de grote Sequoia in de kloostertuin en de 2 Sequoia's bij de IJzeren Vrouw? Reactie aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Barnsteenslak B&B?

thumb Barnsteenslak SmallDe barnsteenslak is een kleine slak (huisje 15-20mm) die leeft in een vochtige omgeving, voornamelijk aan de waterkant. Het huisje is  doorschijnend, dun en kwetsbaar. Opvallend is ook de grote laatste winding die zeker tweederde van het slakkenhuis beslaat. Wanneer je zulke slakjes vindt, kijk dan eens goed of er bij zijn met een verdikte, vaak groenwitte voelspriet(en). Die zijn dan drager van een parasitaire zuigworm. De verdikte voelsprieten pulseren ook nog waardoor ze extra opvallen. Vooral vogels reageren hierop. Die zien ze waarschijnlijk aan voor bewegende insectenlarven. De vogel eet (gedeeltelijk) de geïnfecteerde slak op en fungeert zo als tussengastheer. De parasiet ontwikkelt zich verder in het verteringskanaal van de vogel. Via de uitwerpselen verspreidt de parasiet zich daarna in de omgeving en gaat weer op zoek naar een barnsteenslak als gastheer. 

Kortom, de moeite waard om extra goed te kijken wanneer je barnsteenslakjes vindt.

Tips en reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Natuurouders

Dit najaar gaat er weer een nieuwe natuuroudercursus van start. Vind je het leuk om met kinderen de natuur in te gaan? Lees er hier meer over en maak anderen (mede-ouder op school, buurman/-vrouw,  ...) er op attent. 

Activiteiten elders

IVN-activiteiten in de buurt met o.a. wandelingen bij Drunen, Neerijnen, de Roestelberg.

KNNV-activiteiten in de buurt met excursies in de Mortelen en bij het Belversven.

Vele handen maken licht werk

Klik hier voor vacatures binnen de vereniging.

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van Bianca Holtrop, John Gallast, Michiel Elands.

 

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief