E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch september 2017

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20170127c
Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022             

17 september: dag van het Kanaalpark

thumb Kanaalpark logoVerrassend hoeveel er al te zien is dit nieuwe stuk natuur: het Kanaalpark langs het Maximakanaal. Op de dag van het Kanaalpark zijn er natuurwandelingen en er worden vogels gespot met een telescoop bij de plassen in dit gebied. Welke trekvogels hebben het kanaalpark als pleisterplaats gevonden? En wat kun je eten uit de natuur?

Zondag 17 september 11-17 uur, Stadsboerderij Eyghentijds, Lunerkampweg 5, 5245 NB Rosmalen.

Lees hier meer over het programma van deze dag.

24 september: paddenstoelen in de Wamberg

thumb Vliegenzwam sDuik in de wondere wereld van de paddenstoelen en ga op zoek naar de mooiste vormen en kleuren. Geniet van de herfst in het statige landgoed de Wamberg tussen Rosmalen en Berlicum. IVN-natuurgiden helpen u op uw zoektocht en laten u met nieuwe ogen het bos verkennen.

Zondag 24 september, 10-12 uur Verzamelpunt: Wamberg 8, 5258 SM Berlicum. Weg van Rosmalen richting Berlicum: Berlicumseweg, bij de Groote Wetering parallelweg inrijden. 

Aanmelden niet nodig, deelname is gratis, ook geschikt voor kinderen. 

Vanaf 6 september: aandacht voor paddenstoelen

aawebchloroidesringEr zijn heel veel redenen om meer aandacht aan paddenstoelen te besteden: het zijn fantastische verschijningen en we weten er te weinig van. Genoeg om er dit najaar eens extra naar te kijken. We gaan dat doen volgens de Natuurschool-werkwijze. Dus met en van elkaar leren en uitproberen van werkvormen.

Waar en wanneer? Kijk op onze website.

Opgeven? Stuur een mailtje naar cursussen@ivn-s- hertogenbosch.nl. 

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

grote klaproos sZaterdag 9 September 2017, 09:00 - 13:00 neemt de Natuurschool
een vernieuwd natuurgebied onder de loep. We kijken wat er allemaal veranderd is rondom het Vlijmens Ven, in het kader van HoWaBo en blues in the marshes. We verzamelen op de kruising Vendreef en Heidijk in Vlijmen.

Zondag 10 september/8 oktober10.00-16.00 Haanwijkdag. Locatie Haanwijk 4A St. Michielsgestel.

Zaterdag 16 en 30 september: werkdagen eendenkooi Maaspoort

Zondag 17 september 14.00 uur: herfstexcursie in het heempark.

Maandag 18 september 20.00 uur: MiNC-Café.

Maandag 2 oktober, 20.00-22.00 uur: IVN Klets, bijkletsen met andere IVN-ers. Nieuwe natuurgidsen Jaco Wijsman en Pauline van der Vaart vertellen over hun opleiding en de natuurgebieden die ze onderzocht hebben. NME-lokaal BBS Nieuw Zuid.

Zaterdag 14 Oktober 2017, 13:30 - 16:30 gaat de Natuurschool paddenstoelen zoeken bij het Engelermeer. Locatie Parkeerplaats Engeler Visserspad. Spiegeltjes en gidsen zijn nuttig

Milieutip: je eigen deodorant

thumb milieutip september 2017

Microplastics, palmolie, chemicaliën. In een ‘gewone’ deodorant kunnen een waslijst aan schadelijke stoffen zitten. Zonder al te veel gedoe, maak je thuis je eigen cosmetica. Vier eetlepels maizena, dezelfde hoeveelheid baking soda en vijf eetlepels gesmolten kokosolie neemt al transpiratievocht en luchtjes op. Wie ook nog ‘lekker’ wil ruiken, voegt een druppel etherische olie toe. Bekijk een van de vele vlogs:

https://www.youtube.com/watch?v=Txzp7f2PDXE

Michiel Elands

Natuurouders

Natuur(groot)ouder-terugkomdag op 16 september in Haanwijk met als thema eetbare planten. Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je nog mee wil doen. 

Activiteiten elders

In september/oktober organiseert RAVON interessante visactiviteiten in Noord-Brabant, o.a. bij de Aa in Middelrode, de Hertogswetering, Helvoirts Broek, Beerze. Ervaring is geen vereiste en materialen (zoals waadpakken en netten) zijn in overleg beschikbaar. 

zondag 10 september, van 11.00u  tot 16.00: Open Monumentendag Eendenkooi en Poldermolen Waardenburg

Zaterdag 14 oktober 14 – 23 uur Klimaatfestival in de Metaal Kathedraal in Utrecht.

IVN-activiteiten in de buurt met o.a. Veedijk Rosmalen, Scheeken Best, Noorderbos Tilburg, gallen in Veghel, Bosch en Duin (Udenhout).

KNNV-activiteiten in de buurt met o.a. paddenstoelen in Tilburg.

Natuurtip: mannetjes wilde eend

thumb natuurtip september 2017

Laatst nog zo'n mooie grijze eend met zo'n knalgroene kop gezien? Nee? Ze lijken wel verdwenen. Nou dat zijn ze niet, maar je ziet ze niet meer omdat ze in deze periode ruien naar een zogeheten eclipskleed. En dit verenkleed is bruin, net zoals het vrouwtje. Is er dan geen verschil? Ja, let maar eens op de snavel: groenachtig bij het mannetje, oranje bij het vrouwtje. 

En over een paar maanden worden ze al weer prachtig grijs met een groene kop.

 

Mannetje wilde eend eclipskleed

foto waarneming.nl Marieke en Dolf

Vele handen maken licht werk

Klik hier voor vacatures binnen de vereniging.

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van Bianca Holtrop, Michiel Elands.

 

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief