E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch oktober 2017

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20170127c
Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022             

11 oktober: lezing dieren in het Veluwse landschap

lezing oktober 2017 Fred van WijkHet IVN ’s- Hertogenbosch organiseert op woensdag 11 oktober 2017 om 20.00 uur een lezing over dieren in het Veluwse landschap. De lezing wordt verzorgt door Fred van Wijk. Fred woont op de Veluwe en fotografeert al ruim 35 jaar de Veluwse natuur in alle seizoenen. Zijn favoriete onderwerpen zijn de zoogdieren die in de bossen leven: edelherten, reeën, wilde zwijnen, vossen, dassen en eekhoorns. De lezing is in de Grote Zaal van de BBS Nieuw Zuid. Lees meer over deze lezing op onze website.

18 oktober: paddenstoelenspeurtocht in de Wamberg

thumb Vliegenzwam s

IVN ’s-Hertogenbosch organiseert op woensdagmiddag 18 oktober een paddenstoelenspeurtocht speciaal voor kinderen met hun opa’s en oma’s. Met behulp van een paddenstoelenzoekkaart en een spiegeltje gaan de kinderen zelf actief op zoek naar paddenstoelen op Landgoed de Wamberg. De kinderen ontdekken dan dat er veel meer soorten paddenstoelen zijn dan alleen de overbekende ‘rood met witte stippen’. 

Deze gratis, spannende ontdekkingstocht start om 14.00 uur en eindigt om ongeveer 16.00 uur. Verzamelpunt: Wamberg 8, 5258 SM Berlicum. Weg van Rosmalen richting Berlicum: Berlicumseweg, bij de Groote Wetering parallelweg inrijden. 

28 oktober: Nacht van de Nacht

thumb nacht maan 20160124

IVN Publiekswandeling Nacht van de Nacht

Op zaterdag 28 oktober 2017 is de landelijke Nacht van de Nacht. Deze activiteit wordt georganiseerd om te ervaren hoe mooi de duisternis is en ook hoe belangrijk duisternis is voor mens en dier.

Opgave voor deze wandeling in het donker is noodzakelijk in verband met de vereiste, veilige begeleiding door natuurgidsen. Lees hier meer over de locatie en hoe u zich kunt opgeven. 

4/18 oktober, 1 november: aandacht voor paddenstoelen

aawebchloroidesringEr zijn heel veel redenen om meer aandacht aan paddenstoelen te besteden: het zijn fantastische verschijningen en we weten er te weinig van. Genoeg om er dit najaar eens extra naar te kijken. We gaan dat doen volgens de Natuurschool-werkwijze. Dus met en van elkaar leren en uitproberen van werkvormen.

Waar en wanneer? Kijk op onze website.

Meedoen? Stuur een mailtje naar cursussen@ivn-s- hertogenbosch.nl. 

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

thumb Amerikaanse vogelkers Prunus serotina

Zondag 8 oktober10.00-16.00 Haanwijkdag. Locatie Haanwijk 4A St. Michielsgestel.

Zaterdag 14 Oktober 2017, 13:30 - 16:30 gaat de Natuurschool paddenstoelen zoeken bij het Engelermeer. Locatie Parkeerplaats Engeler Visserspad. Spiegeltjes en gidsen zijn nuttig. Opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zondag 15 oktober: landschapsbeheer op de vlinderbaan (Hooge Heide). Neem contact op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als u lekker buiten de natuur een handje wil helpen.

Zaterdag 4 november: Nationale natuurwerkdag in de Moerputten. Aanmelden via www.natuurwerkdag.nl; zoeklocatie 'Den Bosch'.

Woensdag 8 november, 20 - 22 uur: Lezing door Gerard Compiet. De kraai, brenger van ongeluk. Grote zaal BBS Nieuw Zuid

Milieutip: pak het eens wat groter aan

milieutip oktober

Op de Dag van de Duurzaamheid staan allerlei ‘lekker bezig’ initiatieven op het gebied van duurzaamheid centraal. Deze dag is een jaarlijks terugkerend ritueel op 10 oktober. Initiatiefnemer is Urgenda, de club die hard aan de weg timmert om ons land sneller duurzaam te maken. Wat te denken van complete woonwijken energieneutraal krijgen, het Low Car Diet of natuurlijk de klimaatzaak, waarbij de Nederlandse overheid wordt aangespoord om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. 

https://youtu.be/jR6shuedKuU

Michiel Elands

Natuurouders

Vraag het IVN Paddenstoelen-lespakket hier aan.Ga je ermee aan de slag, deel je belevenissen via #heldenvandeherfst, en geniet van de paddenstoelen! Ook ontvang je maandelijks de Kind & Natuur nieuwsbrief voor kinderopvang en scholen. Met activiteiten en tips voor scholen en kinderopvang, gratis lespakketten, aanbiedingen en meer. Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief.

Met de klas naar de boerderij: www.klasseboeren.nl.

Activiteiten elders

Zaterdag 14 en 28 oktober: werkdag in de eendenkooi Maaspoort.

IVN-activiteiten in de buurt met veel paddenstoelen, vogeltrek en wijstgronden in Uden, waterbeheer in Waalwijk.

KNNV-activiteiten in de buurt met o.a. paddenstoelen en vogeltrek in Tilburg, excursie Zandbergse vennen (Kampina).

Natuurtip: Lisdodde een sigaar om te laten roken

Grote lisdodde DSC 0497 SmallDe Grote Lisdodde (Thypha latifolia) of de 'rietsigaar', kennen we allemaal wel. In juni begint de bloei. Onderaan de bloeiwijze zitten de vrouwelijke bloemen en direct daarboven de mannelijke. De mannelijke bloemen verwelken al na een paar weken. Ook na de bloei zijn de 'sigaren' nog maanden te bewonderen. Pas in de winter zijn de zaden rijp. De zaden worden net als bij de paardenbloem door de wind verspreidt. Het wachten is dan alleen nog op droog weer. In de vrouwelijke kolf zitten namelijk naast vruchtbare bloemen ook knotsvormige onvruchtbare bloemen. Door uitdrogen krimpen die onvruchtbare bolle bloempjes en valt de kolf uiteen en kan de wind de zaadpluizen meevoeren. Het zaad ontkiemt alleen in het water of in erg natte grond. Maar de Lisdodde kan zich ook verspreiden via de wortelstokken, die overigens net als bij Riet een waterzuiverende werking hebben.

De pluis werd vroeger wel gebruikt om kussens mee te vullen en het stuifmeel werd verzameld om als meel in koeken verwerkt te worden. Ook de binnenkant van de jonge scheuten werd (en wordt?) als groente gegeten. Verder kan je van de 'sigaar'  een prima fakkel maken door deze in olie te dompelen en aan te steken. De Lisdodde is dus een sigaar om te eten en .... om te laten roken.

John Gallast

Vele handen maken licht werk

Klik hier voor vacatures binnen de vereniging.

Oproep voor e-mailadressen van wijkkrantjes, buurtverenigingen, wijkwebsites e.d. We willen onze persberichten voor IVN-activiteiten wat breder verspreiden en de wijk in de buurt van een excursiegebied ook een bericht sturen. Mail je adressen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van Hetty Petit, John Gallast, Michiel Elands.

 

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief