E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch december 2017

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20170127c
Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022             

29 november: een thuis voor vogels en vleermuizen

thumb Nestkast Zwarte roodstaart

De Zoogdierenvereniging wil samen met de Vogelbescherming én de gemeente natuurinclusief bouwen voor vogels en vleermuizen stimuleren. Wat kun je doen voor vogels en vleermuizen?  Stadsecoloog Johan Mees gaat ook vertellen over het nieuwe beleid dat door de gemeente wordt ontwikkeld voor de stedelijke natuur.

Aanmelden kan via deze link.

19.30 - 21.00 uur BBS Nieuw Zuid (hoofdingang).

 13 december: lezing over dassen

das 20171101Op woensdag 13 december 2017 om 20.00 uur zal Chris Achterberg, bioloog en natuurfilmer, de levenswijze van de das laten zien. Grote Zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid.

link naar de dassenlezing

16 december: beverwandeling

thumb Knaagwerk bever kl

Met IVN natuurgidsen gaan we op zoek naar sporen van bevers zoals knaagsporen, graafsporen en markeerplaatsen. Ook bezichtigen we een beverburcht. Zaterdag 16 december van 14-16 uur. in de Hedelse waard. Lees hier meer over deze excursie en waar het startpunt is. 

 

11 januari: Amfibieënwerkgroep 

frog 2211972 640Bent u nou ook zo benieuwd wat voor kikkers, salamanders en padden er in en rondom de poelen bij u in de buurt wonen? Zo ja, dan bent u niet alleen. Amfibieën zijn belangrijke ecosysteem-indicatoren en met uw hulp kan er in kaart gebracht worden welke amfibieënsoorten in de poelen en vijvers van ’s-Hertogenbosch leven. Bij voldoende belangstelling gaat het IVN een amfibieënwerkgroep oprichten. Kom naar de oprichtingsbijeenkomst op 11 januari (20.00 uur) of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Vogelcursus en wildcamera's

Voorjaar 2018 organiseert IVN/VNW 's-Hertogenbosch weer een vogelcursus.

En we zijn op zoek naar mensen die een wildcamera in hun achtertuin willen hebben om mee te doen aan een onderzoek naar zoogdieren in de stad. Graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

thumb ree pootafdruk 840 400Zaterdag 9 december: de Natuurschool (voor IVN-leden) zoekt naar sporen. Met John Gallast gaan we op zoek naar diersporen, zoals loopsporen, nesten, vraatsporen, prooiresten, uitwerselen, braakballen, haren enz. Klik hier voor meer informatie. 

Maandag 11 december: MiNC milieucafé in de Verkadefabriek. 

Dinsdag 12 december: de aangekondigde IVN-klets gaat NIET door, vanwege de drukte deze week (MiNC en lezing dassen).

Woensdag 27 december  13.30 - 15.00: eindejaarsplantenjacht 
Locatie Pettelaarse schans (Restaurant Croy). 

Zet 'm vast in uw agenda: 5 januari - nieuwjaarsbijeenkomst IVN/VNW 's-Hertogenbosch. 

Milieutip: koop gezamenlijk groente en fruit 

thumb milieutip decemberDe milieubelasting om via de supermarkt een kool in de koelkast te krijgen, is groot. Mede daarom schieten initiatieven om voedsel bijna rechtstreeks van het land te halen als paddenstoelen uit de grond. Denk aan streekboxen, voedselabonnementen of boerderijwinkels. Een van de koplopers zijn de Herenboeren in Boxtel; burgers hebben zelf een kleinschalige gemengde boerderij opgericht.

http://www.herenboeren.nl/

Michiel Elands

Natuurouders

Lees de succesverhalen van natuurouders in 's-Hertogenbosch en haal er inspiratie uit. En klik op de link voor Voorbeeld activiteiten / materialen

Leuke activiteit voor eind januari: www.tuinvogeltelling.nl.

Activiteiten elders

Zaterdag 2 december  landelijke dag SOVON (vogels) in Ede: www.sovon.nl/ld. Geef even door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..als je wilt gaan i.v.m. samenrijden. 

Zaterdag 9 december: landelijke dag van Floron en KNNV in Nijmegen.

IVN-activiteiten in de buurt . 

KNNV-activiteiten in de buurt 

Natuurtip: domme gans? 

thumb 2017 12 Kol grauwe en canadese ganzen SmallWie kent ze niet, die gakkende, in V-formatie overvliegende ganzen. Zo profiteren ze het meest van de luchtwervelingen van hun voorganger. Is het je wel eens opgevallen dat ze lang niet altijd naar het zuiden vliegen? Vaak zijn dat vluchten van of naar hun eetgebied (grasland). Ganzen zitten altijd in de buurt van water. Ze moeten veel eten omdat ze maar weinig voedingsstoffen aan het gras kunnen onttrekken. Bij het poepen verliezen ze veel vocht, waardoor  ze regelmatig naar het water moeten vliegen om te drinken. Ook is het water een redelijk veilige plaats om te slapen, waar  bijvoorbeeld de vos ze moeilijk kan verrassen. Bij volle maan of heldere nacht draaien ze soms hun dag- nachtritme om en gaan 's nachts eten en overdag slapen. Ganzen zijn echte 'kuddedieren'. In een groep is het veiliger. Je besteedt per individu ook minder tijd aan wachtlopen waardoor je weer meer kan eten. Vaak grazen ze als groep ongeveer in dezelfde richting, hun kop tegen de windrichting in. Zo kunnen ze in geval van nood snel op de vleugels. De gans dom? Welnee, slim! Op de foto staan o.a. Kolganzen, Grauwe ganzen en Canadese ganzen.

John Gallast

Vele handen maken licht werk

Klik hier voor vacatures binnen de vereniging.

Oproep voor e-mailadressen van wijkkrantjes, buurtverenigingen, wijkwebsites e.d. We willen onze persberichten voor IVN-activiteiten wat breder verspreiden en de wijk in de buurt van een excursiegebied ook een bericht sturen. Mail je adressen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van John Gallast, Michiel Elands.

 

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief