E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch januari 2018

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102
Aan: Bezoeker                     27 september 2022             

5 januari: Nieuwjaarsbijeenkomst

thumb pettelaar 4Het bestuur van IVN/VNW 's-Hertogenbosch wenst iedereen een prachtig jaar met vele mooie natuurbelevenissen. IVN/VNW-leden zijn van harte uitgenodigd voor onze nieuwjaarsbijeenkomst, vrijdag 5 januari vanaf 20 uur, clubhuis Jeugdnatuurwacht (JNW) Vught, Peellandstraat 1, Vught. Voor oude en vooral ook nieuwe leden een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met andere IVN-ers en te kijken wat onze vereniging allemaal te bieden heeft. 

11 januari: Amfibieënwerkgroep 

frog 2211972 640 Bent u nou ook zo benieuwd wat voor kikkers, salamanders en padden er in en rondom de poelen bij u in de buurt wonen? Zo ja, dan bent u niet alleen. Amfibieën zijn belangrijke ecosysteem-indicatoren en met uw hulp kan er in kaart gebracht worden welke amfibieënsoorten in de poelen en vijvers van ’s-Hertogenbosch leven. Bij voldoende belangstelling gaat het IVN een amfibieënwerkgroep oprichten. Kom naar de oprichtingsbijeenkomst op  donderdag 11 januari (20.00 uur) of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Locatie NME-lokaal BBS Nieuw Zuid.

17 januari: lezing weidevogels

AAK serie kuikens 5cWeidevogels zijn niet weg te denken uit het Nederlandse landschap. Maar de aantallen nemen af. Door goed beheer is hier nog veel te winnen en dat start met goede kennis. IVN organiseert op woensdag 17 januari 20:00 een lezing over weidevogels, gegeven door Astrid Kant, weidevogelbeschermer en fotograaf. Klik hier voor meer informatie.

Voorjaar 2018: IVN cursus Natuur en Landschap

thumb dscn29153cOp een ontspannen manier kennismaken met de natuur en het landschap in de omgeving van ’s-Hertogenbosch. Dit alles geplaatst in het seizoen en eigen regio om nog meer te genieten van de natuur. Dat is het doel van de cursus Natuur en landschap. In het voorjaar 2018 start er weer een basiscursus natuur en landschap.

Landschapsbeheer

thumb DSC 17020 Pad over heideZondag 14 Januari 2018, 10.00 - 13.00. Verwijderen van berken in de heide. Locatie Nulandse heide, Driekoningenstraat 4 (Eigen weg), Rosmalen.

Zondag 28 Januari 2018, 10:00 - 13:00. Kappen houtwal en onderhoud insectenhotel. Locatie Natuurnetwerk Groote Wetering, Maliskampse Hoeve Rosmalen.

Zondag 11 Februari 2018, 10.00 - 13.00. Kappen houtwal en wilgen knotten / kappen. Locatie Natuurnetwerk Groote Wetering, Maliskampse Hoeve, Rosmalen.

Informatie: Cor Haest via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

27 januari: publieksexcursie

landgeiten sZaterdag 27 Januari 2018, 13.30 - 16.30 een doorloopwandeling in de omgeving van het Meer van Engelen langs moerasbos, rietmoeras, het Meer, natte weides en droge weides. Hoor verhalen van natuurgidsen over Appeldijk, Eendenkooi, Landgeiten en 'Het raadsel van het Meer’. Tip: neem een verrekijker mee. Startpunt: parkeerplaats Engeler Visserspad bij de Haverlij. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.

Sparrenburg, Natuur in de wijk, Natuurinclusief bouwen
Lees hier meer over de actie "het Sparrenburgbos moet blijven voor ons allemaal" en over de petitie.
 
Het project 'Natuur in de wijk' is afgerond, lees er meer over in de nieuwsbrief op natuurindewijk.nl.
 
Nieuwsbrief over Natuurinclusief bouwen in Brabant: www.vogelbescherming.nl/b5.

Natuurschool (voor IVN/VNW-leden)

Koniks sGa met de Natuurschool vogels kijken in nieuwe natuur: het Kanaalpark en de Diezemonding. Hoe snel passen vogels zich aan als de mens nieuwe natuur maakt? Zaterdag 13 januari, 9.00 - 12.00, hoek Orthen-Engelsedijk, 's-Hertogenbosch. Zaterdag 10 februari, 09.00 - 12.00,  stadsboerderij Eyghentijds , Lunerkampweg 5, 5245 NB Rosmalen.

Donderdag 25 Januari 2018, 19.45 - 22.00: micro-organismen onder microskoop/binoculair. NME-lokaal BBS Nieuw Zuid. 

Vier woensdag-middagen 13-15 uur: workshop mossen (17- 31 januari, 14 - 28 februari).

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Zondag 7 jan 2018, om 10.00 u. precies: rondleiding eendenkooi Maaspoort. eendenkooimaaspoort.nl

Cursus Tuinieren door het jaar heen, vanaf 15 januari in 's-Hertogenbosch, door VELT Den Bosch.

27 en 28 januari: Nationale Tuinvogeltelling

Milieutip: luchtwachter 

kaart NO2 2015Luchtvervuiling is een groot probleem. En onze steden slibben dicht door de vele auto's. Milieudefensie doet er alles aan om de lucht gezond te maken en onze steden anders in te richten: onderzoek, acties en rechtszaken. Woensdag 24 januari, 19.30 is er een informatiebijeenkomst van Milieudefensie over de luchtkwaliteit in Den Bosch. Milieudefensie is op zoek naar Luchtwachters in Den Bosch. Meer informatie staat hier.

Kaart van NO2-concentratie in Nederland, 2015 (bron: RIVM).

Ferd Sauter

Natuurouders

Het IVN heeft promofilmpjes gemaakt waarin wordt uitgelegd wat er zo leuk is aan de Natuuroudercursus. De filmpjes zijn o.a. gemaakt bij de cursus in 's-Hertogenbosch. Bekijk hier de filmpjes. 

In het voorjaar start weer een nieuwe natuur(groot)oudercursus. Data: binnen 7-3, 21-3 en 4-4; buiten 17-3, 31-3, 14-4 en 21-4. Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef het door aan andere (groot)ouders en belangstellenden (leraren b.v.) en laat ze ter inspiratie de filmpjes bekijken.

Leuke activiteit voor eind januari: www.tuinvogeltelling.nl.

 

Activiteiten elders

Donderdag 25 januari, 18-21 uur in Tilburg: Natuur in eigen hand: maak zelf nieuwe natuur in Brabant. Avond georganiseerd door IVN-, Provincie- en Groen ontwikkelfonds Brabant.

Zaterdag 12 mei: Vogelrace voor het goede doel www.texelbigday.nl.

IVN-activiteiten in de buurt 

Natuurtip: sommige bessen zijn niet te pruimen 

Gelderse roos SmallVogels zijn gek op sommige bessen zoals Lijsterbes. Zodra de bessen rijp zijn worden ze in korte tijd verslonden. Toch blijven sommige vruchten opvallend lang aan de struik zitten. Bijvoorbeeld
vruchten van Liguster, Duindoorn, Hulst en ook de felrode vruchten van de Gelderse roos. Bessen van de Gelderse roos zijn erg bitter en voor de mens giftig. De meeste vruchten verliezen met het rijpen hun zure, wrange of bittere smaak en worden dan veel zoeter, komen op kleur (onrijpe zijn meestal groen en vallen niet op) en gaan geuren. De bessen van de Gelderse roos blijven altijd wat bitter. Ze zijn goed geconserveerd en blijven soms de hele winter fris aan de boom hangen. Heel fraai die helderrode bessen tussen al die winterse dorheid. De meeste besdragende struiken rijpen in september en oktober tijdens de najaarstrek van vogels. Vogels profiteren van de suikers en zetmeel in de vruchten en als tegenprestatie verspreiden ze de zaden over soms grote afstanden. De Gelderse roos wordt pas later gegeten bij voedselschaarste, wanneer de 'lekkere' vruchten op zijn. Vruchten van de Gelderse roos zijn ook voor vogels niet te pruimen maar als er niets anders is, worden ze toch gegeten. Je vindt de Gelderse roos vooral in het rivierengebied op natte of vochtige plaatsen.

 John Gallast

Vele handen maken licht werk

We zijn dringend op zoek naar mensen die ons komende jubileumjaar een keer willen meehelpen met leuke nieuwe activiteiten en feestjes. Het bestuur kan niet alles alleen doen, tenslotte.

Klik hier voor vacatures binnen de vereniging.

Oproep voor e-mailadressen van wijkkrantjes, buurtverenigingen, wijkwebsites e.d. We willen onze persberichten voor IVN-activiteiten wat breder verspreiden en de wijk in de buurt van een excursiegebied ook een bericht sturen. Mail je adressen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van John Gallast, Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief