E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch februari 2018

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102
Aan: Bezoeker                     03 oktober 2022             

5 februari: Minc café met wildcamera's 

John Gallast wildcamera foto MarcBolsius2De gemeente ’s-Hertogenbosch en het IVN voeren samen het project “Wildcamera - zoogdieren in de achtertuin” uit.  IVN-er John Gallast laat u de eerste resultaten zien. Zo krijgt u een mooi beeld wat er ’s nachts en overdag in de Bossche achtertuinen rondloopt. MiNC-café: clubzaal van de Verkadefabriek van 20.00 tot 22.00 uur. Zie ook dit artikel in het Brabants Dagblad.

Hebt u ook altijd willen weten wat er in uw achtertuin leeft en wilt u meedoen aan dit project? Meldt u zich dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er is ook een facebookpagina ‘Wildcamera: zoogdieren in de achtertuin’.

11 februari: landschapbeheer Groote wetering 

bordje stapsteen sZondag 11 februari, 10.00-13.00 uur: houtwal kappen, wilgen knotten en restauratie insectenhotel. Natuurnetwerk Groote Wetering bij Maliskampsehoeve, Rosmalen.

IVN zorgt voor gereedschap en warme soep na afloop. Schuilhut en 6 autoparkeerplaatsen op binnenterrein van de hoeve.

Tip: Toegangspad (gras) naast de woningen inlopen tot aan de houten poort.

Inlichtingen: Cor Haest, e-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 06-51121953.

21 februari: lezing Moerputten 

thumb DSCN31644

Fons Mandigers (Natuurmonumenten) zal vanuit historisch perspectief een korte toelichting geven over de Moerputten zodat een beter begrip ontstaat over de huidige situatie en het landschap. Steekwoorden: natuurwaarden - cultuurhistorische waarden - inrichtingsplan- natuurontwikkeling - beheer.

De lezing begint om 20.00 uur wordt gegeven in de Grote Zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid aan de Jac. Van Looystraat  5  5216 SB ’s-Hertogenbosch. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. Voor overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd. 

Voorjaar 2018: Natuuroudercursus

thumb dscn29153cIn het voorjaar start weer een nieuwe natuur(groot)oudercursus. Data: binnen 7-3, 21-3 en 4-4; buiten 17-3, 31-3, 14-4 en 21-4. Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., geef het door aan andere (groot)ouders en belangstellenden (leraren b.v.), zet het in de schoolkrant en laat iedereen ter inspiratie deze filmpjes bekijken.

Amfibieënwerkgroep 

frog 2211972 640 We zijn weer een nieuwe werkgroep rijker bij het IVN 's-Hertogenbosch: ook interesse voor de kikker en de salamander? Kijk op onze website voor informatie over de amfibieënwerkgroep..

3 maart: publieksexcursie Reigerkolonie

thumb Reiger sOp 3 maart gaan we de reigers bezig zien met het bouwen van hun nesten op landgoed Maurick. Vertrekpunt: Parkeerplaats kasteel Maurick, Neem de A2 afslag Vught en volg borden naar kasteel
Maurick of loop over de voetbrug bij het Maurickplein over de A2 van Vught naar de ingang van het landgoed. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.

5 mei: insectenworkshop

home 1Op 5 mei organiseert de Vlinder- en libellenwerkgroep van het IVN een insectenworkshop op landgoed Haanwijk. Lees hier meer over deze workshop.

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

5 februari, 19.30: Bijeenkomst VELT den Bosch: Voedsel - van wereldtoneel naar eigen eettafel.  

6 februari: IVN-klets voor IVN/VNW-leden. Op deze IVN-kletsavond is er een presentatie over een in de maak zijnde app voor kinderen, genaamd KidSee.

7 februari staat het landschap centraal in een symposium van Natuurmonumenten, Brabants Landschap en de provincie Noord-Brabant.

10 februari, 09.00 - 12.00: Ga met de Natuurschool vogels kijken in nieuwe natuur van het Kanaalpark. Hoe snel passen vogels zich aan als de mens nieuwe natuur maakt? Stadsboerderij Eyghentijds, Lunerkampweg 5, 5245 NB Rosmalen.

10 februari 9-12 werkdag eendenkooi Maaspoort. eendenkooimaaspoort.nl.

14 / 28 februari: nog twee woensdag-middagen 13-15 uur: workshop mossen.

10 maart NL-doet. Diverse werkzaamheden in het unieke natuurgebied Meerendonk.Gratis koffie/thee met koek in de pauze en soep met broodjes na afloop.Meer informatie en aanmelden kan via de website nldoet.nl, bij het kiezen van de locatie postcode 5216 SB intypen.

10 maart: Oost-Brabantse vogelaarsdag Veldhoven.

15 maart: Algemene ledenvergadering. Zet 'm vast in uw agenda.

Milieutip: 2 februari warmetruiendag

Zet de verwarming twee graden lager en doe mee met de warmetruiendag.

 

Natuurouders

Er start ook weer een cursus van het Bewaarde Land. Een mooie kans voor natuurouders, zeker voor hen die (nog) geen actief contact met een basisschool hebben. Informatieavonden: dinsdag 20 februari 2018, Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434C te Tilburg of donderdag 1 maart, NME-lokaal van Basisschool de Vlindertuin, Jac. van Looystraat 5, s-Hertogenbosch. Aanmelden kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-48622415.

Uiteraard is elke dag een goede dag voor een buitenles, maar dinsdag 10 april is de Nationale buitenlesdag 2018, deze wordt ondersteund door Jantje Beton en het IVN. Op de website www.buitenlesdag.nl vind je informatie over deze dag en ideeën voor mogelijk buitenlessen. Bespreek nu al op je school, of je iets op die dag kunt gaan doen.

Activiteiten elders

Bomencursus in Oisterwijk

IVN-activiteiten in de buurt 

Natuurtip: gezwam over oren

Bij paddenstoelen denken we aan de herfst. Er zijn echter ook typische winterpaddenstoelen, zoals de gele trilzwam. Deze geel tot oranje paddenstoel oogt en voelt als gelatinepudding en groeit op allerlei (dode) loofbomen. Ook de tot de zelfde groep behorende judasoor  kan je al heel vroeg in het jaar vinden. Vooral op  vlier maar ook wel op wilg of walnoot. Door zijn schelpachtige vorm en omgekrulde randen lijkt hij ook wel wat op een oor. In droge toestand krimpen deze paddenstoelen, worden hard en donker van kleur. De judasoor grijs tot donkerbruin, de gele trilzwam oranje rood. Worden ze weer nat dan krijgen ze hun oorspronkelijke vorm en kleur weer terug en zijn ze weer geleiachtig. Je kunt zo'n paddenstoel ook bewaren. Laat de paddenstoel drogen, stop hem voorzichtig in keukenpapier in een jampotje. Vul je het jampotje later weer met water dan krijgt de paddenstoel zijn vorm en kleur weer terug. Echt een keer proberen!

Gele trilzwam 2 Small

Judasoor 3 Small John Gallast

Vele handen maken licht werk

We zijn dringend op zoek naar mensen die ons komende jubileumjaar een keer willen meehelpen met leuke nieuwe activiteiten en feestjes. Het bestuur kan niet alles alleen doen, tenslotte.

 

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van John Gallast, Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief