E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch maart 2018

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102
Aan: Bezoeker                     27 september 2022             

7 maart: Natuuroudercursus

thumb dscn29153cIn het voorjaar start weer een nieuwe natuur(groot)oudercursus. Data: binnen 7-3, 21-3 en 4-4; buiten 17-3, 31-3, 14-4 en 21-4. Geef je direct op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., geef het door aan andere (groot)ouders en belangstellenden (leraren b.v.) en laat iedereen ter inspiratie deze filmpjes bekijken.

10 maart: NL Doet, landschapbeheer in de Meerendonk

NLdoet.webimage

Landschapbeheer IVN 's-Hertogenbosch doet ook in 2018 weer mee aan de landelijke actie NL Doet. Doe mee met wilgen knotten, struiken in slootrand afzagen en opruimen, schooltuin zomerklaar maken en speciaal voor kinderen: met de afgezaagde wilgentenen tipi-hut bouwen en muurtjes vlechten. Lees meer ...

 

14 maart: lezing over libellen

lezing libellen maart2018Het IVN ’s- Hertogenbosch organiseert op woensdag 14 maart 2018 om 20.00 uur een lezing over Libellen. De lezing wordt gegeven door Tineke Cramer die zich al jarenlang verdiept in het leven van vlinders en libellen. Lees meer ... 

 

15 maart: Algemene ledenvergadering

Praat mee over onze vereniging. Wat doen we nog aan natuurbescherming? En denk mee over de plannen in dit jubileumjaar. 15 maart, 20.00 uur Brede Bossche School Nieuw Zuid. Het is ook belangrijk dat u komt! 

2 april: Dag van het Landschap Haanwijk

img 0313 sOp Tweede Paasdag vieren IVN en het Brabants Landschap het voorjaar met de Dag van het Landschap. Wandelexcursies en kinderactiviteiten op het landgoed Haanwijk, vanaf 11.00 uur; de laatste excursie vertrekt om 15.00 uur. De excursies duren ongeveer anderhalf uur. Lees meer ...

7 april: Schone Maas

thumb Zwerafval KoornwaardNatuurmonumenten Luc Hoogenstein kleinNa hoogwater blijft er veel zwerfvuil op de oevers van de Maas achter. Schadelijk voor de natuur en onooglijk voor het landschap. Maak jij de Maas weer mooi? Help de natuur een handje, samen met tientallen vrijwilligers, gemeente ’s-Hertogenbosch, IVN en Natuurmonumenten. We gaan aan de slag in de Koornwaard.

Lees meer ...

13 april: Natuur doet je goed

Op 13 april en 18 mei a.s. vindt op de locatie Wasven In Eindhoven de training Natuur doet je goed plaats. De training is bedoeld voor IVN-vrijwilligers, die als mantelzorger of als vrijwilliger dementerende ouderen (willen) begeleiden. De training staat in het teken van natuurbeleving: met eenvoudige activiteiten leer je wat je met dementerende ouderen in de natuur kan doen. Lees meer...

5 mei: insectenworkshop

home 1Op 5 mei organiseert de Vlinder- en libellenwerkgroep van het IVN een insectenworkshop op landgoed Haanwijk. Lees hier meer over deze workshop.

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

5 maart: MiNC milieucafé clubzaal van de Verkadefabriek van 20.00 tot 22.00 uur.

8 maart: Inspiratielezing klimaatverandering door Helga van Leur 15 -17 uur, Bestuurscentrum, Raadszaal, ‘s-Hertogenbosch.

20 maart: Tegenlicht meet-up: worsteling van de groenmens.

25 maart: Onderhoud oeverzwaluwwand bij het Engeler Meer, 10-13 uur Gereed maken voor het broedseizoen van de oeverzwaluw. Verzamelen op parkeerplaats Haverlij, Visserspad, Den Bosch.

Milieutip: gratis boeken lenen

2018 03 Milieutip maart 18Ze zijn er in veel soorten en maten: de minibiebs. Steeds meer mensen bieden hun boeken, die op zolder lagen te verstoffen, gratis te leen aan. Gewoon op een vochtvrije plek aan de straatkant. Creatieve oplossingen voor een minibieb zijn er volop: een telefooncel, een vitrinekast of een verbouwd konijnenhok doen allemaal prima dienst. 

Zoek een minibieb of straatbieb: minibieb.nl

 

Michiel Elands

Natuurouders

IVN is landelijk educatiepartner van de film ‘De Wilde Stad’. Er is een lesprogramma voor de groepen 4, 5 en 6 van het basisonderwijs, te bekijken op www.dewildestad.nl/stadindeklas. In de IVN-webwinkel ligt een prachtige zoekkaart over het leven in de stad die je prima kunt gebruiken bij allerlei activiteiten. Dat geldt natuurlijk ook voor het boek ‘De Wilde Stad’, met 67 wilde ideeën om de wereld om je heen te ontdekken, en voor het Stadsjungleboek.

Uiteraard is elke dag een goede dag voor een buitenles, maar dinsdag 10 april is de Nationale buitenlesdag 2018, deze wordt ondersteund door Jantje Beton en het IVN. Op de website www.buitenlesdag.nl vind je informatie over deze dag en ideeën voor mogelijk buitenlessen. Bespreek nu al op je school, of je iets op die dag kunt gaan doen.

Activiteiten elders

10 maart: Oost-Brabantse vogelaarsdag Veldhoven.

26 maart: start insectencursus IVN Oisterwijk

IVN-activiteiten in de buurt 

 

Natuurtip: vreemde vogels?

2018 03 Eekhoornnesten Heinis JohnGallastNiet alleen vogels bouwen nesten in bomen maar ook Eekhoorns. Een eekhoornnest herken je aan de bolvorm. Het is opgebouwd uit dunne takjes (met blad) en bekleed met mos, gras en boomschors. Het nest is 30 tot 40 cm groot (een flinke voetbal). Je kan een eekhoornnest verwarren met het  koepelvormig nest van een Ekster. Een eksternest heeft echter dikkere takken (zonder blad) en zit altijd hoog in de boom. Een eekhoornnest zit meestal veel lager (ongeveer halverwege de boom) en vrijwel altijd in een takvork dicht tegen de stam. Ga eens kijken op de Heinis en doe dat dan 's morgens. Een goede kans dat je naast eekhoornnesten dan ook nog Eekhoorns ziet.

John Gallast

Vele handen maken licht werk

We zijn dringend op zoek naar mensen die ons komende jubileumjaar een keer willen meehelpen met leuke nieuwe activiteiten en feestjes. Het bestuur kan niet alles alleen doen, tenslotte. Klik hier en meld je aan. 


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van John Gallast, Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief