E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch april 2018

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102
Aan: Bezoeker                     23 oktober 2021             

7 april: Schone Maas

thumb Zwerafval KoornwaardNatuurmonumenten Luc Hoogenstein kleinNa hoogwater blijft er veel zwerfvuil op de oevers van de Maas achter. Schadelijk voor de natuur en onooglijk voor het landschap. Maak jij de Maas weer mooi? Help de natuur een handje, samen met tientallen vrijwilligers, gemeente ’s-Hertogenbosch, IVN en Natuurmonumenten. We gaan aan de slag in de Koornwaard.

Lees meer ...

Nieuwe moerasgidsen gevraagd

thumb Staatsbosbeheer moerasdraak 2018Staatsbosbeheer zoekt vrijwilligers, oftewel moerasgidsen, die twee jeugdprogramma’s in het Bossche Broek willen begeleiden. De ontdekkingstochten door het moerasgebied zijn enkele jaren geleden ontwikkeld om (basisschool)kinderen van 8 t/m 12 jaar kennis te laten maken met de natuur. Om de uitvoering van de programma’s te kunnen continueren, zijn enthousiaste, nieuwe mensen nodig. Meer informatie en aanmelding via de website van Staatsbosbeheer

Natuurschool

Woensdag 4 April 2018, 13.30 - 16.00 uur: onder leiding van Geertje Jansen op zoek naar eetbare planten. Pettelaar 's-Hertogenbosch, verzamelen aan de Pettelaarse Schans (bij restaurant Croy).

Zaterdag 28 april 9-12 uur, gaat de Natuurschool op zoek naar bodemdiertjes. Drongelens kanaal / Isabellabosje, verzamelen: brug over kanaal bij Kampdijklaan in Vught.

Beide activiteiten zijn voor leden, graag opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Workshop planten op 11 en 25 april. Ook voor leden; geef je op via deze link.

13 april: Natuur doet je goed

Op 13 april en 18 mei a.s. vindt op de locatie Wasven In Eindhoven de training Natuur doet je goed plaats. De training is bedoeld voor IVN-vrijwilligers, die als mantelzorger of als vrijwilliger dementerende ouderen (willen) begeleiden. De training staat in het teken van natuurbeleving: met eenvoudige activiteiten leer je wat je met dementerende ouderen in de natuur kan doen. Lees meer...

17 april: lente langs de Maas

IMG 0509 s b200IVN-gidsen laten u de lente zien langs de Maas en kijken met u hoe de Maas het landschap gevormd heeft. Vogels fluiten, vlinders fladderen en bloemen bloeien volop. Dit keer op een door-de-weekse dag: dinsdag 17 april, 13.30 - 15.30 uur.

Locatie Empelse Waard
Verzamelen bij parkeerplaats café de Lachende Vis, Empelsedijk 21, Empel.

21 en 22 april: Nationale Bijentelling 

Campagnebeeld Bijentelling kleinNatuurlijk ben je op de hoogte van de bijentelling en sta je te popelen om mee te doen. Haal een telformulier en een digitaal bijenboekje via onze website. Of ga op 17 april naar natuurmuseum Brabant. Naast je eigen tuin tellen, is het ook leuk om met anderen de gezamenlijk tuinen te tellen. Wat denk je van de Heinistuin, Heempark, Beatrixpark en die bloemrijke openbare ruimtes in jouw stukje stad. Als we dat vermelden via de facebook-pagina van IVN waar en wanneer jij een dergelijk stukje wil tellen dan kunnen andere IVN-ers en geïnteresseerden zich aansluiten. En met meerdere mensen zie en tel en weet je meer. De eerste vijf aanmelders kunnen we helpen aan een gedrukte bijengids. Laat even weten aan cursussen@ivn-s- hertogenbosch.nl

29 april: vroege vogelwandeling

hengelsport s b200

Vroege Vogelwandeling bij het Engelermeer. Vroeg op, maar er is weinig mooier dan het ochtendconcert van alle vogels. Op zoek naar de nachtegaal en alle andere vogels die hun beste beentje voor zetten. En wat is eigenlijk de zangklok? IVN-gidsen wijzen u de weg.

Zondag 29 april 5.00 - 7.15 uur

Verzamelen bij de parkeerplaats: Engeler Visserspad (dwarsstraat van De Haverlij)

5 mei: insectenworkshop

home 1Op 5 mei organiseert de Vlinder- en libellenwerkgroep van het IVN een insectenworkshop op landgoed Haanwijk. Lees hier meer over deze workshop.

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Kijk ook eens naar ons logboek met verslagen van de activiteiten. 

Luister naar een podcast over ecologisch tuinieren en permacultuur.

8 april, 10-13 uur: stiltewandeling op landgoed Haanwijk. Opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ovv Bewust van je Natuur.

8 april: open zondag informatiecentrum Haanwijk

16 april: 20.00 uur klets gezellig bij met andere IVN-leden bij de IVN-klets. NME-lokaal BBS Nieuw Zuid.

Milieutip: zaadbommen gooien

zaadbom 201804 b200Op 22 april is het de Landelijke Zaaidag, de vierde editie om precies te zijn. Vooral op braakliggende terreinen of in je eigen achtertuin kun je prima zaad verspreiden. Zelf een zaadbom maken, is geen hogere wiskunde. Wat je nodig hebt: compost, klei, chilipoeder en zaadjes van bloemen, zoals klaproos of knoopkruid. De balletjes drogen kan in een lege eierdoos. Het chilipoeder is om vogels op afstand te houden. 

Michiel Elands

Natuurouders

Dinsdag 10 april is de Nationale buitenlesdag 2018, ondersteund door Jantje Beton en het IVN. En kijk ook eens naar de oproep van Staatsbosbeheer voor Moerasgidsen. 

Activiteiten elders

8/15/22 mei: cursus voedselbos van de BMF.

IVN-activiteiten in de buurt 

Natuurtip: vogels voeren?

Sperwer b200Wanneer je in de winter een roofvogel door je tuin ziet flitsen is dat bijna altijd een sperwer. Zeker als je vogels in je tuin lokt door regelmatig voer te strooien. Foeragerende zangvogels zijn een gemakkelijke prooi voor sperwers. Door hun lange staart en brede vleugels zijn sperwers snel en erg wendbaar. Wanneer ze niet gestoord worden, eten ze hun prooi vaak in de directe omgeving op. Voor ons een geweldige kans om deze prachtige vogel eens goed te bekijken. Op de foto zie je een vrouwtje. Het mannetje is kleiner, bovenop grijzer en oorstreek en flanken zijn oranjeachtig. Zielig voor dat kleine vogeltje? Ach, ook roofvogels moeten eten en indirect ben je zo toch nog steeds vogels aan het voeren.

 John Gallast

Vele handen maken licht werk

We zijn dringend op zoek naar mensen die ons komende jubileumjaar een keer willen meehelpen met leuke nieuwe activiteiten en feestjes. Het bestuur kan niet alles alleen doen, tenslotte. Klik hier en meld je aan. 


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van John Gallast, Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief

 Deel deze inhoud via jouw social media dmv deze buttons: