E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch mei 2018

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102
Aan: Bezoeker                     27 september 2022             

5 mei: insectenworkshop

home 1Op 5 mei organiseert de Vlinder- en libellenwerkgroep van het IVN een insectenworkshop op landgoed Haanwijk. Lees hier meer over deze workshop.

18 mei: nachtegalen en vleermuizen

thumb Ponton s

Het IVN organiseert een excursie in de Nationale vogelweek. In het natuurgebied de Moerputten gaan we op zoek naar nachtegalen en vleermuizen. Ook andere vogels zullen hun avondzang laten horen. En het landschap van de Moerputten is natuurlijk ook de moeite waard.

Parkeerplaats: de Moerputten, Hoek Deutersestraat - Honderdmorgensedijk, 's-Hertogenbosch
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

18 mei: natuur doet je goed

Op 18 mei a.s. vindt op de locatie Wasven In Eindhoven de training Natuur doet je goed plaats. De training is bedoeld voor IVN-vrijwilligers, die als mantelzorger of als vrijwilliger dementerende ouderen (willen) begeleiden. De training staat in het teken van natuurbeleving: met eenvoudige activiteiten leer je wat je met dementerende ouderen in de natuur kan doen. Lees meer...

5 juni: bijeenkomst voor nieuwe leden / IVN klets

Het bestuur wil meer werk maken van de opvang van nieuwe leden. Daarom organiseren we een bijeenkomst voor nieuwe leden en aspirantleden op 5 juni van 19.30 - 20.15 in het NME-lokaal van de BBS Nieuw Zuid. Het wordt een gezellige bijeenkomst waar u kennis kunt maken met het IVN en met elkaar. Direct daarna is er de IVN-klets waar we dit keer het gebiedje de Meerendonk gaan bekijken. De Meerendonk grenst aan het NME-lokaal. Vragen? Mail naar nieuweleden@ivn-s- hertogenbosch.nl.

10 juni: IVN slootjesdagen

201804

Ga op zoek naar de ruggezwemmer, de larve van een waterjuffer of een poelslak. En misschien vind je wel een bloedzuiger. Onder water krioelt het van het leven en jij mag ze eruit scheppen en onderzoeken wat er allemaal te zien is. Bekijk hier een filmpje over de slootjesdagen. Lees meer ...

Stadsboerderij Eyghentijds, Lunerkampweg 5, Rosmalen, 10-12 uur

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Kijk ook eens naar ons logboek met verslagen van de activiteiten. 

13 mei en 10 juni: Open dag Haanwijk met vaartocht, excursie en museum Romeins Halder.

Natuurstreken: een filmpje over de kievit.

Milieutip: douche 5 minuten

douchenGemiddeld staan we 7 tot 8 minuten onder de douche. Dat kost niet alleen bakken met water, maar vooral een hoop energie uit een vaak gasgestookte ketel. Een van de belangrijkste milieumaatregelen in huis is korter warm douchen. Bijvoorbeeld een minuut of vijf. Een douchewekker of zandloper houdt de tijd in de gaten. En wie ‘all the way’ wil gaan, kan terugvallen op het meest milieubewuste scenario: koud douchen. 

 

Michiel Elands

Natuurouders en het Bewaarde Land

bloemschilderijtjesDe vijfde Natuuroudercursus werd op 21 april 2018 afgerond met prachtige proeven van bekwaamheid door de cursisten. We wensen de nieuwe natuurouders veel succes met het begeleiden van kinderen in de natuur. Ook belangstelling om natuurouder te worden? In het najaar start een nieuwe cursus. Lees meer ...

Het Bewaarde Land is een natuurbelevingsproject van IVN.Heb jij ervaring in het begeleiden van groepen en een passie voor de ontwikkeling van kinderen? Wil je jouw liefde voor de natuur met ze delen en heb jij een aantal schooldagen tijd in je agenda om in
de natuur de slag te gaan? Kijk dan op www.hetbewaardeland.nl.

Activiteiten elders

8/15/22 mei: cursus voedselbos van de BMF.

Op 30 mei vindt de jaarlijkse Westhofflezing plaats in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. De directeuren van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, resp. Sylvo Thijsen en Marc van den Tweel spreken over hun visie voor de Nederlandse natuur in de 21e eeuw: Twee routes, één bestemming: zo maken we Nederland samen mooier.

t/m eind mei: tour de poep in ARTIS-Mircropia.

IVN-activiteiten in de buurt 

Natuurtip: sporen van prenten 

Spoorafdrukken
Afdrukken van dieren in zand of modder  worden prenten genoemd. Wil je spoorzoeker worden dan zijn er handige sporenkaarten te vinden op internet. Op de foto zie je een gemakkelijke te herkennen prent van een das in de Drunense Duinen. Het is een typische marterprent. Prenten van hond en vos zijn wat moeilijker van elkaar te onderscheiden. Met onderstaande tekening wordt het iets gemakkelijker. De prent van de hond is meer rond, van de vos meer ovaal. Alleen bij een vos kan je een X tussen de teenkussens  'schrijven'.  Succes bij het speuren.

 John Gallast

Vele handen maken licht werk

We zijn nog steeds op zoek naar mensen die ons komende jubileumjaar een keer willen meehelpen met leuke nieuwe activiteiten en feestjes. Het bestuur kan niet alles alleen doen, tenslotte. Klik hier en meld je aan. 


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

met bijdragen van John Gallast, Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief