E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch juni 2018

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102
Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022             

5 juni: bijeenkomst voor nieuwe leden / IVN klets

03 Waterdrieblad 1409 01 b300Het bestuur wil meer werk maken van de opvang van nieuwe leden. Daarom organiseren we een bijeenkomst voor nieuwe leden en aspirantleden op 5 juni van 19.30 - 20.15 in het NME-lokaal van de BBS Nieuw Zuid. Het wordt een gezellige bijeenkomst waar u kennis kunt maken met het IVN en met elkaar. Vanaf 20.15 is er de IVN-klets waar we dit keer het gebiedje de Meerendonk gaan bekijken. De Meerendonk grenst aan het NME-lokaal. Vragen? Mail naar nieuweleden@ivn-s- hertogenbosch.nl.

10 juni: IVN slootjesdagen

201804

Ga op zoek naar de ruggezwemmer, de larve van een waterjuffer of een poelslak. En misschien vind je wel een bloedzuiger. Onder water krioelt het van het leven en jij mag ze eruit scheppen en onderzoeken wat er allemaal te zien is. Bekijk hier een filmpje over de slootjesdagen. Lees meer ...

Stadsboerderij Eyghentijds, Lunerkampweg 5, Rosmalen, 10-12 uur

Minicursus vlinders herkennen

distelvlinder gecomp2Welke vlinders ziet u in uw tuin? Is die vrolijke fladderaar een Koolwitje, Citroenvlinder of Atalanta? Als u erop gaat letten, ziet u steeds meer en kunt u de vlinders herkennen en een naam geven. IVN 's-Hertogenbosch en KNNV Tilburg organiseren een minicursus vlinders herkennen. Lees meer ...

21 juni: publiekswandeling Isabellabos

Donderdag 21 Juni 2018, 19.30 - 21.30 (Week van de invasieve exoten)

Invasieve exoten zijn uitheemse planten en dieren die door menselijk toedoen in een nieuw gebied terechtkomen. Door zich daar te vestigen en te verspreiden kunnen ze schade veroorzaken en verdringen ze inheemse soorten. We gaan op zoek naar deze exoten en genieten natuurlijk ook van de natuur rond het Isabellabos en het Drongelens kanaal.

Verzamelen parkeerplaats Fort Isabella, Reutsedijk 7, 5264PC Vught.

23 juni: nachtvlindernacht op Haanwijk

01 Nachtvlinderen Karregat 06 08 2009Maak kennis met de onbekende wereld van de nachtvlinders. Ze worden gelokt met licht en bekeken samen met deskundige gidsen van IVN 's-Hertogenbosch.

Programma: 20.30: koffie met PowerPoint: het nachtleven van vlinders. / 21.00: gidsenwandeling over het landpark met Thema: insecten. / 22.03 : zonsondergang, de nachtvlinders komen op het laken. / einde:??

Bij regen vliegen de nachtvlinders niet, en gaat het dus niet door.

Buitenlokaal Haanwijk 4a St Michielgestel.

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Kijk ook eens naar ons logboek met verslagen van de activiteiten. 

10 juni en 8 juli: Open dag Haanwijk met vaartocht, excursie en museum Romeins Halder.

10 juni, 10 uur: Rondleiding Eendenkooi Maaspoort.

18 juni: MiNC milieucafé clubzaal van de Verkadefabriek van 20.00 tot 22.00 uur.

Milieutip:  koken op zonlicht

ZonovenDe aanschaf van zonnepanelen heeft heel wat voeten in de aarde. Wie deze zomer toch een duurzame stap wil zetten, kan met wat creativiteit overschakelen op een zonoven. Met een robuuste kist, een glasplaat en radiatorfolie is al een aardig buitenoventje te bouwen. Binnenin kan de temperatuur tot boven de 100 graden oplopen. Dus neem de juiste voorzorgsmaatregelen! Meer uitleg op: https://science.howstuffworks.com/environmental/green-science/solar-cooking1.htm

Michiel Elands

Natuur op maat

Groepje NOM b1200

Zoals je weet verzorgt de werkgroep Natuurbeleving op Maat allerlei activiteiten voor mensen die niet (meer) zelf de natuur in kunnen.

Ondanks het feit dat we met zeven mensen zijn, kunnen we wel wat versterking gebruiken. Als je iets meer wilt weten over wat we doen, neem dan een kijkje op onze IVN website of neem contact op met Will Sliphorst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En als je meer wilt leren over natuurbeleving voor ouderen, dan zijn onderstaande trainingen misschien iets voor jou. 

 1. De training Natuur doet je goed op 21 september en 26 oktober. 

2. De cursus Natuur & Gezondheid op 14 september, 5 oktober en 9 november.

2018: jaar van de huiszwaluw

thumb stadsboerderij eijgentijdsBegin mei 2018 is bijna 25 m nestgelegenheid voor de huiszwaluwen door Mart van Lierop en Henk Vennix van de Vogelwerkgroep van IVN / Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch gerealiseeerd bij Stadsboerderij Eyghentijds in Rosmalen. Dit project kwam tot stand dankzij de subsidie van het IJsvogelfonds, een fonds van Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcode Loterij.

Gezond aan de wandel in het groen

De stichting Gezond Natuur Wandelen werkt samen met het IVN Brabant, de Provincie en het Brabants Landschap om gratis wekelijkse natuurwandelingen in ‘s-Hertogenbosch aan te kunnen bieden. De wandelingen zijn eenvoudig van opzet: een uurtje in rustig tempo met 2 begeleiders elke week op dezelfde dag, tijdstip en locatie. In de gemeente ’s-Hertogenbosch starten we op twee plaatsen met Gezond Natuur Wandelen namelijk in ’s-Hertogenbosch-West en in Nuland.

Geïnteresseerd om eens in de maand een wandeling te begeleiden? Neem dan contact op met José de Jonge, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Activiteiten elders

10 juni: Natuurmarkt Helmond. Ruim 40 organisaties en verenigingen zullen demonstraties en voorlichting geven op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid.

IVN-activiteiten in de buurt  

Natuurtip: Een bitterzoete ervaring

Planten lijken machteloos wanneer ze worden aangevreten door insecten of slakken, maar ze verdedigen zich wel degelijk. Dit blijkt o.a. uit een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift NatureDuitse onderzoekers hebben de reactie onderzocht van Bitterzoet bij bladvraat. Bitterzoet (Solanum dulcamara) is een plant uit de nachtschadefamilie en heeft paars met gele bloemen. Later komen er besjes aan de plant die eerst groen, daarna geel en ten slotte rood kleuren. Zou je op de stengel kauwen (NIET doen, is giftig!), proef je eerst bitter en onder invloed van speeksel weer zoet, vandaar de naam. Bij vraat scheidt de plant een zoete stof af aan de randen van de wond die lijkt op nectar. Vooral mieren bleken hierdoor te worden aangetrokken en deze hielpen de plant door de belagers aan te vallen. Opvallend is dat er geen aparte orgaantjes zijn gevonden die de zoete stof kunnen produceren. Blijkbaar heeft de plant het vermogen om deze stof direct in de wond aan te maken. 

Weer een plant om eens bij stil te staan. Je vindt Bitterzoet vaak op vochtige plaatsen.

 John Gallast

Bitterzoet twee fotos

Vele handen maken licht werk

We zijn nog steeds op zoek naar mensen die ons komende jubileumjaar een keer willen meehelpen met leuke nieuwe activiteiten en feestjes. Het bestuur kan niet alles alleen doen, tenslotte. Klik hier en meld je aan. 


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, Hanneke Valkenburg

met bijdragen van John Gallast, Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief