E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch augustus 2018

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102
Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022             

24 augustus: Nacht van de vleermuis

vleermuisVrijdag 24 augustus gaan IVN -gidsen op zoek naar de nachtelijke wereld van de vleermuis in de Bossche binnenstad. Met vleermuisdetectors kunnen we de geluiden van de vleermuizen hoorbaar maken. De excursie is van 21.00 - 22.30, start hoek Oude Dieze - Zuidwal, 5211 KT 's-Hertogenbosch. 

Jubileumactiviteit met een feestelijk tintje

25 jaar IVN

45 jaar Vogel- en Natuurwacht

 jubileumlogo versie1 klein

26 augustus: Diezemonding - Ertveldpolder

Koniks sNieuwe natuur in de Ertveldpolder bij de Diezemonding. Al eeuwenlang vinden we daar de Franse wielen met zijn ganzen en eenden. Maar sinds kort is het gebied veranderd doordat de Diezedijk is doorgestoken. IVN-natuurgidsen met u op zoek naar de nieuwe natuur die dat heeft opgeleverd. Veel watervogels en struingebieden met wilde paarden en runderen die ervoor zorgen dat het een open gebied blijft. 

Zondag 26 augustus, 10-12 uur. 

Ertveldpolder / Franse Wielen, Parkeerplaats aan de Engelse dijk

September - november:  basiscursus Natuur en Landschap

mossenexcursie Empel 1 b300Wilt u meer weten over natuur en landschap doe dan mee aan de najaarscursus Natuur en landschap van IVN 's-Hertogenbosch. Het najaarsprogramma bevat de onderwerpen paddenstoelen, landschap, vruchten en zaden, vogels, bomen, natuurfotografie, flora en fauna in de winter, mossen, ecologie en seizoenen en wat er zo nog meer in de herfst te ontdekken is.
Lees meer ...

16 september: beleef het Kanaalpark

dodaars TitiavanHeusden KanaalparkEr is deze dag weer veel te doen bij het Kanaalpark, het nieuwste Bossche natuurgebied. Kom kijken wat er aan natuur te vinden is en geniet van de vogels en de planten.

11.00 uur: opening en onthulling informatiebord bij door IVN 's-Hertogenbosch geplaatste zwaluwnesten.

Kinderontdektocht over het boerenerf, met o.a. waterdiertjes scheppen - Wandelingen door het natuurgebied o.l.v. IVN natuurgidsen om 11.30, 13.30 en 15.00 uur - Fotoexpositie en diapresentatie door IVN-werkgroep natuurfotografie - Presentaties door andere IVN werkgroepen - Informatiestands van verschillende natuurverenigingen - Verkoop van tweedehands natuurboeken - 17.00 uur: einde.

Locatie Kanaalpark, Stadsboerderij Eyghentijds, Lunerkampweg 5, Rosmalen.

Jubileumactiviteit met een feestelijk tintje

25 jaar IVN

45 jaar Vogel- en Natuurwacht

 jubileumlogo versie1 klein

Foto-expositie

foto expositie 20180804De werkgroep Natuurfotografie van IVN / VNW organiseert een expositie van leuke en mooie natuurfoto's gemaakt in de omgeving van 's Hertogenbosch. De expositie is vanaf 4 augustus t/m 31 oktober te bekijken in de centrale hal van de Stadsboerderij Eyghentijds (Kanaalpark), Lunerkampweg 5, 5245 NB Rosmalen. Woensdag tot en met zondag 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

September/oktober: trainingen IVN Brabant

Park Eemhof 080517 Natuurschilderijtje 10 b300

1. De training Natuur doet je goed op 21 september en 26 oktober. De training is bedoeld voor IVN-ers die als mantelzorger en/of vrijwilliger dementerende mensen mee naar buiten willen nemen. Zie hier voor meer informatie.

2. De cursus Natuur & Gezondheid op 14 september, 5 oktober en 9 november. De cursus is bedoeld voor IVN vrijwilligers die (meer) actief willen worden op het gebied van natuur en gezondheid. Klik hier voor meer informatie.

En neem even contact op met natuurbeleving-op-maat@ivn-s-hertogenbosch.nl.

Tiny forest

IVN-Nederland gaat 100 Tiny Forests aanleggen samen met gemeenten, IVN-afdelingen, buurtbewoners en basisschoolleerlingen.Ook in de gemeente 's-Hertogenbosch is belangstelling voor het aanleggen van vier van deze bosjes. Meer informatie... Interesse? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Kijk ook eens naar ons logboek met verslagen van de activiteiten. 

6-11 september: spinnentelling. Zie de website met o.a. een spinnenzoekkaart.

9 septemberOpen dag Haanwijk met vaartocht, excursie en museum Romeins Halder.

Milieutip: koken op zonlicht

Milieutip juni 18De aanschaf van zonnepanelen heeft heel wat voeten in de aarde. Wie deze zomer toch een duurzame stap wil zetten, kan met wat creativiteit overschakelen op een zonoven. Met een robuuste kist, een glasplaat en radiatorfolie is al een aardig buitenoventje te bouwen. Binnenin kan de temperatuur tot boven de 100 graden oplopen. Dus neem de juiste voorzorgsmaatregelen! Meer uitleg op: https://science.howstuffworks.com/environmental/green-science/solar-cooking1.htm

Michiel Elands

Activiteiten elders

IVN-activiteiten in de buurt

September/oktober: schimmel- en paddenstoelencursus, IVN Oisterwijk

Zaterdag 6 oktober landelijke IVN Ledendag, dichtbij dit jaar, in Nijmegen. www.ivn.nl/ledendag. Samenreizen? Meld je dan even bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Natuurtip: een mooie stinkerd

DSC 0293 GoudoogdaasWie heeft nog nooit last gehad van dazen tijdens het zwemmen of bij een wandeling? Ieder kent dit insect dat je zo hardnekkig kan achtervolgen. De meest voorkomende daas is de regendaas. Op de foto zie je de goudoogdaas die wat minder vaak voorkomt. Dazen steken niet maar bijten en zuigen dan bloed op. Ze kunnen zelfs door dunne kleding heen bijten. Bloed zuigen doen alleen de vrouwtjes. Zo komen ze aan de benodigde proteïne voor de rijping van hun eitjes. (mannetjes herken je aan de dicht opeenstaande ogen). Dazen zijn zeker niet de meest geliefde insecten, maar wanneer ze dan toch op je arm zitten, bekijkt ze dan goed. Vooral de goudoogdaas is een prachtige insect. En waarom zou je ze doodslaan? Als je ze opmerkt ben je toch al gebeten!

 John Gallast

Natuurouders

Zoekkaarten voor bij een activiteit kun je gratis downloaden en zelf printen bj stichting ARK.

Zoek in de schooltuin naar spinnen: spinnentelling (met spinnenzoekkaart) in september.

Het IVN heeft nieuwe zoekkaarten bodemdiertjes.

Vele handen maken licht werk

We zijn nog steeds op zoek naar mensen die ons komende jubileumjaar een keer willen meehelpen met leuke nieuwe activiteiten en feestjes. Het bestuur kan niet alles alleen doen, tenslotte. Klik hier en meld je aan. 


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

met bijdragen van John Gallast, Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief