E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch september 2018

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102
Aan: Bezoeker                     23 oktober 2021             

25 jaar IVN

45 jaar Vogel- en Natuurwacht

 jubileumlogo versie1 klein

16 september: Dag van het Kanaalpark

post 2 open dag kanaalpark b300Op zondag 16 september wordt de 4e editie van de Dag van het Kanaalpark gehouden. Het thema is dit jaar "safari". Voor de kinderen is er een spannende ontdekspeurtocht. Er zijn diverse excursies door het Kanaalpark, er kan geproefd worden, er is een informatiemarkt en live muziek. Kortom, een compleet dagje uit. De dag wordt gehouden op en rond Stadsboerderij Eyghentijds te Rosmalen en duurt van 11.00-17.00u. We vieren die dag het 25 jarig jubileum van IVN 's-Hertogenbosch en het 45-jarig jubileum van zijn voorganger de Vogel- en Natuurwacht. De toegang is gratis!

Wij kregen een set prachtige natuurboeken in een goede conditie. Die mogen wij verkopen. De opbrengst is voor IVN 's-Hertogenbosch. Tussen 10.30 en 11.00 uur is er een voorverkoop van deze boeken, alleen voor IVN-leden. Kom dus niet te laat en neem contant geld mee!

11.00 uur: opening en onthulling informatiebord bij door IVN 's-Hertogenbosch geplaatste zwaluwnesten door wethouder Mike van der Geld.

- Kinderontdektocht over het boerenerf, met o.a. waterdiertjes scheppen

- Wandelingen door het natuurgebied o.l.v. IVN natuurgidsen om 11.30, 13.30 en 15.00 uur.

- Fotoexpositie en diapresentatie door IVN-werkgroep natuurfotografie 

- Presentaties door andere IVN werkgroepen.

- Informatiestands van verschillende natuurverenigingen

17.00 uur: einde

Klik hier voor een uitgebreid programma.

Locatie Kanaalpark, Stadsboerderij Eyghentijds, Lunerkampweg 5, Rosmalen.

16 september: Landschapsbeheer 

thumb Knoflookpad sDiverse werkzaamheden, o.a. opschonen oevers van het ven en de 2 paddenpoelen in Karregat 'Oost'. De poelen zijn een aantal jaren geleden speciaal aangelegd voor de geherintroduceerde Knoflookpad en dreigen dicht te groeien.

Zondag 16 september 10-13 uur. Locatie Karregat, Heeseind 21, Rosmalen. Verzamelen bij de slagboom bij de noordingang van het Karregat.  Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,

September - november:  basiscursus Natuur en Landschap

mossenexcursie Empel 1 b300Nog maar enkele plaatsen vrij ...

Wilt u meer weten over natuur en landschap doe dan mee aan de najaarscursus Natuur en landschap van IVN 's-Hertogenbosch. Het najaarsprogramma bevat de onderwerpen paddenstoelen, landschap, vruchten en zaden, vogels, bomen, natuurfotografie, flora en fauna in de winter, mossen, ecologie en seizoenen en wat er zo nog meer in de herfst te ontdekken is.
Lees meer ...

Beuk

petitie behoud beuk aan het Maurickplein

7 oktober: paddestoelenwandeling voor jong en oud

vliegenzwammenIVN natuurgidsen nemen u mee in de wereld van de zwammen, schimmels, paddenstoelen, boleten, plaatjes en buisjes. En geniet vooral van de schoonheid van deze wezens. 

Zondag 7 oktober,10.00 - 12.00 uur.

Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.

Locatie Eikenburg, Parkeerplaats Lijsterbaan, nabij Larikslaan, Rosmalen (Maliskamp).

Foto-expositie

foto expositie 20180804De werkgroep Natuurfotografie van IVN / VNW organiseert een expositie van leuke en mooie natuurfoto's gemaakt in de omgeving van 's Hertogenbosch. De expositie is vanaf 4 augustus t/m 31 oktober te bekijken in de centrale hal van de Stadsboerderij Eyghentijds (Kanaalpark), Lunerkampweg 5, 5245 NB Rosmalen. Woensdag tot en met zondag 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Natuurouders

Met kinderen van school de natuur in? Hoe pak ik dat aan, wat is leuk voor kinderen buiten? Leer het allemaal op de natuur(groot)oudercursus. Data binnenlessen 13-9, 20-9 en 4-10 en buitenlessen 15-9, 29-9, 13-10, 27-10. Doe zelf mee of geef een tip een andere ouder op je school. Lees meer ...

Zoekkaarten voor bij een activiteit kun je gratis downloaden en zelf printen bj stichting ARK.

Zoek in de schooltuin naar spinnen: spinnentelling (met spinnenzoekkaart) in september.

Het IVN heeft nieuwe zoekkaarten bodemdiertjes.

September/oktober: trainingen IVN Brabant

Park Eemhof 080517 Natuurschilderijtje 10 b300

1. De training Natuur doet je goed op 21 september en 26 oktober. De training is bedoeld voor IVN-ers die als mantelzorger en/of vrijwilliger dementerende mensen mee naar buiten willen nemen. Zie hier voor meer informatie.

2. De cursus Natuur & Gezondheid op 14 september, 5 oktober en 9 november. De cursus is bedoeld voor IVN vrijwilligers die (meer) actief willen worden op het gebied van natuur en gezondheid. Klik hier voor meer informatie.

En neem even contact op met natuurbeleving-op-maat@ivn-s-hertogenbosch.nl.

Tiny forest

IVN-Nederland gaat 100 Tiny Forests aanleggen samen met gemeenten, IVN-afdelingen, buurtbewoners en basisschoolleerlingen.Ook in 's-Hertogenbosch worden vier van deze minibosjes aangelegd. Meer informatie... Interesse? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Lees in ons logboek over de zoektocht naar de rugstreeppad. 

6-11 september: spinnentelling. Zie de website met o.a. een spinnenzoekkaart.

9 september, 14 oktoberOpen dag Haanwijk met vaartocht, excursie en museum Romeins Halder.

24 september:  Milieucafé MiNC in de Verkadefabriek.

Milieutip: de impact top 10

milieutip sept2018Duurzame Nederlander Babette Porcelijn heeft een top 10 samengesteld van hoe ons dagelijks leven impact heeft op het milieu. Op nummer 1 staat volgens haar berekeningen het kopen van ‘spullen’, met name tablets en smartphones. Daarnaast draagt ons eten en drinken flink bij aan de opwarming van de aarde. Vlees voorop, gevolgd door vis, zuivel en eieren. Haar tip is helder: eet vegetarisch of veganistisch. En dat geldt ook voor de hond en de kat! https://babetteporcelijn.com/

Michiel Elands

Activiteiten elders

IVN-activiteiten in de buurt

20 september: lezing "Uilen" IVN Oisterwijk.

22 september: cursus composteren kun je leren en Ecologisch moestuinieren voor beginners. VELT Den Bosch.

Zaterdag 6 oktober landelijke IVN Ledendag: Natuur & Cultuurhistorie, dichtbij dit jaar, in Nijmegen. www.ivn.nl/ledendag. Samenreizen? Meld je dan even bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vanaf 24 oktobercursus Waterrijk Brabant. Kosten €245.

Natuurtip: hop, lekker bitter

2018 09 hop12018 09 hop2

Links: mannelijke bloemen, rechts vrouwelijke bloemen

Wanneer we Hop zeggen doelen we meestal op de hopbellen, de vrouwelijke vruchten van de hop. Toch loont het de moeite om juist nu naar hop te kijken, nu ze volop in bloei staat. De hopplant behoort tot de hennepfamilie en is tweehuizig. Hop heeft dus aparte mannelijke en vrouwelijke planten. Bij hop denken we ook onmiddellijk aan bier waaraan hop zijn bittere smaak geeft. Toch werd vroeger hop in de eerste plaats toegevoegd als conserveermiddel. Nog vroeger werd overigens in plaats van hop gebruik gemaakt van Duizendblad. Sta eens stil bij de hop en bewonder met een loep de mooie bloempjes. Wrijf ook eens wat bloemetjes tussen je vingers. Ruikt het al hoppig?

 John Gallast


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

met bijdragen van John Gallast, Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN NieuwsbriefDeel deze inhoud via jouw social media dmv deze buttons: