E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch oktober 2018

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102
Aan: Bezoeker                     23 oktober 2021             

25 jaar IVN

45 jaar Vogel- en Natuurwacht

 jubileumlogo versie1 klein

1 oktober: IVN klets

kolibrivlinderDe herfst heeft zijn intrede reeds gedaan, vandaar dat we nu nog even willen terugkijken op de afgelopen zomer. Dat willen we doen door het aan elkaar laten zien van enkele foto’s van je afgelopen vakantie. Liefst maximaal 5 foto’s per persoon, meenemen op een USB-stick.Verder op deze avond een gezellig bijeen zijn onder het genot van een hapje en een drankje.

Maandag 1 oktober 2018, 20.00 - 22.00, NME-lokaal BBS Nieuw Zuid.

7 oktober: paddenstoelenwandeling voor jong en oud

vliegenzwammenIVN natuurgidsen nemen u mee in de wereld van de zwammen, schimmels, paddenstoelen, boleten, plaatjes en buisjes. En geniet vooral van de schoonheid van deze wezens. 

Zondag 7 oktober,10.00 - 12.00 uur.

Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.

Locatie Eikenburg, Parkeerplaats Lijsterbaan, nabij Larikslaan, Rosmalen (Maliskamp).

10 oktober: lezing over de Maas

thumb De Maas een geologisch en ecologisch monumentEen IVN-lezing over het ontstaan van de grote rivieren, hun levensloop en betekenis voor de omgeving van 's-Hertogenbosch. Spreker Jan Nillesen beschrijft het ontstaan van de landschappen, de tektoniek, de rol van Maas en Rijn, de vestiging van de eerste mensen op de dekzandrug en de wijze waarop zij hun omgeving inrichtten en een bestaan wisten op te bouwen. Lees meer ...

Woensdag 10 oktober 2018, 20.00 - 22.15, Grote zaal BBS Nieuw Zuid 

27 oktober: Nacht van de Nacht Nulandse hei

thumb nacht maan 20160124Vleermuizen, nachtvlinders en als het weer mee zit, sterren en de maan. Ook 's nachts is de natuur spannend en betoverend. Ga het zien met IVN-gidsen op de Nulandse hei. Opgeven verplicht t/m 21 oktober via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Lees meer...

3 november: nationale natuurwerkdag

thumb Houtwal kappen 1Maak de natuur weer wat mooier met de werkgroep landschapbeheer van het IVN 's-Hertogenbosch. Geef vlinders en bijen weer meer kans door het openhouden van het landschap. 

Meer informatie en opgave via natuurwerkdag.nl/locatie/nulandse-heide.

8 november: ledenvergadering, statutenwijziging

Op 8 november is er een algemene ledenvergadering. O.a. ligt er een voorstel voor de wijziging van de statuten. Een uitnodiging en alle stukken komen afzonderlijk per mail. Zet de datum vast in uw agenda.

Natuurouders

2018 10 koolwitjesHet Brabants Dagblad had een leuk artikel over ons koolwitjesproject op scholen.

Lees hier alles over de geslaagde terugkomdag voor natuurouders.

Wat spoken mollen, wormen en spinnen allemaal uit in en op de grond? Met dit doeboek, zoek je het tot op de bodem uit! Maak je eigen insectenzuiger, bouw een compostfabriek en kom alles te weten over deze nuttige beestjes. Download het digitale Bodemdieren Doeboek gratis!

Natuurstreken

In deze nieuwe aflevering gaan Jochem en Joost op pad met één van de vrijwilligers van het netwerk vleermuizen en steenmarters in gebouwen. Het is de kortste aflevering die we ooit gemaakt hebben, maar genoeg tijd om erachter te komen dat vleermuizen niet eng zijn, maar vriendelijke vlerken die zeker onze zorg nodig hebben. https://youtu.be/AKZF5sjMafs

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

6 oktober: werkdag eendenkooi Maaspoort

13 oktober: IVN-Natuurschool zoekt paddestoelen bij het Engelermeer. Locatie Visserspad Engelermeer.

14 oktoberOpen dag Haanwijk met vaartocht, excursie en museum Romeins Halder.

 

Milieutip: 10/10  DAG VAN DE DUURZAAMHEID

In 's-Hertogenbosch is de beurs Ecomobiel. Bij de kledingketen C&A kun je kleding inleveren voor recycling. En bibliotheken in het hele land brengen duurzaamheid onder de aandacht van kinderen tussen de 8 en 12 jaar. 10 oktober is de Dag van de Duurzaamheid en dit jaar is de tiende editie.
Meer info op de Facebook-pagina: facebook.com/deDagvandeduurzaamheid/.

Michiel Elands

Activiteiten elders

IVN-activiteiten in de buurt 

Zaterdag 6 oktober landelijke IVN Ledendag: Natuur & Cultuurhistorie, dichtbij dit jaar, in Nijmegen. www.ivn.nl/ledendag. Samenreizen? Meld je dan even bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

KNNV wandelingen en lezingen in Noord-Brabant

24 november: Landelijke dag SOVON 2018 in Apeldoorn, presentatie nieuwe vogelatlas. 

Natuurtip: srie

2018 10 koperwiek Rob FloorSta je in oktober of november 's nachts in je tuin of fiets je naar huis en hoor je een zacht, langgerekt 'srie' dan is dat waarschijnlijk een overtrekkende koperwiek. Vooral bij noordenwind kunnen er tienduizenden koperwieken overtrekken, uit het kouder wordende Scandinavië naar het zuiden. Op een dag kan het om wel 10.000 - 100.000 exemplaren gaan. Klik hier voor de trekroep van de koperwiek (waarneming.nl). 

Ferd Sauter


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

met bijdrage van Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN NieuwsbriefDeel deze inhoud via jouw social media dmv deze buttons: