E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch november 2018

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022        

25 jaar IVN

 

 jubileumlogo versie1 klein

45 jaar Vogel- en Natuurwacht

Inhoud

14 november: lezing uilen en muizen

RansuilDeze presentatie van Annemarie van Diepenbeek laat u kennismaken met de uilensoorten van Nederland, hun leefgebied en hun voedsel, de muizen. Na deze voordracht zegt u niet meer zomaar dat u ‘een muis’ gezien hebt, maar dat u in het bos een rosse woelmuis zag of een dwergmuis, die als een mini-aapje in een rietstengel klom.

woensdag 14 november 2018, 20.00 - 22.15, Grote zaal BBS Nieuw Zuid

18 november: eikjes planten Mariaburgbos

jubileumlogo versie1 kleinIn het Mariaburgbos liggen een paar kleine akkertjes met rondom historische eikenhakhoutwallen. Die houtwallen zijn in verval geraakt en volgegroeid met ongewenste stuiken en bomen. Die zijn het laatste jaar verwijderd. Om deze cultuurhistorische landschapelementen te herstellen gaan gaan we 250-300 nieuwe, jonge eikjes planten t.g.v. 25-jaar IVN 's-Hertogenbosch en 45 jaar Vogel- en Natuurwacht. 

IVN zorgt voor gereedschap, werkhandschoenen en warme soep na afloop. Tips: breng zelf wat drinken mee voor in de pauze en doe warme kleding aan en stevige schoenen.

zondag 18 november 2018, 10.00 - 13.00

Mariaburgbos, Vliertwijksestraat 58, Rosmalen. Bij de Zorgboerderij in de half verharde laan met grote beuken bomen doorrijden tot aan de dubbele houten poort met groene IVN-vlag.

Contact: Cor Haest, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,

25 november: IVN publiekswandeling

img 0011Dit keer een langere wandeling, van Moerputten tot Vlijmens Ven en terug. Beleef de weidsheid van de Gement. IVN-natuurgidsen laten u zien hoe het landschap veranderd is en wat de functie van het gebied is als het hoogwater wordt rond Den Bosch. En zijn de kleine zwanen uit Siberië al gearriveerd er of hebben ze dit jaar een andere trekroute gekozen?

Zondag 25 november, 13.30 - 16.30 uur.

Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.

Parkeerplaats de Moerputten, hoek Deutersestraat-Honderdmorgensedijk, ‘s-Hertogenbosch. In Den Boschrietsangher staat een foutief adres.

29 november: natuurfoto's geprojecteerd op de Grote Kerk

moerputten b300Donderdagavond tijdens koopavond kunt u komen genieten van prachtige natuurfoto's, gemaakt door de werkgroep Natuurfotografie van IVN 's-Hertogenbosch. IVN (Instituut voor Natuureducatie) en Vogel- en Natuurwacht vieren o.a. daarmee een dubbel jubileum: het 25 jarig bestaan van IVN-afdeling 's-Hertogenbosch en het 45-jarig jubileum van haar voorganger de Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch. De projectie gebeurt op een scherm aan de gevel van de Grote Kerk, Kerkstraat 20. De Protestantse Gemeente is sinds enkele jaren ook Groene Kerk en faciliteert deze avond.

Donderdag 29 november 2018, 19.00 - 21.00. Grote kerk, Kerkstraat 20, 's-Hertogenbosch  

11 december: IVN-klets

De IVN-klets van 11 december gaat over Ameland. Ivonne Smit blikt in een korte presentatie terug op de meerdaagse excursie in oktober en vertelt een en ander over het eiland. Dinsdag 11 December 2018, 20:00 - 22:00, NME-lokaal BBS Nieuw Zuid.

12 december: lezing Bossche Broek

gezicht op st.jan sLezing door Peter Verhagen over de prachtige natuur en de rijke geschiedenis van het pal tegen de middeleeuwse stadsmuren gelegen gebied. Eeuwenlang overstroomde dit deltagebied van Dommel en Aa bijna elke winter, maar het was tevens strijdtoneel en werd ook om militaire redenen onder water gezet. Veel natuur is in het BosscheBroek en het Dooibroek overgebleven of door recente ingrepen teruggekeerd, en de rijke geschiedenis van het gebied heeft tal van sporen nagelaten. In deze lezing wordt de historie van het gebied op samenhangende wijze beschreven. 

Het boek ‘Parels van het Bossche Broek’ is van de auteur Peter Verhagen, voormalig projectleider van de restauraties van de Binnendieze.

woensdag 12 december 2018, 20.00 - 22.15, Grote zaal BBS Nieuw Zuid

Voorjaar 2019: vogelcursus

beerze bij Boxtel 036 b300Ook in 2019 start er weer een vogelcursus voor beginners. De cursus is bedoeld voor beginnende vogel liefhebbers die iets meer wil weten over vogels. In 5 lessen en 4 excursies krijgt u een basis van het vogelkijken en genieten daar van. We behandelen de vogels volgens de indeling van hun biotoop, en bekijken zo  tuinvogels, watervogels, roofvogels, bosvogels en weidevogels. De lessen zijn op donderdagavond, excursies op zaterdag. Lees meer...

 

Natuurouders

Tiny forest bij jouw school? In de komende 3 jaar worden er 4 of meer minibossen aangeplant in 's-Hertogenbosch. Wil jij als initiatiefnemer aan de slag om een Tiny Forest te realiseren in jouw buurt? Meld jouw team aan.

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Zaterdag 24 november, 9 - 12: de Natuurschool gaat fotograferen. Jan Giesbergen en Iris Waanders geven tips in de natuurfotografie. Zorg zelf voor camera en de handleiding daarvan. Opgave verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Locatie: Maurick -Vught (verzamelen op parkeerplaats). Maximaal aantal deelnemers: 12.

Maandag 17 december, 20:00 - 22:00: Milieucafé MiNC, Verkadefabriek.

Milieutip: ijskelder 2.0 

2018 11 milieutipDe aloude ijskelder is tegenwoordig vaak een overnachtingsplek voor vleermuizen. Maar het principe dat onder de grond voedsel koel opgeslagen kan worden, is nieuw leven ingeblazen door ontwerper Floris Schoonderbeek. Hij ontwierp een ondergrondse opslag van 3000 liter, vergelijkbaar met de inhoud van twintig reguliere koelkasten. De ijskelder 2.0 kan zelfs dienst doen als schuilplek tijdens orkanen. https://www.youtube.com/watch?v=5nzdib7zWes.

Michiel Elands

Activiteiten elders

IVN-activiteiten in de buurt 

13 november en 11 december: lezingen Natuurmuseum Tilburg over de zon en invasieve exoten. ivntilburg.nl

KNNV wandelingen en lezingen in Noord-Brabant

24 november: Landelijke dag SOVON 2018 in Apeldoorn, presentatie nieuwe vogelatlas. 

Februari 2019 start IVN Tilburg met een nieuwe Natuurgidsenopleiding. Deze loopt t/m begin juni 2020. Inschrijven kan tot uiterlijk 1 dec 2018 via de website van IVN-Tilburg. IVN 's-Hertogenbosch denkt op dit moment nog na of ze ook zo'n opleiding gaat organiseren in 2019 of 2020. 

 

Natuurtip: maskerade in de natuur

Ook in deze tijd van het jaar kan je nog insecten aantreffen op bloemen zoals de herfstaster. Op de foto's zie je twee van die diertjes. De linker ziet eruit als een hommel en de rechter lijkt ook sprekend op een bij en draagt zelfs de naam Blinde bij ('blind' omdat hij niet kan steken). Toch zijn het allebei vliegen. Dit verschijnsel heet mimicry. Het ene dier lijkt op een heel ander dier dat bijvoorbeeld kan steken of vies smaakt en heeft zo minder kans om opgegeten te worden. Als je twijfelt let dan op de verschillen: vliegen hebben maar 1 paar vleugels , korte voelsprieten en grote, dicht opeen staande ogen. Zo toont de natuur een knap staaltje camouflage.  John Gallast

2018 11 Zweefvlieg

2018 11 Blinde bij1      


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

met bijdrage van John Gallast, Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief