E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch december 2018

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     27 september 2022        

25 jaar IVN

 

 jubileumlogo versie1 klein

45 jaar Vogel- en Natuurwacht

Inhoud

Voorjaar 2019: vogelcursus / cursus natuur en landschap

beerze bij Boxtel 036 b300Vogelcursus. De cursus is bedoeld voor beginnende vogelliefhebbers die iets meer wil weten over vogels. In 5 lessen en 4 excursies krijgt u een basis van het vogelkijken en genieten daar van. We behandelen de vogels volgens de indeling van hun biotoop, en bekijken zo  tuinvogels, watervogels, roofvogels, bosvogels en weidevogels. De lessen zijn op donderdagavond, excursies op zaterdag. Lees meer...

Basiscursus natuur en landschap. In deze cursus komen flora, fauna, seizoen en ons eigen lokale landschappen aan bod. De lessen zijn op woensdag, excursies op zaterdag. De onderwerpen in het voorjaarsdeel zijn naast het landschap en het seizoen, vogels, zoogdieren, amfibieën, kleine beestjes, insecten, ecologie en meerdere aspecten van planten. Lees meer...

11 december: IVN-klets

De IVN-klets van 11 december gaat over Ameland. Ivonne Smit blikt in een korte presentatie terug op de meerdaagse excursie in oktober en vertelt een en ander over het eiland. Dinsdag 11 December 2018, 20:00 - 22:00, NME-lokaal BBS Nieuw Zuid.

12 december: lezing Bossche Broek

gezicht op st.jan sLezing door Peter Verhagen over de prachtige natuur en de rijke geschiedenis van het pal tegen de middeleeuwse stadsmuren gelegen gebied. Eeuwenlang overstroomde dit deltagebied van Dommel en Aa bijna elke winter, maar het was tevens strijdtoneel en werd ook om militaire redenen onder water gezet. Veel natuur is in het BosscheBroek en het Dooibroek overgebleven of door recente ingrepen teruggekeerd, en de rijke geschiedenis van het gebied heeft tal van sporen nagelaten. In deze lezing wordt de historie van het gebied op samenhangende wijze beschreven. 

Het boek ‘Parels van het Bossche Broek’ is van de auteur Peter Verhagen, voormalig projectleider van de restauraties van de Binnendieze. Lees meer ...

woensdag 12 december 2018, 20.00 - 22.15, Grote zaal BBS Nieuw Zuid

Zoogdieren in de achtertuin

wildcameraOnlangs is het project 'Zoogdieren in de achtertuin' (voorlopig) afgesloten. In dit project werd onderzoek gedaan naar zoogdieren door in verschillende tuinen in 's-Hertogenbosch wildcamera's op te hangen. In 's-Hertogenbosch hebben de IVN-ers Henk Vennix en John Gallast de wildcamera's ingeleverd. De Zoogdiervereniging gaat nu samen met de Wageningen Universiteit alle gegevens interpreteren. Omdat dit geruime tijd zal duren toch even een berichtje over de resultaten in de Bossche tuinen. Lees meer... 

28 december: IVN publiekswandeling

sprokkelbosch2 b300IVN-natuurgidsen laten u de bomen in de winter zien, de stammen, de takken, de silhouetten. En zit er al leven in de bomen, een voorbode van de komende lente? Ga mee naar het natuurgebied Engelenstede bij Vinkel. 

De wandeling is gratis, aanmelden is niet nodig. Kinderen zijn welkom. 

Parkeerplaats:Engelenstede nabij Kaathoven 28, Vinkel.

vrijdag 28 december 2018, 14.00 - 16.00

29 december: op zoek naar bloeiende planten

hondsdraf

Tussen kerst en Nieuw organiseert Floron al enkele jaren een eindejaarsplantenjacht. En zoals elke jaar doen we er een gezamenlijk. Dus de Natuurschool doet mee met Floron’s eindejaarsplantenjacht wintertelling.

Op de website van Floron is een zoekkaart met winterbloeiers in beeld  te downloaden. Breng de zoekkaart mee.

Zaterdag 29 december 2018, 13.00 - 14.30 We maken een rondje rond de May. Verzamelen bij parkeerplaats Moerputten aan de Deutersestraat,- Den Bosch. Info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

11 januari: nieuwjaarsreceptie

Gezellig terugkijken op het oude jaar en het nieuwe jaar vieren, oude bekenden en nieuwe natuurvrienden ontmoeten. Begin het nieuwe jaar goed en kom naar de nieuwjaarsreceptie! 
Clubhuis Jeugdnatuurwacht (JNW) Vught, Peellandstraat 1, Vught.

Natuurouders

Doe met uw school mee aan de Nationale Tuinvogeltelling! Om dat nog leuker te maken, heeft Vogelbescherming allerlei gratis lesmaterialen ontwikkeld. Met veel inspiratie, leuke doe-tips en zoekkaarten voor kinderen. Download ze nu vast en zet de datum in uw planning: vrijdag 25 januari 2019, Tuinvogeltelling voor scholen.

Tiny forest bij jouw school? In de komende 3 jaar worden er 4 of meer minibossen aangeplant in 's-Hertogenbosch. Wil jij als initiatiefnemer aan de slag om een Tiny Forest te realiseren in jouw buurt? Meld jouw team aan.

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Film over het Heempark .

maandag 17 december 2018, 20.00 - 22.00: MiNC is het Bossche kenniscafé over milieu, innovatie, natuur en creativiteit. Verkadefabriek.

Zondag 13 Januari 2019, 10.00 - 13.00, Landschapbeheer: Wilgen knotten en poten bij de Moerputten. Contact Cor Haest, E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel: 06-51121953. Parkeerplaats Deutersestraat, 's-Hertogenbosch.

Milieutip: eten uit de tuin 

2018 12 milieutipDe echte Natuurmensch weet zich in een gewoon bos al een beetje te voeden met bramen, beukennootjes en berkensap. Maar op steeds meer plaatsen in Brabant worden professionele voedselbossen geplant: de grootste komt dit voorjaar in Schijndel. Het gaat om een nauwkeurig gekozen verzameling planten en struiken die op eigen kracht voor voedselproductie zorgen. Ook siertuinen kunnen compleet omgetoverd worden tot eetbare natuur. 

Michiel Elands

Activiteiten elders

IVN-activiteiten in de buurt 

KNNV wandelingen en lezingen in Noord-Brabant

Lezingen Natuurmuseum Brabant in Tilburg: 11 december 2018: Invasieve exoten, 8 januari 2019: De Das en zijn familie.

Groene haltes brengen wandelaars dichter bij de natuur.

Februari 2019 start IVN Tilburg met een nieuwe Natuurgidsenopleiding. Deze loopt t/m begin juni 2020. Inschrijven kan tot uiterlijk 1 dec 2018 via de website van IVN-Tilburg. IVN 's-Hertogenbosch denkt op dit moment nog na of ze ook zo'n opleiding gaat organiseren in 2019 of 2020. 

Natuurtip: heksenboter, gezwam?

2018 12 natuurtip heksenboter john gallastHeb je al eens heksenboter gevonden? Zo'n felgele klodder met ruw oppervlak (foto).Het is een zogenaamde slijmzwam maar de geleerden zijn het er niet over eens of het een schimmel, plant of iets heel anders is. Heksenboter bestaat uit cellen die zich razendsnel kunnen delen en waarvan sommige een zweepstaartje hebben, zich kunnen verplaatsen en samenvoegen tot een kruipende massa (plasmonium) met daaromheen een slijmachtig vlies. Het plasmodium kan elke vorm aannemen of weer uiteenvallen en nieuwe kolonies vormen. Bij het verplaatsen laten ze vaak een slijmachtig spoor na. Voor de voortplanting verhardt het vlies om het plasmodium en vormen zich hierop sporenlichamen. Heksenboter leeft van micro-organismen, hoofdzakelijk bacteriën en schimmelsporen.

John Gallast     


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

met bijdragen van John Gallast, Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief