E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch januari 2019

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022        

25 jaar IVN

 

 jubileumlogo versie1 klein

45 jaar Vogel- en Natuurwacht

Inhoud

5 januari IVN jubileumfilm: The ancient woods

IVN / Vogel- en Natuurwacht heeft iets te vieren! Daarom nodigen wij elke natuurliefhebber uit voor een gratis filmvoorstelling.

trailer Ancient Woods

Een commentaarloze natuurfilm met slechts geluiden van één van de laatst overgebleven oer-bossen in Europa, de Litouwse oerbos. De dieren worden van heel dichtbij gefilmd en diep in hun habitat gevolgd: diepbedroefde bossen, wolvenholen als ook het onderwaterbos, maar ook de mensen die aan de rand van het bos wonen.The Ancient Woods is een film van bioloog/filmmaker Mindaugas Survila waaraan hij in totaal 10 jaar werkte. Een filmische hommage aan de Litouwse natuur die in eigen land een grote bioscoop-hit werd net zoals bij ons De Wildernis een hit werd.   

Het IVN / Vogel - en Natuurwacht nodigt alle leden en introducées uit voor de vertoning van de speciale IVN jubileum-natuurfilm. 

Zaterdag 5 januari 16:00 is het moment van de IVN jubileum Natuurfilm.
Alle natuurliefhebbers zijn uitgenodigd om samen naar deze mooie natuurfilm te komen kijken.
Deelname is GRATIS. Bekijk de trailer en meld je aan via de website van de Verkadefabriek.

Locatie Verkadefabriek, Boschdijkstraat, 's-Hertogenbosch.

Voorjaar 2019: cursussen

thumb Grote bonte specht verkleind 1503 09 003Vogelcursus. De cursus is bedoeld voor beginnende vogelliefhebbers die iets meer wil weten over vogels. In 5 lessen en 4 excursies krijgt u een basis van het vogelkijken en genieten daar van. We behandelen de vogels volgens de indeling van hun biotoop, en bekijken zo tuinvogels, watervogels, roofvogels, bosvogels en weidevogels. De lessen zijn op donderdagavond, excursies op zaterdag. Lees meer...

Basiscursus natuur en landschap. In deze cursus komen flora, fauna, seizoen en ons eigen lokale landschappen aan bod. De lessen zijn op woensdag, excursies op zaterdag. De onderwerpen in het voorjaarsdeel zijn naast het landschap en het seizoen, vogels, zoogdieren, amfibieën, kleine beestjes, insecten, ecologie en meerdere aspecten van planten. Lees meer...

Vogelgeluidencursus 's Ochtends en 's avonds op stap en luisteren naar de mooiste geluiden uit de natuur. Van roodborst tot nachtegaal en wellicht ook de geheimzinnige watersnip. Leer de meest algemene vogels herkennen aan hun zang. Cursus voor beginners. 16 maart 's ochtends, 30 maart vóór zonsopgang, 6 april vóór zonsopgang, 20 april 's avonds, 19 mei 's ochtends. Excursiegebieden rond 's-Hertogenbosch. Na aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ontvangt u de tijden en excursiegebieden.

29 december:op zoek naar bloeiende planten

hondsdrafTussen Kerst en Nieuw organiseert Floron al enkele jaren een eindejaarsplantenjacht. En zoals elke jaar doet de Natuurschool hier weer aan meeOp de website van Floran is een zoekkaart: winterbloeiers in beeld te downloaden via www.floron.nl/plantenjachtTijd: 13.00-14.30. We maken een rondje rond de May. Verzamelen bij parkeerplaats Moerputten, Deutersestraat, 's-Hertogenbosch. Info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

11 januari: nieuwjaarsreceptie

Gezellig terugkijken op het oude jaar en het nieuwe jaar vieren, oude bekenden en nieuwe natuurvrienden ontmoeten. Begin het nieuwe jaar goed en kom naar de nieuwjaarsreceptie! 
Clubhuis Jeugdnatuurwacht (JNW) Vught, Peellandstraat 1, Vught. Vanaf 20 uur. 

13 januari: wilgen knotten en poten

Behalve wilgen knotten, gaan we ook wilgen poten. Dat doen met de dikke afgezaagde takken. Op deze manier worden de knotwilgen, als cultuurhistorische kandschapselementen ook voor de toekomst in stand gehouden. Moerputten, Parkeerplaats Deutersestraat, 's-Hertogenbosch. Contact: Cor Haest, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel: 06-51121953.

15 januari: amfibieënwerkgroep

RepAmfViscombiEen jaar na oprichting komen de leden bij elkaar om te kijken waar we staan. En maken we plannen voor het nieuwe jaar. Nog geen lid van deze werkgroep? Kom een keer kijken en meepraten. 

16 januari: lezing de koekoek

KoekoekDe koekoek is een vreemde vogel. Hij wil wel nageslacht, maar een andere vogel moet ervoor zorgen, dat zijn eieren uitkomen. En de eieren, die legt de koekoek binnen tien seconden in het nest van een andere vogel. Het is een schuwe vogel. Mensen krijgen de koekoek niet vaak te zien. Wilt u meer weten over deze mysterieuze vogel?

Lou Megens zal u alles over de koekoek vertellen en ingaan op de volgende vragen: Hoe legt de koekoek haar ei en hoeveel eieren legt de koekoek? Waarom verwijdert de koekoek de eieren uit het nest van de waardvogel en waarom accepteert de waardvogel een koekoeksei? U kunt genieten van het ondersteunend filmmateriaal van onder andere voerende waardouders, een koekoek die haar ei legt en een koekoeksjong, dat eieren en jongen het nest uit werkt.

Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. Voor overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.  


Grote zaal Brede Bossche School Nieuw Zuid aan de Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch.

19/20 januari: natuur in beeld in Schijndel

NIB flyer 1 b300

Natuurfotografenvereniging Natuur in Beeld uit Middelrode toont haar tweejaarlijkse expositie in het weekend van 19-20 januari 2019. In de foyer hangen ca. 130 natuurfoto’s met een grote diversiteit aan onderwerpen die de afgelopen 2 jaar in onze mooie natuur gemaakt zijn. In de drie zalen worden onze clubserie, 8 natuurseries en 1 natuurfilm van onze leden vertoond. Tijdens de expositie zijn de leden van Natuur in Beeld  aanwezig en willen graag met u over natuur- en fotografie van gedachten wisselen.

't Spectrum, Steeg 9, 5482 WN Schijndel, 19 januari 12:00-18:00 uur, 20 januari 10:00-17:00 uur. www.spectrumschijndel.nlHet is verboden vóór het gebouw te parkeren! Voor maar € 1,- kunt u uw mooiste foto van de expositie winnen, doe mee!

27 januari: IVN publiekswandeling Hoge heide

Zwarte specht sDe Hoge heide is een verzameling van meerdere gebieden. Onder leiding van gidsen gaan we enkele van de gebiedjes bekijken en zullen zeker aandacht besteden aan de vlinderbaan. Wat dat is? Kom kijken en luisteren. Nu de bomen kaal zijn, zullen de landschappen hun schoonheid nog duidelijker tonen. 

Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.

10-13 uur: wat langere excursie om de verschillende gebieden te kunnen zien in de winter.
Parkeerplaats Mariaoord (Vivent) Vliertwijksestraat Rosmalen 

Natuurouders

Elk jaar probeert de werkgroep School en Natuur alle Natuurouders bij elkaar te brengen om ervaringen, informatie en energie uit te wisselen. Een van de thema's dit keer is de tuinvogeltelling en andere landelijke acties. Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voedseleducatie op school: 'klasseboer on tour'. 

Wil je aan de slag als moestuincoach? Meld je aan vóór 20 januari.

Doe met uw school mee aan de Nationale Tuinvogeltelling! Om dat nog leuker te maken, heeft Vogelbescherming allerlei gratis lesmaterialen ontwikkeld. Met veel inspiratie, leuke doe-tips en zoekkaarten voor kinderen. Download ze nu vast en zet de datum in uw planning: vrijdag 25 januari 2019, Tuinvogeltelling voor scholen.

Tiny forest bij jouw school? In de komende 3 jaar worden er 4 of meer minibossen aangeplant in 's-Hertogenbosch. Wil jij als initiatiefnemer aan de slag om een Tiny Forest te realiseren in jouw buurt? Meld jouw team aan.

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

25 -27 januari 2019: tuinvogeltelling in uw eigen achtertuin. Gratis online beginnerscursus.

Maastip 

Er is een website (http://www.smartrivers.nl/) die veel informatie bevat over de Nederlandse rivieren. Onder het hoofdje Riviertrajecten tref je posters aan over geplande en voltooide werkzaamheden aan de rivieren.

Activiteiten elders

IVN-activiteiten in de buurt 

KNNV wandelingen en lezingen in Noord-Brabant

Lezingen Natuurmuseum Brabant in Tilburg: 8 januari 2019: De Das en zijn familie.

15 januari 2018, Informatielezingen over boerenlandvogels, Brabants Landschap, De Groenhoeve, Artillerieweg 3 in Uden.

16 januari 20.00 - 22.30 uur, lezing: Ontstaan van het landschap in de Meierij, Natuurgroep Gestel.

24 januari 2019, 20.00 tot 21.30: lezing over wolven, IVN Oisterwijk.

14 februari 2019 20.00 - 22.00, lezing over de otter en bevers van Nederland, door Peter Twisk en Robin van Dijk, de Groenhoeve in Uden.

Natuurtip: de kat de bel aanbinden

2019 01 natuurtip kat john gallast2Katten zijn geliefde huisdieren. Er leven in Nederland dan ook zo'n 3.tot 4 miljoen huiskatten. Daarnaast nog tussen 35.000 en 1.2 miljoen verwilderd. (Bron Zoogdiervereniging,onderzoek  Anna Steen 2017). Anders dan bij honden lopen deze katten vrijwel allemaal zonder toezicht buiten. Aangezien katten roofdieren zijn, vangen ze dieren in de natuur, vooral muizen en vogels. Uit het onderzoek blijkt dat huiskatten (dus niet de verwilderde katten) in Nederland per jaar tussen 56 en 96 miljoen prooidieren vangen. Een niet te verwaarlozen impact op de natuur en reële concurrentie voor de wilde roofdieren zoals de marterachtigen en de vos.Toch maar de kat de bel aanbinden?

John Gallast     

Hulp gevraagd

Wie heeft er hart voor de natuur en wil een paar keer per jaar met de gemeente overleggen over ontwikkelingen m.b.t. de natuur rond 's-Hertogenbosch? Vraag aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. wat de bedoeling is.

Heeft er iemand contacten bij het centraal station 's-Hertogenbosch? We willen kijken of we ook een bord met natuurweetjes kunnen plaatsen, net als in Urecht www.publicworksutrecht.nl/kunstenaars/. Ook even mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

met bijdragen van John Gallast, Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief