E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch februari 2019

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022        

25 jaar IVN

 

 jubileumlogo versie1 klein

45 jaar Vogel- en Natuurwacht

Inhoud

Herkansing IVN jubileumfilm: The ancient woods

IVN / Vogel- en Natuurwacht heeft iets te vieren! Daarom nodigen wij elke natuurliefhebber uit voor een gratis filmvoorstelling. De film was op 5 januari helaas al (heel snel) uitverkocht. Daarom deze herkansing op 9 februari. 

trailer Ancient Woods

Een commentaarloze natuurfilm met slechts geluiden van één van de laatst overgebleven oer-bossen in Europa, de Litouwse oerbos. De dieren worden van heel dichtbij gefilmd en diep in hun habitat gevolgd: diepbedroefde bossen, wolvenholen als ook het onderwaterbos, maar ook de mensen die aan de rand van het bos wonen.The Ancient Woods is een film van bioloog/filmmaker Mindaugas Survila waaraan hij in totaal 10 jaar werkte. Een filmische hommage aan de Litouwse natuur die in eigen land een grote bioscoop-hit werd net zoals bij ons De Wildernis een hit werd.   

Het IVN / Vogel - en Natuurwacht nodigt alle leden en introducées uit voor de vertoning van de speciale IVN jubileum-natuurfilm. 

Zaterdag 9 februari 16:00 is het moment van de IVN jubileum Natuurfilm.
Aanmelden verplicht via de website van de Verkadefabriek, deelname is GRATIS. Locatie Verkadefabriek, Boschdijkstraat, 's-Hertogenbosch.

Verzoek van de penningmeester

Naar alle leden en donateurs die niet via een automatische incasso betalen is een mail verstuurd over de contributie voor 2019. Mocht je deze mail niet hebben ontvangen, controleer dan je spambox. Mocht iets niet duidelijk zijn, stuur dan een mail naar penningmeester@ivn-s-hertogenbosch.nl.
Léon van Balkom 

Voorjaar 2019: cursussen

De Vogelcursus en de vogelgeluidencursus zijn al volgeboekt.Voor de Basiscursus natuur en landschap zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Lees meer...

10 februari: houtwal snoeien en poeloevers opschonen

thumb Snoeien s2Maak de natuur nog mooier in de Groote Wetering. Vlak voor de stuw in de Groote Wetering de brug over de Kleine Wetering oversteken en doorrijden tot aan de houten poort.

Zondag 10 februari 2019, 10.00 - 13.00 Groote Wetering (natuurnetwerk) , kleine stapsteen, Torenstraatje 5, Rosmalen.
Contact: Cor Haest, E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel: 06-51121953

Nulandse hei

Grafheuvels op de Nulandse hei?.

13 februari: lezing biomimicry

Icarusblauwtjes copula RolklaverBiomimicry draait om het nastreven en leren van de genialiteit van de natuur. Lydia Fraaije van FRAAi architecten en Biomimicry NL verzorgt een lezing over biomimicry: wat is het en hoe kunnen we dit principe vertalen naar de praktijk. Over het vliegen van vogels en de kleur van het pimpernelblauwtje.

woensdag 13 februari 2019, 20.00 - 22.15

Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. Voor overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.  
Grote zaal Brede Bossche School Nieuw Zuid aan de Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch.

23 februari: IVN publiekswandeling Maurick

Zwarte specht sOp zaterdag 23 februari, 14-16 uur gaan we de reigers bezig zien met het bouwen van hun nesten op landgoed Maurick; op dit landgoed is al heel lang een grote reigerkolonie. En zien we de zwarte specht?

Vertrekpunt: Parkeerplaats kasteel Maurick. Neem de A2 afslag Vught en volg borden naar kasteel Maurick of loop over de voetbrug bij het Maurickplein over de A2 van Vught naar de ingang van het landgoed.

Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.


Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Natuurouders

Tiny forest bij jouw school? In de komende 3 jaar worden er 4 of meer minibossen aangeplant in 's-Hertogenbosch. Wil jij als initiatiefnemer aan de slag om een Tiny Forest te realiseren in jouw buurt? Meld jouw team aan. En lees dit artikel op onze website.

Op dinsdag 2 april is de Nationale Buitenlesdag! Op deze dag geven leerkrachten op meer dan 2.400 basisscholen buiten les. In de buitenlucht leren kinderen op een andere manier samenwerken, presteren ze beter en bewegen ze meer.  

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Woensdag 20 februari, 20.00 - 22.00: Mossenavond Natuurschool. Mossen determineren met binoculair, mossenboek en een mossendeskundige. NME-lokaal BBS Nieuw Zuid. Let op: i.v.m. de beschikbare ruimte is aanmelden verplicht. Klik hier om te zien wat je mee kunt nemen en om je aan te melden.

Dinsdag 26 februari, 20.15 - 22.00: IVN-klets. De IVN-klets is een informele bijeenkomst voor IVN-leden, waavan gezellig met elkaar kletsen een belangrijk onderdeel is. Joop Reichenfeld vertelt over haar onderzoeksgebied: de Empelse Waard. Voorafgaand aan de IVN-klets is er een kennismakingsbijeenkomst voor nieuwe (aspirant)leden, start vanaf 19.30. NME-lokaal BBS Nieuw Zuid

Gezond natuur wandelen 

Actief als begeleider bij gezond natuur wandelen? Om wat praktische vaardigheden op te doen en de natuur in de buurt te leren kennen kunnen de wandelbegeleiders met een IVN-gids op pad.
Op vrijdagmiddag 22 maart en 5 april in Den Bosch West, start 13.00 bij de Atletiekvereniging Eendekooi. 
Op woensdagochtend 20 maart en 5 april van 10.00 tot 12.00 u wordt er gewandeld vanaf Jozefoord. 

Wandelbegeleiders die deel willen nemen aan een of enkele wandelingen kunnen zich tot 13 maart bij José van Oers (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) aanmelden onder vermelding van : naam, adres, woonplaats, tel, mailadres, met welke wandelingen ga je mee. Deelname is kosteloos.  

Bewaarde land 

2019 02 bewaardeland SmallHeb jij ervaring met het begeleiden van kinderen, wil je jouw liefde voor de natuur met ze delen én heb je tijd door de week? Dan is wachter worden in Het Bewaarde Land misschien iets voor jou. Informatieavonden op 7, 13 en 19 februari van 19.30 uur tot 21.30 uur in respectievelijk Boxtel, Nieuwkuijk en Den Bosch. www.hetbewaardeland.nl.

Milieutip: duurzame vakantiebestemming

2019 02 milieutip michiel elandsIn de donkere wintermaanden een zonnige zomervakantie boeken? Exotische bestemmingen als de Maladiven, Curaçao en Zuid-Afrika vinden gretig aftrek. Zijn er tropische bestemmingen met trein en veerboot bereikbaar? Jawel, redeneert Natuur en milieu, probeer eens de Scilly-eilanden in het zuidwesten van Engeland. Ook voor bergwandelaars, cultuursnuivers en safarigangers zijn er alternatieven dichtbij.
https://www.natuurenmilieu.nl/blog/betere-bucketlist-bestemmingen/

Michiel Elands

Activiteiten elders

IVN-activiteiten in de buurt 

KNNV wandelingen en lezingen in Noord-Brabant

12 februari 2019: Lezingen Natuurmuseum Brabant in Tilburg - Aardwarmte in Brabant.

14 februari 2019 20.00 - 22.00, lezing over de otter en bevers van Nederland, door Peter Twisk en Robin van Dijk, Vogelwacht Uden. 

15 februari: themabijeenkomst Wolven in Nederland, provincie Noord-Brabant.

Zaterdag 16 februari 2019: Inspiratiedag Natuur in Boerenland in Utrecht. Informatie en aanmelden. 

23 februari: west-Brabantse vogelaarsdag Altenatuur in Fort Giessen bij Giessen en 9 maart: oost-Brabantse vogelaarsdag in Asten-Heusden. www.brabantsevogels.nl.

Natuurtip: what's in a name?

2019 02 natuurtip spitsmuis john gallast b200 2019 02 natuurtip waremuis john gallast b200 2019 02 natuurtip woelmuis john gallast b200

We kennen verschillende dieren die we 'muis' noemen. Toch zijn deze dieren vaak niet aan elkaar verwant. We kennen in Nederland drie algemene groepen muizen. Twee daarvan zijn knaagdieren: ware muizen (bijv. huismuis, bosmuis, rat) en woelmuizen (bijv. veldmuis, rosse woelmuis). De derde hoort bij de insecteneters: spitsmuizen (bijv. huisspitsmuis, waterspitsmuis) en die zijn meer verwant aan egel en mol dan aan de ware- of woelmuizen. De drie groepen zijn te onderscheiden naar hun kiezen (zie foto's). Ware muizen hebben knobbelkiezen (alleseter), woelmuizen een soort zig-zag maalkiezen (planteneter). Spitsmuizen hebben puntige kiezen (insecteneter). Leuk om eens braakballen uit te pluizen op zoek naar muizenkaakjes. De foto's zijn bij zo'n uilenballenavond van de IVN natuurschool gemaakt.

John Gallast     

Hulp gevraagd

Heeft er iemand contacten bij het centraal station 's-Hertogenbosch? We willen kijken of we ook een bord met natuurweetjes kunnen plaatsen, net als in Urecht www.publicworksutrecht.nl/kunstenaars/. Ook even mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

met bijdragen van John Gallast, Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief