E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch maart 2019

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022        

25 jaar IVN

 

 jubileumlogo versie1 klein

45 jaar Vogel- en Natuurwacht

Inhoud

Woensdag 13 maart: Lezing planten en bestuivingen

Bloembestuiving b300De lezing wordt verzorgd door Jacqueline Bentlage van de IVN-plantenwerkgroep, zij heeft een grote kennis van planten in hun omgeving, hun opbouw en hun overlevingsmechanismen.

Lees meer...

 

Zaterdag 16 maart: NL Doet

De IVN-werkgroep landschapsbeheer is actief op de Meerendonk, maar daar zijn al meer dan voldoende mensen. Niet getreurd, u kunt ook nog aan de slag in een natuurgebied midden in de stad: de Heinis, van 13 - 17 uur. Aanmelden via nldoet.nl: zoek op postcode 5231 AL en maak de Heinistuin nog mooier! 

Dinsdag 19 maart: algemene ledenvergadering

Alle leden van IVN en de Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch hebben via de mail een uitnodiging gekregen (met agenda en bijbehorende stukken) voor de algemene ledenvergadering op dinsdag 19 maart 20 - 22 uur in de Brede Bossche School Nieuw Zuid (Hoofdingang). We hopen dat je erbij kunt zijn!
 

Gezocht: nauwkeurig type

We zijn dringend op zoek naar een nauwkeurig type die een van de taken die Jan de Koning nu al vele jaren doet, van hem kan overnemen. We zijn n.l. op zoek naar iemand die het regelen van de zalen voor onze activiteiten in de Brede Bossche School wil gaan doen. Een mooie overzichtelijke klus. Meld je aan! Of overleg even met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. wat het inhoudt.
 

April-mei-juni: cursus wilde planten

Maurick002 b300Het landelijk IVN heeft een cursus ontwikkeld met de titel: Wilde planten. Compleet met een cursusboek. Deze cursus is een combinatie van kennis opdoen van planten en vaardigheden oefenen voor het determineren.

Lees meer...

zondag 24 maart: beheer oeverzwaluwwand

20170326 104521 SmallOeverzwaluwen zijn kritische vogels die hoge eisen stellen aan hun broedlocatie na hun wintervervblijf in het warme Afrika. Daarom moet de kunstoeverzwaluwwand elk jaar vrij gemaakt worden van hinderlijke begroeiing. Eventueel vergt de nabij gelegen vleermuizenkelder ook wat onderhoud.

IVN zorgt voor gereedschap en warme soep na afloop.

Engelermeer, parkeerplaats Visserspad / Haverlij, 's-Hertogenbosch. 
Contact: Cor Haest, E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel. 06-51121953.

Zondag 31 maart: IVN publiekswandeling Engelermeer

doorkijkje 2 s

Ontluikende natuur. Oplopende temperaturen, langere daglengtes. De Natuur ontwaakt, rekt zich uit en wordt aktief. Aan het Engelermeer is dat te merken aan de vogels, de bomen, de planten en de blik op het landschap. Dus is er van alles te zien en te horen. Trek er op uit met onze gidsen.

Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.
Parkeerplaats: Visserspad bij de Haverlij Engelermeer 

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Woensdag 3 april: lezing kleine marterachtigen

Bunzing DSC 59247cc b300De lezing zal gegeven worden door Johan Mees, stadsecoloog van de gemeente ’s-Hertogenbosch die met wildcamera’s al een aantal jaren onderzoek doet naar kleine marters.Lees meer ...

Zaterdag 6 april: Schone Maas

Help mee de Maas schoner te maken en ruim de rommel in de uiterwaarden op. Actie samen met Natuurmonumenten, 9 - 12 uur. Zie schonemaas.nl

Tweede Paasdag 22 april: Haanwijk

Op Tweede Paasdag vieren IVN en het Brabants Landschap het voorjaar met de Dag van het Landschap. Wandelexcursies en kinderactiviteiten op het landgoed Haanwijk, vanaf 11.00 uur; de laatste excursie vertrekt om 15.00 uur. En dit jaar ook weer een vroege vogelwandeling. Vanaf 5.30 uur (tot ongeveer 7.30/8.00 uur) horen we hoe het vogelkoor ontwaakt in het bos. Die belevenis moet u een keer meemaken!

Lees meer ...

Natuurouders

Wist u dat er speciaal voor leerkrachten van het basisonderwijs een speciale In de klas-pagina staat op de website van Beleef de Lente. Met veel goed en gratis lesmateriaal voor alle groepen en een selectie aan leerzame video's. 


Op dinsdag 2 april is de Buitenlesdag! Op deze dag geven leerkrachten op meer dan 2.400 basisscholen buiten les. In de buitenlucht leren kinderen op een andere manier samenwerken, presteren ze beter en bewegen ze meer.  

E-learning

Iedereen die actief is bij IVN kan gratis leren over de natuur en het werken in de natuur. Of je nu gids bent, natuuronderhoud uitvoert of andere werkzaamheden in de natuur uitvoert. B.v over veilig buiten werken, duurzaamheid, het plantenrijk, wilgen knotten, wilde bijen en het ontstaan van het landschap. Kies een module die jij interessant vindt en volg deze op een moment dat het jou uitkomt. Eén module duurt een half uur tot een uur. Vraag een account aan bij Ons IVN, log in en klik in de groene balk bovenaan op 'Leer je groen'. Meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Maandag 1 april: MiNC Milieucafé, Verkadefabriek, 20 - 22 uur.

Zondag 14 april om 14 uur: Lente-excursie Heempark.

In 2019 gaat de werkgroep B5 natuurinclusief bouwen starten met kerkbezoeken Den Bosch, o.a. voor het inventariseren van vleermuizen en gierzwaluwen. Lijkt het je leuk om mee te gaan met een kerkbezoek? Je kunt je nog aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lees meer...

Gezond natuur wandelen 

Actief als begeleider bij gezond natuur wandelen? Om wat praktische vaardigheden op te doen en de natuur in de buurt te leren kennen kunnen de wandelbegeleiders met een IVN-gids op pad. Op vrijdagmiddag 22 maart en 5 april in Den Bosch West, start 13.00 bij de Atletiekvereniging Eendekooi. Op woensdagochtend 20 maart en 5 april van 10.00 tot 12.00 u wordt er gewandeld vanaf Jozefoord. 

Wandelbegeleiders die deel willen nemen aan een of enkele wandelingen kunnen zich tot 13 maart bij José van Oers (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) aanmelden onder vermelding van : naam, adres, woonplaats, tel, mailadres, met welke wandelingen ga je mee. Deelname is kosteloos.  

Plant zelf een Tiny Forest

tiny forest 20190218Maandag 18 februari is het eerste Tiny Forest geplant in 's-Hertogenbosch; klik hier voor foto's van Gerard Monté. In Nederland is ook al een aantal Tiny Forests door particulieren gerealiseerd. We kunnen in 2019 twintig particulieren een financiële bijdrage en een cursus geven om een eigen Tiny Forest te realiseren. Je kan vanaf 15 april tot en met 16 juni 2019 via deze link aanmelden om hiervoor in aanmerking te komen. Aanvragen door IVN’ers krijgen voorrang.

Activiteiten elders

IVN-activiteiten in de buurt 

KNNV wandelingen en lezingen in Noord-Brabant

Op 14 maart, 20 uur is er bij de Vogelwacht Uden een lezing over wolven, gegeven door de Zoogdiervereniging. De Groenhoeve, Artillerieweg 3, 5403 PB Uden

Donderdag 21 maart 2019 (20 uur) organiseert Natuurgroep Gestel een lezing over de lente, verzorgd door Rini Kerstens.

Natuurtip: bever verovert de stad

2019 03 Bever ZW vaartDe bever doet het goed in Nederland. Moest je voor een ontmoeting met een bever nog naar het buitengebied, nu zijn ze tot in de achtertuinen van de wijk Maaspoort doorgedrongen. Dat
bevers zich niet snel door mensen (en hun honden) schrik aan laten jagen was bekend. Maar op 5 februari van dit jaar was er een wel heel bijzondere ontmoeting met een bever, namelijk midden in de stad op de Zuid Willemsvaart. Duidelijk een bever die door de sluizen even de weg, of beter gezegd het water kwijt was. Met  dank aan Leendert Trouwborst die ons de foto's toestuurde.

John Gallast     


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

met bijdragen van John Gallast.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief