E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch april 2019

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022        

25 jaar IVN

 

 jubileumlogo versie1 klein

45 jaar Vogel- en Natuurwacht

Inhoud

Tweede Paasdag 22 april: Haanwijk

IMG 6468 b300Op Tweede Paasdag vieren IVN en het Brabants Landschap het voorjaar met de Dag van het Landschap. Wandelexcursies en kinderactiviteiten op het landgoed Haanwijk, vanaf 11.00 uur; de laatste excursie vertrekt om 15.00 uur. En dit jaar ook weer een vroege vogelwandeling. Vanaf 5.30 uur (tot ongeveer 7.30 uur) horen we hoe het vogelkoor ontwaakt in het bos. Die belevenis moet u een keer meemaken!

Lees meer ...

Maandag 6 mei: IVN klets en nieuwe leden

Een informatiebijeenkomst voor alle nieuwe leden (vanaf 19.30 uur) en een informele bijeenkomst voor alle IVN/VNW-leden (vanaf 20.15 uur). De werkgroep Natuurbeleving op Maat laat op de IVN-klets een serie foto’s laten zien van activiteiten voor ouderen en natuur. Lees meer...

NME-lokaal, BBS Nieuw Zuid

Vrijdag 24 mei: nachtegalen en vleermuizen

moerputtenbrug sIVN Natuureducatie organiseert een excursie in het kader van de Nationale vogelweek. In het natuurgebied de Moerputten gaan we op zoek naar nachtegalen en vleermuizen. Ook andere vogels zullen hun avondzang laten horen. Aan het eind van de avond speuren we met bat-detectors naar vleermuizen. En het landschap van de Moerputten is natuurlijk ook de moeite waard. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. Avondexcursie 20-22 uur.

Start parkeerplaats de Moerputten, Hoek Deutersestraat - Moerputtten, 's-Hertogenbosch

Gezocht: nauwkeurig type

Vorige maand hoopte u nog dat iemand anders dit zou gaan doen, maar deze maand bent u aan de beurt. We zijn n.l. dringend op zoek naar een nauwkeurig type die een van de taken die Jan de Koning nu al vele jaren doet, van hem kan overnemen: het regelen van de zalen voor onze activiteiten in de Brede Bossche School. Meld je aan! Of overleg even met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. wat het inhoudt.
 

zondag 16 juni: slootjesdagen

2015.04.06 Waterbeestjes scheppen normaalDe IVN Slootjesdagen organiseren we in 2019 al voor de 6e keer op 16 juni. Ga op zoek naar de ruggezwemmer, de larve van een waterjuffer of een poelslak. En misschien vind je wel een bloedzuiger. Onder water krioelt het van het leven en jij mag ze eruit scheppen en onderzoeken wat er allemaal te zien is. Bekijk hier een filmpje over de slootjesdagen van vorig jaar. Voor ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen. 

16 juni, 10-12 uur, Stadsboerderij Eyghentijds, Lunerkampweg 5, Rosmalen.

Wandelingen en ommetjes

pettelaar route 2018 b300Sjan Janssen en Alice Olde Klieverik hebben de laatste maanden veel werk gestoken in het up-to-date maken van al onze wandelingen en ommetjes in de natuur rond 's-Hertogenbosch. Mooie beschrijvingen met veel natuurweetjes, kaartjes en GPX-bestanden kun je vinden op onze website onder www.ivn-s-hertogenbosch.nl/natuur-activiteiten/ommetjes. Ga er op uit en beleef de natuur!

Natuurgids worden?

Belangstelling om natuurgids te worden? Op dit moment peilen we de belangstelling om een opleiding tot natuurgids te volgen. Vragen of belangstelling? Mail met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Natuurouders

Wist u dat er speciaal voor leerkrachten van het basisonderwijs een speciale In de klas-pagina staat op de website van Beleef de Lente. Met veel goed en gratis lesmateriaal voor alle groepen en een selectie aan leerzame video's.

16 mei is er een bijeenkomst in Vinkel, waar je kunt ervaren wat een bezoek aan een Klasseboer kinderen en/of jongeren te bieden heeft. Lees meer.. 

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

De Bossche Groenen start een actie onttegel-je-tuin.

Milieutip: zaadbommen gooien

2019 04 milieutip zaadbommenOp 22 april is het de Landelijke Zaaidag, de vierde editie om precies te zijn. Vooral op braakliggende terreinen of in je eigen achtertuin kun je prima zaad verspreiden. Zelf een zaadbom maken, is geen hogere wiskunde. Wat je nodig hebt: compost, klei, chilipoeder en zaadjes van bloemen, zoals klaproos of knoopkruid. De balletjes drogen kan in een lege eierdoos. Het chilipoeder is om vogels op afstand te houden.

Michiel Elands

Wadden

Het lijkt erop, dat aan een decennialange IVN-traditie een eind is gekomen. Hoewel de vorige Den Boschrietsangher verwachtingsvol uitkeek naar Vlieland in 2019 komt er geen IVN-waddenexcursie....
Mensen en omstandigheden veranderen. Nieuwe wensen en bestaande voorzieningen sloten niet aan... Ivonne Smit in Den Boschrietsangher

Sta je klaar om deze traditie nieuw leven in te blazen? Of een nieuwe traditie te starten? Meld je aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Activiteiten elders

Vrijdag 10 mei, 10 -16 uur schoolgidsencursus voor de Loonse en Drunense duinen. Let op: in het najaar start ook onze eigen natuuroudercursus weer in 's-Hertogenbosch.

IVN-activiteiten in de buurt 

KNNV wandelingen en lezingen in Noord-Brabant

Natuurtip: vlinders, koele kikkers?

2019 04 natuurtip Dagpauwoog John Gallast Small2019 04 natuurtip Atalanta john Gallast SmallDe meeste dieren zijn warmbloedig en kunnen hun lichaamstemperatuur zelf regelen. Vlinders kunnen
at niet en zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Ze warmen op in de zon en zoeken schaduw op bij hitte. Koudbloedigheid heeft als voordeel dat het weinig energie kost. Nadeel is dat ze in de winter dood kunnen vriezen. Toch zijn er vlinders zoals de dagpauwoog (inks) die hier overwinteren in een donkere vochtige ruimte. Ze scheiden voor de winter zoveel mogelijk water uit waardoor het lichaamsvocht een hoog zout- en eiwitgehalte krijgt, een soort antivries. In huis en in je schuur kan je in de winter dus vlinders in winterrust aantreffen. De Atalanta (rechts) is daarentegen een trekvlinder en komt in het vroege voorjaar vanuit het zuiden naar onze contreien vliegen. De meeste vlinders overwinteren echter als eitje of pop.

John Gallast     


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

met bijdragen van John Gallast en Michiel Elands

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief