E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch Oktober 2013

 
 Deze nieuwsbrief bevat afbeedlingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.Beste Bezoeker,                                                               17 oktober 2021 

Om de communicatie binnen het onze natuurclub beter te laten verlopen, wil het
bestuur regelmatig een elektronische nieuwsbrief sturen aan iedereen die daarvoor open staat.
Deze nieuwsbrief wordt verstuurd aan alle leden van de afdeling
IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch.

Veel leesplezier!
Het bestuur

PS
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, gebruik dan de uitschrijflink onderaan.
  

Verslag Biodiversiteitsdag (1000-soortendag) 15  september 2013, op de Heinis

IMG 3358

Zo'n 40 IVN-ers en een aantal buurtbewoners waren actief bij de Biodiversiteitsdag op de Heinis. 

Het begon zaterdagavond met het inventariseren van twee soorten vleermuizen door de Werkgroep Zoogdieren. Zondag, met prachtig weer, begon de Werkgroep Vogels met haar inventarisatie en kwam terug met bijzondere waarnemingen, zoals ijsvogels en boomvalken. De Werkgroep Insecten en libellen zag veel gallen en andere insecten. De Jeugdnatuurgroep was ook aanwezig en telde een aardig aantal waterdieren en de Werkgroep Planten kwam binnen met de grootste groep organismen: 100 soorten planten, struiken, bomen en mossen. In totaal zijn er 216 soorten waargenomen. Daarnaast was het erg gezellig om een heleboel actieve IVN/VNW-ers te zien en te spreken.
Voor een uitgebreider verslag zie onze website.

Verslag overleg Hooge Heide op 16 september 

DSCN24141 Nulandse Heide vierkantCor Haest en Hans de Jonge zijn namens het IVN/VNW betrokken bij de Hooge Heide. Enkele activiteiten waar het IVN een rol speelt:

  • ontwikkelen van een Natuurvisie Hooge Heide.
  • Publicatie boek De Hooge Heide van Rien van Eck en Henk Vennix.
  • Verwijderen van Amerikaanse vogelkers met groepen van een basisschool
  • Werven van leerlingen voor de Werkgroep Landschapsbeheer (maatschappelijke stages).

http://www.s-hertogenbosch.nl/inwoner/stad-en-wijken/groen-in-de-stad/nieuwsbrief-groen/artikel-1-hooge-heide/ 

Algemene ledenvergadering woensdagavond 6 november in de Groenschool

De Algemene ledenvergadering van het najaar komt er weer aan. Laat je betrokkenheid bij het IVN/VNW zien en praat mee over deze mooie club. Ook nieuwe leden die nog niet weten wat ze binnen het IVN/VNW willen gaan doen, maak kennis met andere IVN/VNW-ers! Een agenda voor de vergadering volgt nog, maar houdt deze avond vast vrij in je agenda. 

Landschapbeheer op zondag 6 oktober, Nulandse Heide

Amerikaanse vogelkers  Prunus serotina  Wild Cherryimg 5551fruitIn de herfst- en winterseizoenen gaat de Werkgroep Landschapsbeheer weer aan de slag met diverse werkzaamheden in de natuur.

Op zondag 6 oktober gaan we de woekerende Amerikaanse vogelkers verwijderen op de Nulandse Heide. Kom om 10.00 uur naar de Nulandse Heide, rond 13.00 uur sluiten we af met heerlijke warme erwtensoep. Verzamelpunt: Driekoningenstraat (zijstraat van de Waterleidingstraat), Rosmalen. Doorrijden tot aan de informatiebordjes ‘Brabants Landschap’ en ‘Brabant Water’.

http://www.ivn-s-hertogenbosch.nl/de-vereniging/nieuwsarchief/672-actief-op-de-nulandse-heide

Voor het hele winterprogramma van deze werkgroep: http://www.ivn-s-hertogenbosch.nl/images/stories/WG_landschap/IVN_landschapsbeheer_programma_2013-2014.pdf  

'Groene Regio Festival', zondagmiddag 6 oktober, Vught

Lambertuskerk VughtGroenLinks organiseert een discussiemiddag over voedsel, geleid door Paul Smeulders, fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten. Speciale gast is Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks. Het programma begint om 14:00 (ontvangst vanaf 13:30) en eindigt rond 16:30 (aansluitend borrel). De bijeenkomst vindt plaats in de Lambertuskerk, Helvoirtseweg 5 in Vught, en staat open voor iedereen. Toegang is gratis.

http://www.s-hertogenbosch.groenlinks.nl/node/100497 

Natuurschool, zaterdag 5 oktober 2013, Moerputten

DSC 17270 KruisspinDe Natuurschool is een groep mensen van IVN/VNW die graag naar buiten gaan om de natuur te bestuderen. We gaan op 26 oktober in de Moerputten op zoek naar SPINNEN. Zijn er meer spinnen in de herfst? Wat zijn herfstdraden? Wat is het verschil tussen een draad van een spin en van een rups? Start om 9.30 uur vanaf de open plek achter de parkeerplaats der Moerputten. Wil je voortaan op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van de Natuurschool? Meld je dan aan bij Ben van Drunen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 

Platform Biodivers: initiatief GroenLinks-initiatief over de bij

BijenRien van der Steen praat mee in dit platform en heeft daar positief gereageerd op het GroenLinks-pleidooi voor meer bijen en meer bloemen en meer natuur in 's-Hertogenbosch. Ook educatie is een belangrijk punt en daar komt het IVN om de hoek kijken. Hoe we dat gaan doen is nog niet duidelijk. Inmiddels is dit GroenLinks-initiatief unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Meer informatie: http://s-hertogenbosch.groenlinks.nl/files/Een%20BIJ%20hoort%20er%20bij%20initiatiefvoorstel%20juni%202013.pdf

Dialezing IVN Uden, donderdag 10 oktober

IVN en Vogelwacht Uden houden op donderdag 10 oktober a.s. een gezamenlijke dialezing met als thema Reis naar het Noorden, verzorgd door Han Bouwmeester. Meer informatie:

http://ivn.nl/afdeling/uden/activiteiten/dialezing-door-han-bouwmeester

Nieuw op de website www.ivn-s-hertogenbosch.nl

·         Niet iedereen weet het, maar op de IVN/VNW website staat veel informatie over veel natuurgebieden in en rond 's-Hertogenbosch. Altijd al willen weten waar het Heilige Geestwiel zijn naam vandaan heeft of waar het Gat van Hanna Coolen ligt? Klik dan eens op de vernieuwde informatie over de Heinis (volg de link helemaal onderaan het artikel www.ivn-s-hertogenbosch.nl/natuurgebieden/de-heinis).

·         Lees alles over Egale stofuil en Triangelmot in het verslag over de Nachtvlindernacht op vrijdag 6 september bij de Groote Wetering: www.ivn-s-hertogenbosch.nl/natuurgebieden/groote-wetering/671-nachtvlindernacht-2013

Vele handen maken licht werk

 Projecten waar handen gevraagd worden:

·       Het bestuur van onze afdeling heeft ook nog handen en hoofden nodig! Komend voorjaar vertrekken de penningmeester en secretaris. Een andere functie in het bestuur is ook mogelijk, maar het bestuur moet echt groot genoeg zijn. Denk er eens goed over na, het zou mooi zijn dat we de komende ledenvergadering nieuwe mensen kunnen presenteren.

·       Plannen maken voor educatie i.v.m. het pleidooi voor meer bijen, meer bloemen en meer natuur in ’s-Hertogenbosch (zie boven).

·       Groene Handen in de Kinderopvang: werken met kinderen en natuur in de kinderopvang (dagopvang, peuterspeelzalen, BSO).

·       …en aan de andere kant van het leven: meehelpen om ouderen in instellingen in contact te brengen met de natuur. Hier is al één aanmelding binnengekomen n.a.v. de vorige nieuwsbrief.

·       Om het Groene Woud verder te verfraaien met cultuurhistorische landschapselementen heeft Streekrekening Het Groene Woud budget beschikbaar gesteld om landschapselementen aan te leggen op particulier terrein (laanbomen, houtsingels, gemengde hagen en vlechtheggen).

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken. 

Heb je ook een bijdrage voor de nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

 

 

Afzender:
IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
​www.ivn-s-hertogenbosch.nl
Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief


Deel deze inhoud via jouw social media dmv deze buttons: