E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch juni 2019

 

Aan: Bezoeker                     03 oktober 2022        

e sangher kop 20180102

Inhoud

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

28 september: jubileumfeest

Er waren plannen voor een jubileumfeest in juni, maar omdat er toch veel mensen op vakantie zijn, hebben we besloten om het slotfeest van ons jubileum door te schuiven naar 28 september (14.00 - 19.00 uur). Zet 't alvast in uw agenda. Voor IVN/VNW leden. 
 

26 oktober: workshop verhalen vertellen

Sinds er taal is, zijn er verhalen. Verhalen zijn een krachtig en effectief middel om mensen te raken en te verbinden. Hoe kan je als IVN'er storytelling inzetten om jouw boodschap over de bühne te brengen? Dat is de vraag die tijdens de workshop storytelling centraal staat. Een fijne mix van oefeningen, uitwisseling en theorie zorgt ervoor dat je na deze workshop bruisend van de ideeën aan de slag gaat!
 
Voor: IVN-ers die met publiek werken (gidsen, natuurouders, ...)
Locatie: Seniorencentrum De Ontmoeting, Tulpstraat 2-4, 5241XV Rosmalen.
Tijd: 10 -15 uur
Docent: Teuni Verploegh (IVN Nederland) 
Kosten: geen; er wordt een eenvoudige broodjeslunch  aangeboden.

Basisnatuurcursus

thumb Vliegenzwam s
Op 11 september start er weer een nieuwe basisnatuurcursus. Meer weten over natuur en over de natuurgebieden rond 's-Hertogenbosch? Dan is deze cursus iets voor u. De lessen zijn op woensdag, excursies op zaterdag. Inschrijven kan tot 1 september via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van Basiscursus.

Lees meer...

Gezocht: nauwkeurig type

We zijn nog steeds op zoek naar iemand die een van de taken van Jan de Koning kan overnemen: het regelen van de zalen voor onze activiteiten in de Brede Bossche School. Meld je aan! Of overleg even met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. wat het inhoudt.
 

Natuurgids worden?

No 46 17 06 2017 Q wandeling Small2

Belangstelling om natuurgids te worden? Vind je het leuk om met een geïnteresseerde groep samen meer van de natuur te ontdekken? Op dit moment peilen we de belangstelling om een opleiding tot natuurgids te volgen. Vragen of belangstelling? Mail met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Natuurouders

Wist u dat er speciaal voor leerkrachten van het basisonderwijs een speciale In de klas-pagina staat op de website van Beleef de Lente. Met veel goed en gratis lesmateriaal voor alle groepen en een selectie aan leerzame video's.

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Zaterdag 6 juli, 9.30 uur. De Natuurschool gaat in de Brand op zoek naar de ijsvogelvlinder / grote weerschijnvlinder en de boomkikker. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wadden

Het lijkt erop, dat aan een decennialange IVN-traditie een eind is gekomen. Hoewel de vorige Den Boschrietsangher verwachtingsvol uitkeek naar Vlieland in 2019 komt er geen IVN-waddenexcursie....
Mensen en omstandigheden veranderen. Nieuwe wensen en bestaande voorzieningen sloten niet aan... Ivonne Smit in Den Boschrietsangher

Sta je klaar om deze traditie nieuw leven in te blazen? Of een nieuwe traditie te starten? Meld je aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Activiteiten elders

IVN-activiteiten in de buurt 

KNNV wandelingen en lezingen in Noord-Brabant

 

Natuurtip: de dwergmuis is reuze!

2019 06 natuurtip Dwergmuisnestje John Gallast Small

 

De dwergmuis is het kleinste knaagdier van Europa. Met een gewicht van 4 tot maximaal 14 gram klimt het muisje moeiteloos in grasstengels, waarbij de staart om de vegetatie grijpt (zie foto). Bij verstoring laten ze zich pardoes op de grond vallen en gaan er vandoor. De dwergmuis hoort bij de ware muizen zoals de bos- en huismuis maar heeft veel kleinere oren en een stompere kop. Ze worden daarom wel verward met woelmuizen. Die zijn 2019 06 natuurtip Dwergmuis John Gallast Smallechter veel groter en hebben een korte staart. Dwergmuisjes vlechten mooie bolvormige nestjes met een diameter tussen de 6 en 10 cm van gespleten, vaak nog levende grasbladen (zie foto). Ga eens op zoek naar zo'n nestje. Je vindt ze in wat ruigere terreinen met hoge graspollen bijvoorbeeld om prikkeldraadpalen, de randen van riet- of graanvelden.Natuurlijk laten we de nestjes waar ze zijn, er kunnen jonge muisjes in zitten. Veel succes bij het speuren.

John Gallast     


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

met een bijdrage van John Gallast

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton
www.ivn-s-hertogenbosch.nl             

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief