E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch augustus 2019

Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022        

e sangher kop 20180102

Inhoud

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Gidsencoördinator

No 46 17 06 2017 Q wandeling Small2Trees Giebels heeft haar taken als gidsencoördinator moeten neerleggen en daarom zijn we op korte termijn op zoek naar vervanging. De gidsencoördinator houdt contact met een enthousiaste groep gidsen, organiseert samen met de gidsen de publieksexcursies en regelt de aangevraagde excursies die bij IVN Natuureducatie binnenkomen. Kun je ons helpen of wil je een deeltaak gaan doen (als duobaan?). Denk dan niet langer na en geef je op bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

28 september: jubileumfeest

Zet 't alvast in uw agenda: 28 september 14.00 - 19.00 uur. Voor IVN/VNW leden.  Volgende nieuwsbrief meer informatie.

Cursussen

thumb AAK serie kuikens 5cVan oktober 2019 tot april 2020 organiseert IVN Natuureducatie weer een vogelcursus. In 7 lessen op woensdagavond en 7 excursies op zaterdagochtend willen we je een basis bieden aan vogelkennis. 

Lees meer.over de vogelcursus..

De basisnatuurcursus van het najaar is al volgeboekt. 

Gezocht: nauwkeurig type

We zijn nog steeds op zoek naar iemand die een van de taken van Jan de Koning kan overnemen: het regelen van de zalen voor onze activiteiten in de Brede Bossche School. Meld je aan! Of overleg even met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. wat het inhoudt.
 

Milieutip: barbecue anders

2019 08 milieutip bbqBarbecueën heeft met een kolenvuur en hompen vlees een weinig duurzaam imago. Maar ‘Team Nudge’ heeft een aantal tips voor een milieuvriendelijkere variant, uiteraard met vegetarische alternatieven op het rooster. Ook biedt een klein bbq-stel – of voor grote gezelschappen- meerdere kleine varianten uitkomst. Een deksel bespaart flink wat brandstof en kokosbriketten kunnen het houtskool vervangen. Stop met witte aanmaakblokjes en koop de bruine. Of start een fikkie met een loep of vuursteen…

Michiel Elands     

Natuurouders

Petra en Mireille van de Wittering.nl hebben uitgebreide informatie over schooltuinen gemaakt. Aan de slag ermee? Kijk dan hier op onze website.

In augustus een cursus voor schoolgidsen in de Loonse en Drunense duinen.

In september (week 36, 37 en 38) organiseert het Bewaarde Land een aantal ‘snuffeldagen’ voor nieuwe wachters, die willen werken met kinderen uit groep 4, 5 en 6 van het basisonderwijs. 

Stem op IVN

Het doel is om de boodschap van IVN duidelijk te maken: jong en oud laten beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Lees meer en stem ... 

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Maandag 12 Augustus 12:30: Natuurschool bezoekt Heemtuin Meulenwerf Heusden. Opgeven via Louise de Kort. . 
 

Activiteiten en trainingen elders

Training Natuur doet je goed voor IVN-vrijwilligers, die als mantelzorger of als vrijwilliger dementerende ouderen (willen) begeleiden. Eindhoven.

Training Mantelzorgwandeling voor IVN-vrijwilligers, die graag iets willen doen voor mantelzorgers. Eindhoven. 

IVN-activiteiten in de buurt

KNNV wandelingen en lezingen in Noord-Brabant

Natuurtip: hazelworm, worm noch slang

2019 08 natuurtip hazelworm john gallast SmallNoord Brabant kent weinig reptielen. Een reptiel dat we hier wel regelmatig tegenkomen is de levendbarende hagedis. Toch leeft er hier nog een andere hagedis, namelijk de Hazelworm. Deze
pootloze hagedis, die zo'n 40 cm lang kan worden, wordt vaak aangezien voor een slang. Maar slangen kunnen hun ogen niet sluiten of hun staart afwerpen. De hazelworm kan dat wel. Hun
bewegingen zijn stijf, veel minder soepel dan die van een slang. Hazelwormen leven hoofdzakelijk van regenwormen en  naaktslakken, waarbij hun naar achter gerichte tanden helpen om de glibberige prooien vast te houden. In de natuur laten ze zich moeilijk vinden. Meestal houden ze zich op in de strooisellaag of in dichte lage begroeiing waar ze door hun schutkleur niet opvallen. De meeste waarnemingen worden gedaan in (vochtige) bossen en heide. De foto is gemaakt in de Maashorst in de overgangszone tussen bos en heide. De beste kans om zonnende hazelwormen tegen te komen is 's morgens vroeg in de maanden april en mei. Helaas worden de meeste hazelwormen pas gevonden wanneer ze doodgereden op de weg liggen.

John Gallast     


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

met bijdragen van John Gallast en Michiel Elands.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief