E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch oktober 2019

Aan: Bezoeker                     23 oktober 2021        

e sangher kop 20180102
Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
 

Oproep

Van 3 t/m 10 november staat er in de bibliotheek een stand van IVN 's-Hertogenbosch. We zoeken nog mensen voor het opbouwen 3/11 in de ochtend en afbreken 10/11 in de namiddag (een uurtje werk).
 
Op de zondagen 3/11 en 10/11 zijn er 's-middags diverse activiteiten vanuit en in de bibliotheek. Dan is het fijn als er bezetting door IVN is om mensen te informeren en zo mogelijk over te halen lid van IVN te worden. Het gaat dan om twee blokken met elk 2 personen per dag: 13-15 uur en 15-17 uur.
Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., we hebben je nodig.

Waddenexcursie 2020

Met de excursie op Ameland in 2018 kwam een einde aan een jarenlange IVN-traditie. Een groepje natuurvrienden liet het er niet bij zitten. Zij gingen alsnog, afgelopen oktober. Op eigen gezag en met een supersimpele organisatie. Zij willen ook in 2020 volgens deze opzet naar een waddeneiland gaan. Er is nog plaats voor 1 tot 2 verenigingsleden. Ga je mee? Eerst komt, eerst maalt! Data: zaterdagochtend 17 tot woensdagavond 21 oktober 2020. Bestemming: nog niet zeker, waarschijnlijk Schiermonnikoog. Kostenbegroting: per deelnemer ca. € 400 inclusief volpension en vervoer.

Ben je lid en heb je interesse?
Vraag snel een informatieblad over deze waddenexcursie op bij Ivonne Smit via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bericht van de coördinator vogelwerkgroep

ransuil binnenstad leon van balkom SmallSinds 12 september mag ik me coördinator van de vogelwerkgroep noemen. Na een oproep van onze oud-coördinator Gerard Sluijter en op initiatief van Henk Vennix zijn een aantal leden bijeen geweest om continuïteit van de werkgroep te bespreken. In dit overleg is ook het raamwerk voor het jaarplan van volgend jaar opgesteld. Wat bijzonder is dat veel leden hebben aangeboden om taken op zich te nemen waardoor het een gezamenlijk inspanning wordt om de vogelwerkgroep verder op de kaart te zetten. Ik hoop dat we samen een actieve (laagdrempelige) werkgroep worden (voor zover we dat al niet zijn). Hierbij ook een oproep: het kan zijn dat je de laatste tijd niet bent geïnformeerd terwijl je je wel had opgegeven voor de werkgroep. Mocht dat zo zijn, stuur dan even een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we onze ledenlijst kunnen controleren. Tot slot wil ik Gerard bedanken voor zijn goede werk voor deze werkgroep.
 
Léon van Balkom

Jubileumoptredens

'k moet dwalen zijn de gebundelde teksten van optredens die leden Peter, Jeanne en
Ivonne hebben verzorgd in het jubileumjaar 2018/2019 van IVN / Vogel- en Natuurwacht ’s-
Hertogenbosch. Zij boden dit document aan de vereniging aan tijdens het jubileumfeest op
28 september. In de bundel staan ook foto’s van leden. Daarom hebben alleen leden van onze verenigingtoegang tot de digitale versie.
Log in als verenigingslid en ga naar het artikel over deze jubileumteksten! Logingegevens
kwijt? Vraag Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om een nieuw wachtwoord.

Contributie betalen via machtiging?

Afhankelijk van wanneer je lid bent geworden betaal je de contributie via machtiging of actief met een overschrijving na een betalingsverzoek van de penningmeester.Tijdens de nieuwjaarsreceptie hebben diverse mensen die nu zelf een overschrijving moeten doen, gevraagd of het niet mogelijk is om een machtiging af te geven voor betaling van de contributie. Vanaf volgend jaar is dit mogelijk! Indien je nog niet via machtiging betaalt en dat wel graag wil doen, stuur dan even een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan wordt een machtigingsformulier naar je opgestuurd. Vanaf 1 januari zul je dan op basis van machtiging de contributie gaan betalen.

Klimaatverandering

Geïnteresseerd om mee te doen met een klimaatcampagne van Milieudefensie in 's-Hertogenbosch? Nem dan contact op met coördinator Henny Willems.

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Zaterdag 7 december, 13.30-17.00 nodigt de gemeente ’s-Hertogenbosch vrijwilligers van harte uit voor een feestje in Theater aan de Parade. Het programma is gratis en zit vol met verrassingen, muziek, hapje, drankje en workshops. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via www.galant.nl, vanaf vrijdag 25 oktober.

Donderdag 19 december 2019, Symposium Biodiversiteit en Leefgebieden 2019, Provinciehuis ’s-Hertogenbosch.

 

 

Milieutips: stikstof en eendjes voeren

2019 10 eend met jongenGroot- en kleinschalige milieutips dit keer.

Stikstof is veel in het nieuws. Wil je er meer over weten kijk dan eens op www.naturio.nl/stikstof-en-natuur/ of www.rivm.nl/stikstof.

De gemeente begint een project om het voeren van eendjes tegen te gaan. Lees er hier meer over. Of lees wat vogelbescherming erover te zeggen heeft.  

Activiteiten elders

zaterdag 26 oktober 2019: West Brabantse Vogeldag in Breda www.brabantsevogels.nl.

Dinsdag 29 oktober Workshop Natuurlijke gezondheid en gezonde natuur in Best.

Donderdag 28 november cursus Storytelling in Tilburg.

Zaterdag 30 november: Landelijke Dag Sovon Vogelonderzoek Nederland in Ede.

IVN-activiteiten in de buurt

KNNV wandelingen en lezingen in Noord-Brabant

Natuurtip: boleten

2019 10 natuurtip gewone berkenboleet wikipedia2 b300Hiernaast ziet u de gewone berkenboleet, die bij berken groeit. Alle boleten zijn goed te herkennen: een steel, een hoed en aan de onderkant van de hoed buisjes (sponsachtig). Let bij deze berkenboleet op de zwarte vlokjes op de steel. Het is er nu de tijd voor om op zoek te gaan naar vijf algemene soorten in loof- en gemengde bossen: eekhoorntjesbrood - kastanjeboleet - gewone heksenboleet - gewone berkenboleet - roodstelige fluweelboleet.

Ferd Sauter

 


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief

 Deel deze inhoud via jouw social media dmv deze buttons: