E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch december 2019

Aan: Bezoeker                     27 september 2022        

e sangher kop 20180102
Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Nieuwjaarsreceptie

Het bestuur van IVN / VNW 's-Hertogenbosch nodigt alle leden uit voor de nieuwjaarsreceptie. We kijken terug op het oude jaar en klinken op het nieuwe. Met foto's van de fotowerkgroep en de onvolprezen nieuwjaarsquiz. Mis het niet! 10 januari 2020, vanaf 20 uur, dit keer niet in Vught maar in de Grote zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid

 

grutto in de gementCursusaanbod

De onderwerpen in het voorjaarsdeel van de basiscursus Natuur en Landschap zijn: landschappen rond 's-Hertogenbosch, seizoenen, vogels, zoogdieren, amfibieën, kleine beestjes, insecten, ecologie en verschillende aspecten van planten. Lees meer ... 

De vogelgeluidencursus gaat dit voorjaar ook weer van start. Deze cursus is bedoeld voor beginners, dus we beginnen bij de tuinvogels bij u in de buurt. En we luisteren natuurlijk naar het vogelkoor in de vroege ochtend, 'nature's daily miracle'Lees meer ... 

En voor mensen die zich nog meer in de natuur willen verdiepen start er in het voorjaar van 2021 een natuurgidsenopleiding. Belangstelling om mee te doen? Meld je dan alvast aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Nadere informatie volgt later. We zijn nog wel op zoek naar mensen die willen meehelpen met de organisatie van deze opleiding. 

Waddenexcursie 2020

Platanen Boschveld

platanen boschveldwegDe grote platanen aan de Boschveldweg, langs het spoor, dreigen gekapt te worden Lees er meer over en teken de petitie op reddeplatanen.nl of op facebook..

 

Natuurouders

Zeven jeugdbegeleiders van de jeugdnatuurgroep hebben zich opgegeven voor een training van Kind & Natuur op zaterdag 11 januari 2020 (10-16 uur) in de BBS Nieuw Zuid. Er is nog ruimte voor natuurouders om hieraan mee te doen. Het gaat om de cursus "aanbod". Graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Natuurouderavond op 16 januari 2020 (vanaf 20 uur in de Brede Bossche School Nieuw Zuid) met het thema vogels/vogeltelling. Op 24/25 januari is namelijk de nationale vogeltelling waaraan jullie en ook basisscholen kunnen deelnemen. Zie daarvoor ook de site van tuinvogeltelling voor lesmateriaal etc..Graag per email bij aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

IVN Brabant zoekt multi-inzetbare minibosbazen

Vanaf 1 februari 2020 start IVN Brabant een groen traineeship voor mensen van 16 - 30 jaar voor het opzetten en aanplanten van minibosjes (Tiny Forests). Lees meer....

Activiteiten in en rond 's-Hertogenbosch

Galant helpt vrijwilligers en non-profitorganisaties bij de uitvoering van hun werk. Daarnaast promoten en stimuleren ze vrijwilligerswerk als tijdsbesteding.Hun nieuwsbrief bevat o.m. tips over workshops van Vrijwilligersacademie 073 waar je (bijna) gratis aan kunt deelnemen.Je kunt je op de nieuwsbrief abonneren.

Milieutip: vakantie met de trein

2019 12 liege guilleminsPlan je de vakantie in de kerstvakantie? Probeer eens met de trein te gaan. Het plannen en boeken van een Europese treinreis kan via nsinternational, maar als je een echt goede planner met alle kleine stations in Europa wil inzien, ga dan naar de website van Deutsche Bahn

Tips voor treinreizen in Europa vind je op seat61.com.

Station Liège Guillemins

Activiteiten elders

Zaterdag 18 januari: IVN nieuwjaarssymposium over duurzaamheid en ecologie; in Nijmegen.

Wil je zelf aan de slag met de ontwikkeling van natuur in je omgeving? Heb je een idee of al concrete plannen om nieuwe natuur in Noord-Brabant te maken? Kom dan naar de bijeenkomst "Natuur in eigen hand" op donderdagavond 12 maart, vanaf 19.30u in Helmond.

IVN-activiteiten in de buurt

KNNV wandelingen en lezingen in Noord-Brabant

Natuurtip: koelbloedige overwinteraar

2019 12 Citroenvlinder m JohnGallast b300Vlinders zijn koudbloedig en dus afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Ze hebben zon en schaduw nodig om hun lichaamstemperatuur te regelen. Sommige vlinders trekken daarom in de winter naar warmere streken. De ciroenvlinder echter blijft hier. In de zomer bezoeken ze bloemen en tegen de winter zoeken ze een beschut plekje in een graspol of tussen lage struiken, liefst in wat vochtig bos. Om niet te bevriezen scheidt de vlinder voor de winterperiode veel vocht uit waardoor er naar verhouding veel zouten in het lichaam achterblijven. Die werken als antivries. Bij rijp of sneeuwval kan de vlinder volledig bedekt raken, om bij de dooi weer onbeschadigd tevoorschijn te komen. In het voorjaar als de dagen lengen en de zon gaat schijnen wordt de vlinder weer actief.Om zijn lichaam voor te bereiden op de winter heeft de vlinder wel tijd nodig. Dus een plotseling invallende strenge vorst kan de vlinder fataal worden. In regenachtige kwakkelwinters is er weer kans op schimmelinfecties. Kortom, alle respect voor deze koudbloedige overwinteraar!

John Gallast


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief