E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch juni 2020

               06 oktober 2022        

e sangher kop 20180102
Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Activiteiten weer opstarten?

In verband met het corona-virus gaan de publieksactiviteiten nog niet door. Het bestuur is samen met onze gidsen aan het nadenken hoe we publieksexcursies binnenkort weer kunnen opstarten. We zullen dat alleen doen als de gidsen het veilig genoeg vinden en alleen met kleine groepen en met aanmelden vooraf. We gaan dat ook eerst in kleine groepen uitproberen. 

Activiteiten van IVN-werkgroepen kunnen vanaf 1 juni weer plaatsvinden; voor de voorwaarden zie de website van de rijksoverheid.

We houden u via deze nieuwsbrief en via onze website op de hoogte.  

Ledenvergadering op 23 september

Door een noodwet is er uitstel mogelijk van de de algemene ledenvergadering (ALV) en van goedkeuring van de financiële stukken. De nieuwe datum is nu 23 september: zet 'm alvast in uw agenda. Na de zomer beslissen we in welke vorm we een ledenvergadering gaan houden, liefst fysiek in een voldoende grote zaal of misschien toch online. Alle stukken voor de ALV (waaronder de jaarrekening van afgelopen jaar) kunt u ondertussen alvast inzien op onze website, onder Vereniging - Ledenvergaderingen (u moet dan wel even inloggen). 

Natuurfilmpjes

Ga eens de natuur in aan de hand van deze filmpjes. IVN-ers vertellen over de natuur bij hen in de buurt. Heb je zelf een filmpje gemaakt? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Natuur in de Gement - Rob de Vrind

Slakken - Ben van Drunen

Op zoek naar de wolf

wild hoge veluwe2Veel leden van IVN houden zich bezig met burgerwetenschap (citizen science). Burgerwetenschap is onderzoek dat wordt uitgevoerd door niet-professionele wetenschappers. Veel van onze werkgroepen doen aan burgerwetenschap: inventarisaties van insecten, zoogdieren, planten, paddenstoelen, amfibieën en vogels. Maar ook de tuinvogeltelling, tuinvlindertelling, doorgeven van molshopen en de bijentelling die binnenkort voor de deur staat, kunnen hiertoe gerekend worden. Of wat denk je van het invoeren van waarnemingen op waarneming.nl

Door de coronacrisis en het wegvallen van heel veel bezigheden van mij, ben ik meer gaan lezen. Veel nieuwsbrieven waarop ik ben geabonneerd gingen globaal gelezen of ongelezen de digitale prullenbak in. Nu ik ze wat uitgebreider aan het lezen ben, kwam ik ook een erg leuk project tegen om aan deel te nemen als burgerwetenschapper. Het betreft een project opgezet vanuit de Hoge Veluwe. In dit gebied zijn veel wildcamera's geplaatst die zoveel gegevens opleveren dat ze niet kunnen worden verwerkt door betaalde krachten. Dus hebben ze ons burgerwetenschappers ingeschakeld.
Ik ben dus nu regelmatig wild aan het observeren vanuit mijn luie stoel. Glaasje wijn erbij, leuk muziekje op, geen muggen of teken, lekker warm en comfortabel. Geen boete vanwege samenscholing en geheel conform de richtlijn van de overheid: "blijf zoveel mogelijk thuis". Er is wat uitleg over de soorten die je kunt treffen zoals het verschil tussen een damhert en een edelhert (m.n. tekening, gewei en staart/achterkant). Ik heb nu al heel veel edelherten en moeflons langs zien komen, damherten, reeën en wilde zwijnen wat minder en tot nu toe één vos. Natuurlijk hoop ik dat op een van mijn analyses ook de wolf te zien zal zijn, maar ik denk dat ik nog eerder de staatsloterij win. Mocht dat zo zijn (dat ik een wolf zie) dan zal ik zorgen dat ik een foto met jullie deel. En mocht je net als ik mooi-weer-coronabestendige-wildobservaties willen doen dan heb je hier de link naar de site van de Hoge Veluwe.
 
Léon van Balkom

Natuurverhalen

Iets leuks meegemaakt in de natuur? Stuur een kort verhaal (mag ook een verhaal van lang geleden zijn) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en laat anderen meegenieten van je natuurbeleving. Zo kunnen we toch nog een beetje samen de natuur beleven.

Botanisch stoepkrijten, roofdierenquiz en natuur in de stad

stoepkrijten Elvira Werkman 20200524bOvergewaaid uit Engeland: botanisch krijten. Oftewel: trek erop uit met een krijtje, en laat je buurtgenoten zien wat er tussen de tegels groeit! De Hortus Botanicus in Leiden heeft hiermee toch een kleine hype ontketend op social media. Meer informatie (o.a. poster met stoepplantjes) op IVN.nl

Ken jij de roofdieren in Nederland? Doe de roofdierenquiz.

Online lezingen over Natuur in de stad, door sociaal milieukundige Riyan van den Born, filosoof Matthijs Schouten en architect Piet Vollaard, Radboud Universiteit Nijmegen.

Foto: Elvira Werkman

Coudewater

Lees hier over de bemoeienis van IVN 's-Hertogenbosch met de ontwikkelingen op het landgoed Coudewater. 

Natuur en gezondheid

IVN-Brabant heeft een drietal interessante trainingen gepland: cursus Natuur en Gezondheid, workshop Natuurkoffer, training Storytelling Natuur en Gezondheid. Meer informatie en de mogelijkheid om in te schrijven op de website van IVN-Brabant

's-Hertogenbosch duurzaam

logo gemeenteDe gemeente 's-Hertogenbosch heeft een Nota Duurzaam ’s-Hertogenbosch geschreven met als thema's: Gezonde, groene en klimaatbestendige leefomgeving / CO2-neutrale gemeente / Waardebehoud van grondstoffen / Duurzame mobiliteit. En er is ook een website over duurzaamheid.  

Natuurouders

De bijentelling is al geweest, maar er is nog wel leuke video over bijen

Staatsbosbeheer heeft veel leuke opdrachtjes voor kinderen online gezet, zie ook natuurwijs.nl.

Natuurtip: wilde bijen

nestgang metselbijen
Bij bijen denken we meestal eerst aan imkers met honingbijen. Toch zijn er in Nederland meer dan 350 soorten wilde solitaire bijen waarvan sommige nog geen halve centimeter groot zijn. Veel van deze bijen nestelen in bestaande gaatjes in hout of steen, andere knagen zelf een gang in zacht hout.  Op de tekening zie je zo'n nestgang schematisch weergegeven. Eerst wordt een grote hoeveelheid stuifmeel  verzameld waarop ze één eitje legt.Vervolgens wordt de cel afgesloten met een mengsel van speeksel, leem of zand en wordt de procedure herhaald. De laatste cel wordt meestal leeg gelaten, dit om sluipwespen met hun lange legboor geen kans te geven. Het larfje leeft van de stuifmeel en gaat daarna verpoppen en na een jaar komt ze als bij weer tevoorschijn. De cellen liggen dus achter elkaar. De achterste bij moet dus wachten tot de voorste bijen uitgevlogen zijn. Daar houdt het vrouwtje rekening meebij het leggen van de eitjes. Ze kiest ervoor  in eerste instantie bevruchte eitjes te leggen waaruit vrouwtjes worden geboren en in de laatste cellen onbevruchte eitjes waaruit mannetjesbijen groeien. Die laatste vliegen sneller uit en zoeken goede nestelplekken, bijvoorbeeld bij een rieten dak en wachten daar op de vrouwtjes om te paren.

Wat zit de natuur toch wonderlijk mooi in elkaar.

John Gallast 


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief