E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch juli 2020

Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022        

e sangher kop 20180102
Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Activiteiten weer opstarten

In verband met het corona-virus gaan de publieksactiviteiten van IVN 's-Hertogenbosch nog niet door, maar de eerste proefexcursies met een kleine groep gidsen zijn achter de rug. Het plan is om nu te kijken hoeveel gidsen weer willen gaan gidsen en als dat positief uitpakt, willen we in augustus de eerste excursies gaan geven. We zullen dat alleen doen als de gidsen het veilig genoeg vinden en alleen met kleine groepen en met aanmelden vooraf. 

We houden u via deze nieuwsbrief en via onze website op de hoogte. En in deze nieuwsbrief weer tips om deze corona-tijd door te komen.

 

Natuurfilmpjes en natuurfilms

platanen boschveldwegGa eens de natuur in aan de hand van filmpjes waar IVN-ers vertellen over de natuur bij hen in de buurt. Er is nu een aparte plek op onze website waar je deze filmpjes kunt bekijken: onder Natuur-activiteiten - Natuurfilmpjes. Er zijn nieuwe filmpjes over natuur in de stad en de Moerputten. Heb je zelf een filmpje gemaakt? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Verkadefabriek programmeert op dinsdagavond natuurfilms in de buitenbios:
7 juli Fjord (vooraf vertelt filmmaker Pieter Huisman over zijn filmproject ‘De schoonheid van de natuur dicht bij huis’ , en laat clips zien met de mooiste natuurbeelden uit de omgeving van Den Bosch). / 14 juli: Honeyland / 21 juli:Elephants Up Close / 4 augustus: Yellowstone / 18 augustus: Living in the future’s past. 

Webtips

internet logosNatuurnieuwsbrief van groen-natuurlijk.nl, een platform voor natuurliefhebbers.

IVN Podcast Vogel het uit over tuinvogels.

Nog meer podcasts over natuur en ecologisch tuinieren: luister naar Ivonne Smit over 'Invasieve exoten' of 'Landgoed Bingerden audiowandeling' en nog veel meer onderwerpen op discutafel.nl.

KNNV Nieuwsbrief Kijk op Exoten.

Ommetjes en routeapp 

thumb pettelaar route 2018In groepen de natuur in gaan is nog niet zo gemakkelijk in deze tijd, Probeer daarom eens zelf eropuit te gaan aan de hand van wandelroutes (met kaartjes en GPX-tracks) op onze website - Natuur-activiteiten - wandelingen en ommetjes

Of download de gratis IVN route-app met daarin wandelingen in het Bossche Broek, de Pettelaar, de Vughtse hei, Eikenburg, Seldensate of Engelenstede en nog vele honderden ommetjes in het hele land. Met de nodige landschapsinformatie en natuurweetjes.  

Natuurouders

Natuurouders zitten nooit stil, zelfs niet in coronatijd. Wij hebben, kortom, al weer allerlei plannen en ideeën voor in het nieuwe schooljaar. Ik wilde ze graag even delen met de rest van de natuurouders.
  1. Buitenlesdag op 22 september (verplaatst omdat het in april niet doorging). Wij zijn zelf bezig om hier alvast vorm aan te geven in overleg met school omdat het vrij vlot na de zomervakantie is.
  2. IVN verhalenwedstrijd 'Tiny Tales' voor de bovenbouwleerlingen. Ook iets wat wij bij ons op school al hebben aangekaart om in het programma na de zomer in te plannen.
Vriendelijke groet vanuit Zaltbommel, Jacomien Steennis

Lancering lespakket 'De Schooltuin' 

schooltuin ivn landelijkOp 8 oktober 2020 komt de film “De Schooltuin – een jaar rond met je handen in de grond” uit in de bioscoop en filmtheaters. Als ondersteuning daarbij is door EMS FILMS en IVN Natuureducatie audiovisueel lesmateriaal ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 7 t/m 10 jaar; dit materiaal is nu al voor iedereen gratis beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.
 

Verhalen vertellen

Op 13 juli organiseert IVN Brabant een online training Storytelling Natuur en Gezondheid. Verhalen zijn een krachtig en effectief middel om mensen te raken en te verbinden. Op welke manier kan je daarbij storytelling inzetten zodat je nog beter jouw boodschap of jouw droom kunt waarmaken over hoe je natuur voor gezondheid wilt inzetten?

Natuurtip: bijenhotel

nestgang metselbijen

Veel wilde bijen leggen hun eitjes in gaten in hout of steen, bijvoorbeeld in riet- of bamboestengels. Sommige bijen knagen zelf een gang in vermolmd hout. Je kunt deze bijen helpen door een bijenhotel op te hangen. Helaas zijn veel van de aangeboden bijenhotels wel leuk om te zien maar minder of zelfs ongeschikt voor bijen. Om te weten hoe je een bijenhotel moet beoordelen op geschiktheid of er zelf een wilt maken moet je eerst weten hoe metselbijen te werk gaan. Op de tekening zie je een doorsnede van zo'n nestgang. De achterzijde moet altijd dicht zijn. De bij verzamelt eerst een grote hoeveelheid stuifmeel  en legt daar een eitje op. Vervolgens wordt de cel afgesloten met modder of zand en wordt de procedure herhaald. De laatste cel wordt meestal leeg gelaten, dit om sluipwespen met hun lange legboor geen kans te geven.
Je kunt een insectenhotel maken met een stuk hout (minimaal 8, liefst 10 cm dik). Hierin boor je gaten. De meeste gaten (ongeveer de helft) van 3, 4, 5 en 6 mm. Wat minder (ongeveer een derde) van 7, 8, en 9 mm. Dit vul je aan met enkele gaten van 2, 2.5 en 10, 11 en 12 mm. De diepte van de gaten is ongeveer de diameter maar dan in cm. Dus bij een gat van 6 mm een diepte van 6 cm.  Zorg dat de randen van de boorgaten glad zijn anders kunnen de kwetsbare bijenvleugels beschadigd raken. De gaten mogen dicht opeen geboord worden, ongeveer 1.5 tot 2 cm uitelkaar.

Een andere, snelle manier om onderdak te geven aan metselbijen is bundeltje(s) riet of bamboe samengebonden of in een leeg conservenblik geklemd. Hang ook een bundeltje snoeihout van vlier, roos of braam op. Dit wordt gebruikt door bijen die zelf een gang uitknagen.

Tot slot; een insectenhotel trekt natuurlijk geen bijen zonder dat er volop bloemen (liefst inheemse soorten) in de tuin staan waaruit ze nectar drinken en stuifmeel kunnen verzamelen.

Heel veel plezier met bijen in je tuin!

John Gallast


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief