E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch augustus 2020

Aan: Bezoeker                     06 oktober 2022        

e sangher kop 20180102
Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Publieksexcursies en ledenvergadering

IVN-natuurgidsen starten weer met publiekswandelingen. De afgelopen tijd hebben veel mensen genoten van de natuur in de eigen woonomgeving. Maar soms wil je wel meer horen, zien en weten. Onze natuurgidsen nemen (coronaproof) weer kleine groepen belangstellenden mee op ontdekkingstocht. Zie hieronder.

De algemene ledenvergadering van IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch e.o. is op 23 september, houd deze datum vrij. In de volgende nieuwsbrief vindt u meer details. 

 

Tuincirkels Taxandriaplein

taxandriaplein 202008Van last naar lust - cirkels van hoop: een klein wonder in een uithoek van het Taxandriaplein. Op de hoek van de Van IJsselsteynstraat/Taxandriaplein en voor de deur van De Stijl, het bekende gebouw met die oranje hekdeuren, liggen twee groene tuincirkels. Daar waren ooit parkeerplekken en dat was een hangplek: herrie, rommel, lawaai, geen prettige sfeer. Door actie van direct omwonenden kwam hier verandering in: de straatstenen en de brommers maakten plaats voor groen: fris gras met daarin appelbomen en deze twee groencirkels. Drie buurtvrouwen ontfermden zich hierover en kregen wat geld voor de aanschaf van: een composteerkast, een heuse zelfbedienings(!)pomp met kindvriendelijke hengel, een regenton en beplanting. Na drie jaar is er al een aardig resultaat te bewonderen, in meerdere seizoenen. Lees meer 

Natuurfilmpjes en natuurfilms

platanen boschveldwegGa eens de natuur in aan de hand van filmpjes waar IVN-ers vertellen over de natuur bij hen in de buurt. Er is nu een aparte plek op onze website waar je deze filmpjes kunt bekijken: onder Natuur-activiteiten - Natuurfilmpjes. Er is een nieuw filmpje van Nanny Neggers over vlibders n de Moerputten. Heb je zelf een filmpje gemaakt? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Verkadefabriek programmeert op dinsdagavond natuurfilms in de buitenbios:
4 augustus: Yellowstone / 18 augustus: Living in the future’s past. 

Natuurtip: kleuren op het water

2020 08 interferentiekleuren wiel FerdSauter

Interferentiekleuren op het Heilige Geestwiel (foto: Ferd Sauter)

Als het lang droog is verschijnt er een dun laagje stof (stuifmeel, stofdeeltjes) op het water. Bij een stille vijver of een wiel kun je dan soms mooie kleuren zien: regenboogkleuren, maar wat vager. Deze kleuren ontstaan door interferentie van zonnestralen die direct weerkaatsen op het wateroppervlak en stralen die nog een keer extra weerkaatsen tegen de stofdeeltjes. De zon moet recht tegenover je staan en het water is tussen jou en de zon in. De beste kans om het te zien is bij weinig wind en een lage zonnestand ('s morgens). Meer info op  www.atoptics.co.uk/fz96.htm

Ferd Sauter


Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter.

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief