E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch september 2020

Aan: Bezoeker                     27 september 2022        

e sangher kop 20180102
Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
 

Nieuw bestuur

Bij de Algemene ledenvergadering op 23 september zijn Ferd Sauter en Jan de Koning afgetreden als voorzitter resp. secretaris; Jan blijft nog aan als bestuurslid. Het nieuwe bestuur bestaat nu uit:

voorzitter intern: Tjitske van Kampen              Jan de Koning
voorzitter extern: Harry van Haren   Willem Konickx
secretaris: John van de Werken   Nanny Neggers
penningmeester:  Léon van Balkom   Hanneke Valkenburg

In de volgende nieuwbrief hoop ik een foto te kunnen plaatsen van het nieuwe bestuur.

Nieuwe werkgroep: Wolken-weer-natuurkunde

bomen tegenlicht 1 s

De werkgroep wolken-weer-natuurkunde is niet echt een werkgroep, het is een Whatsapp-groep waarbij we elkaar op de hoogte houden van leuke, mooie, bijzondere natuurkundige verschijnselen buiten in de natuur. Voorbeelden: mooie wolken, halo's, zonnebeeldjes, ijskristallen en nog veel meer. Een prachtig boek ter inspiratie: Natuurkunde in het vrije veld van Marcel Minnaert. Dit boek (drie delen) is tegenwoordig op het internet in te zien via www.dbnl.org/tekst/minn004natu00_01/.

Omdat wolken-weer-natuurkunde zo'n lange naam is, heet de werkgroep Cirrus (naar de hoge veervormige wolken).

Appjes verschijnen waarschijnlijk zeer onregelmatig, dan weer eens een maand niet, dan weer eens een paar op een dag, dat moet nog blijken hoe dat gaat lopen. 

Aanmelden voor de Whatsapp-groep Cirrus

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.

IVN op Padcast: de beuk

bomen tegenlicht 1 sIn de IVN Op Padcast ga je mee op pad met een IVN Natuurgids, om meer te leren over de Nederlandse natuur.Luister nu naar de eerste aflevering met natuurgids Jaap, over de beuk. Want hoe herken je eigenlijk een beuk? En wat gebeurt er als de zon recht op de bast van de beuk gaat schijnen? Jaap vertelt honderduit en binnen een half uur ben je als luisteraar niet alleen helemaal bijgepraat, maar heb je direct zin om zelf het bos in te gaan.

Natuurschool 

pluisje1

Rondleiding op de Graafse Akker, 1 oktober, van 10-12 uur

Adres: Mgr. van Roosmalenplein 32 (ten noorden van de parkeerplaats achter de Action)
Organisator: Rianne Tamis
Aantal gidsen: 2 (Geertje Jansen en Michael Passenier)
Aantal deelnemers: max. 8 (4 per gids)
Aanmelden via mail of app bij Rianne: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 06 41 91 58 71

Geertje Jansen (www.wandeloogst.nl) werkt op maan-, dins-, en woensdagochtend op de Graafse Akker. Zij organiseert daarnaast regelmatig wildplukwandelingen op de Graafse Akker en op andere mooie plekken in de omgeving van Den Bosch. Michael Passenier, vrijwilliger op de Graafse Akker en diverse voedselbossen in de omgeving, is auto-didakt. Hij heeft zich ten doel gesteld een compleet overzicht te maken van de flora en fauna op de Akker en kan je de zeldzame planten op de Akker laten zien.

We houden ons aan de coronamaatregels.

We houden ons aan de  1,5 meter  afstand, vandaar de kleine groepjes.  Per gids maximaal 4 personen. We maken elkaar erop op attent als dit niet goed lukt. Je brengt  zelf materiaal mee, zoals loepje, verrekijker, ……
Breng je zelf desinfectiemiddel mee om je handen te wassen?
Aanmelden is verplicht, en iedereen is zelf verantwoordelijk om zich te houden aan de maatregels. 

Diversen

In de e-learningmodule 'Stadsnatuur ontdekken met kinderen' tonen IVN-vrijwilligers in korte filmpjes hoe zij kinderen de natuur in de stad laten ontdekken. Allerlei leuke werkvormen komen in beeld, van rietbootjes maken tot galappels doorsnijden, beestjes uit bomen schudden en hommels aaien. Ook leer je interessante wetenswaardigheden over de natuur in de stad en je krijgt per seizoen didactische tips voor het betrekken van kinderen bij de stadsnatuur. De module ‘Stadsnatuur ontdekken met kinderen’ duurt ongeveer 45 minuten en is gratis te volgen. Als je lid bent van IVN, ga je eenvoudig naar de module door in Ons IVN in het hoofdmenu te klikken op Leer je groen. Ben je nog niet actief op Ons IVN, meld je dan aan via ivn.nl/onsivn.

Cursus ecologisch moestuinieren bij onze vrienden van Velt 's-Hertogenbosch: www.velt.be/activiteitdetail/2028

Van november t/m maart organiseert meerbomen.nu in heel Nederland oogst- en plantdagen. Samen met jou verzamelen we het teveel aan jonge bomen en struiken in natuurgebieden en planten die weer op andere plekken, zoals bij boeren.

Natuurtip: Boeren(ont)wormkruid

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) bloeit nu volop in onze bermen. Het is een composiet zonder lintbloemen. De plant heeft een kruidige sterke geur, smaakt erg bitter en is licht giftig. De naam kreeg het omdat de bloemhoofdjes door het voer werden gemengd om het vee te ontwormen. Ook werden de bloemhoofdjes wel gemengd met eierkoekbeslag. Hierdoor kregen de koeken een mooie gelige tint en werd het gezin meteen ontwormd (probeer dit vooral niet thuis uit!). De gedroogde plant verjaagt muggen en in de honden/kattenmand de vlooien. Toch trekt de plant ook veel insecten aan. Verschillende vlinders, wantsen, mineervliegjes en galmuggen (zie foto van een gal) zijn min of meer van boerenwormkruid afhankelijk. Er is zelfs een op boerenwormkruid gespecialiseerde bladluis. Ook nectar- en stuifmeelverzamelaars zoals de wormkruidbij zijn trouwe bezoekers van dit kruid. Belangrijk dus zo'n algemene (vulgare) plant.
TIP: zoek ook eens naar soortgelijke gallen in de bloemhoofdjes of in de oksels van de bladen.

202010 Boerenwormkruid

202010 Gal van boerenwormkruidgalmug

John Gallast

 

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook  Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief