E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch december 2020

Aan: Bezoeker                     25 september 2022        

e sangher kop 20180102
Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
 
Bij de verzending van deze nieuwsbrief waren er problemen met de mail-server. Omdat het veel werk was om precies uit te zoeken wie de nieuwsbrief al wel gekregen had en wie niet, heb ik besloten om de nieuwsbrief nogmaals aan iedereen te sturen. Het kan dus zijn dat u deze voor de tweede keer ontvangt. Excuses daarvoor. 

Nieuwjaar

stinkende gouwe b300Het bestuur van IVN 's-Hertogenbosch wenst iedereen, ondanks alle tegenslagen, een fijne Kerst en een prachtig 2021, waarin we hopelijk weer samen van de natuur kunnen genieten. 

Het zal duidelijk zijn dat dit jaar de Nieuwjaarsbijeenkomst niet kan doorgaan. Maar IVN 's-Hertogenbosch organiseert toch nog activiteiten, die je alleen of met je gezin kunt doen, zie de artikelen hieronder. Iedere vrijdagavond wordt er via www.debosschewinter.nl aandacht aan deze wandelingen besteed en volgende week donderdag (Kerstavond) is er een interview met IVN-ers hierover (waarschijnlijk met René Giebels en Jacqueline Bentlage).

Bomen-expo van Zwietenpark (Maaspoort)

P1100135 1 b300Het Van Zwietenpark is een onbekend stukje stadsnatuur in ’s-Hertogenbosch. Maar zeker de moeite waard. Daarom maakte IVN er een bomenexpo voor jong en oud. Je maakt er kennis met een groot aantal soorten bomen en struiken in de winter.
Leuk om in dit mooie stukje natuur een eindje te wandelen met je gezin, beste vriend of vriendin en onderweg leuke weetjes en natuuropdrachten tegen te komen. En let hierbij op de geldende coronaregels! Je kunt er altijd wandelen, maar van 24 t/m 29 december 2020 zijn diverse bomen voorzien van een naam en een paspoort.

Lees hier meer over de wandelroute en het startpunt.

Eindejaars-plantenjacht

klein hoefblad b300Je gaat op zoek naar bloeiende planten en helpt daardoor mee uit te vinden welke bloeiende plant in de winter het meest voorkomt. Leuk om dit samen met je eigen gezin, beste vriend of vriendin de natuur in te gaan. Kies een dag met goed weer voor een wandeling. En let hierbij op de geldende coronaregels! 

Bekijk de informatie op de website van Floron (www.floron.nl/plantenjacht). De zoekkaart van Floron en een wandelroute helpen je er een leuke activiteit van te maken. Print de zoekkaart uit of zorg dat je de zoekkaart op je telefoon kunt bekijken. En neem een opschrijfboekje en een potlood of pen mee. In de periode van 25 december t/m 3 januari kun je je vondsten invoeren op de site van Floron.

Hier meer over de vier wandelroutes die we hebben uitgezocht.. 

Nieuwe leden

De vereniging groeit nog steeds. In 2020 hebben zich tot nu toe 61 nieuwe leden aangemeld. Door corona was het helaas niet mogelijk welkomstbijeenkomsten te organiseren.Wij hopen in 2021 al deze nieuwe leden alsnog uit te kunnen nodigen voor een informatiebijeenkomst. Heeft u als nieuw lid vragen over de vereniging mail dan naar Nanny Neggers, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het Bewaarde Land

bewaarde land1In Het Bewaarde Land verkennen kinderen uit groep 5 en 6 de natuur tijdens drie volle dagen in drie achtereenvolgende weken. Dit doen zij in kleine groepjes, onder leiding van goed opgeleide vrijwilligers: de Wachters van Het Bewaarde Land. Door bezuinigingen gedwongen, wil IVN Brabant graag dat IVN 's-Hertogenbosch een gedeelte van de organisatie overneemt; het bestuur is daarover in gesprek met IVN Brabant. We zijn ook op zoek naar vrijwilligers die graag met kinderen de natuur in gaan of willen meehelpen met de organisatie: kijk eens op de website van Het Bewaarde Land of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan nemen zij contact  met je op.(graag een cc aan ons bestuurslid Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 

IVN podcast: bomen over bomen

vijver met beuken sBomen zijn overal te zien, maar toch weten weinig mensen hoe een boom - letterlijk en figuurlijk - in elkaar zit. Herken jij jezelf hierin? En wil jij je kennis over bomen opkrikken over (het belang van) bomen? Luister dan naar de IVN Natuureducatie podcast - Bomen over Bomen!

.

Wijkhelden

Wijkhelden1Wijkhelden houden samen hun buurt schoon! Ze lopen regelmatig een schoonmaakronde door de buurt en ruimen dan het zwerfafval op. Iedereen kan aan de slag als wijkheld! Volwassenen lopen alleen of in groepjes. En kinderen onder begeleiding. Kinderen van groep 3 t/m groep 8 verdienen er een zakcentje mee, volwassenen doen het vrijwillig. Wil je ook in actie komen voor een schone buurt? Meld je dan aan op de website van gemeente 's-Hertogenbosch..

Diversen

Alice Olde Klieverik is een van de mensen die onze wandelpagina onderhoudt (een van onze meest bezochte pagina's). Zij wil graag samen met iemand met de nodige natuurkennis en/of kennis van natuurgebieden af en toe het veld in voor het ontwikkelen van nieuwe wandelingen. Meld je Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan. Tip: download de IVN route-app voor wandelingen rond Den Bosch en in het hele land.

In verband met de coronamaatregelen is de jaarlijkse foto-expositie van de fotokring Sint Michielsgestel online te bezichtigen op www.fotokring-gestel.nl. Je kunt daar ook aangeven welke foto je op plaats 1, 2 of 3 wil zetten.

Het jubileumboek van het Heempark is een fraai fotoboek mei foto's van Tineke van Wegberg en toont de rijkdom aan flora en fauna van deze kleine oase aan de rand van de drukke Bossche stad. Het boek is te koop voor slechts €10. Zie www.heempark-s-hertogenbosch.nl.

Brabants Landschap heeft een nieuwe interactieve kaart met de belangrijkste natuurgebieden van Brabants Landschap, met informatie over flora en fauna, bezienswaardigheden, routes, kinderactiviteiten en 360⁰-tours waarmee je kunt rondkijken op plekken waar je normaal gesproken niet kunt komen

Natuurtip: Korstmossen, mos dat geen mos is

De winter en het voorjaar, wanneer de planten zijn verdord en de bladeren gevallen, is het tijd om naar korstmossen te gaan kijken. Een korstmos is anders dan de naam zegt geen mos. Mos is een plantje, korstmos een innig samenleven van een schimmel en een alg. De alg levert suikers aan de schimmel , de schimmel zorgt ervoor dat de alg niet snel uitdroogt. Het loont de moeite te kijken hoeveel verschillende korstmossen er op een steen, een boom of soms op één tak zitten. Ook heide en stuifzand zijn rijk aan korstmossen. Korstmossen kennen een grote variatie in vorm en kleur. Zo zijn er die platte korsten vormen, maar ook wel met bladvormige lobben en soms lijken het net mini-struikjes. De zogenaamde Cladonia soorten hebben veelal staafjes die aan het uiteinde vaak een soort bekertje vormen. Op veel korstmossen kun je kleine 'schaaltjes' vinden. Dit zijn de vruchtlichamen van de schimmel waar sporen worden gevormd. Bij de Cladonia-soorten zijn dit helderrode of bruine bulten aan de uiteinden van de bekertjes. De meeste korstmossen planten zich echter vegetatief voort door kleine stukjes die kunnen afbreken en dan weer tot een nieuw korstmos kunnen uitgroeien. Verder varieert de kleur van groen naar grijs en van geel tot oranje. Neem vooral een loep mee. Veel plezier bij het ontdekken van de bijzondere wereld van de korstmossen. 

Vliegenstrontjesmos SmallZomersneeuw Small Melig takmos Small

 

 

verschillende Cladonia soorten Small 

 

 

 

Tekst en foto's: John Gallast

 

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook  Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief