E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch februari 2021

e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     25 september 2022

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Excursies niet, zelf wandelen wel

paard sVoorlopig nog geen gezamenlijke excursies, maar op onze wandelpagina staan veel wandelingen en ommetjes in de omgeving van 's-Hertogenbosch. Als nieuwste wandeling is daar nu een wandeling door de landgoederen Coudewater en de Wamberg aan toegevoegd. Wandelbeschrijving, gpx en kaartjes en natuurlijk ook de nodige natuur-wetenswaardigheden. 

Tip: download de IVN route-app voor wandelingen rond Den Bosch en in het hele land.

Of ga met kinderen op onderzoek in de natuur.

Audio-tour bomen van Zwietenpark (Maaspoort)

P1100135 1 b300

Maak eens een wandeling met gesproken uitleg! Sinds kort is dat mogelijk rond de Noorderplas in de wijk Maaspoort. Het betreft een korte wandeling (1,4 km) waarin over een 20-tal bomen via de gsm uitleg wordt gegeven. De start is bij het speeltuintje aan de zuidkant van de plas. Het werkt ongeveer als de navigatie in uw auto. Eerst gaat u een app downloaden: izi.Travel. Vervolgens voert u het zoekwoord Noorderplas in. Dan komt uit bij de audiotour Bomen bij de Noorderplas. Wanneer u van plan bent te gaan wandelen, moet u de wandeling downloaden. Vervolgens kunt u het startpunt opzoeken. Helemaal automatisch krijgt u aanwijzingen over te volgen weg en uitleg bij een aantal bomen die u passeert. De wandeling duurt inclusief de uitleg ongeveer 50 minuten.

De app izi.Travel heeft nog meer wandelingen. U kunt bijvoorbeeld in het zoekvak het zoekwoord Bomen invoeren of Den Bosch.
Willem Konickx

Vogelgeluidencursus

klein hoefblad b300

Een echte vogelgeluidencursus met vroege vogelexcursies zit er dit voorjaar niet in, daarom toch maar een online alternatief: een Whatsapp-groep met iedere week een of meer vogelgeluiden. In februari starten we met de vogels die deze winter al in Nederland waren en nu al zingen, in maart komen de eerste trekvogels weer terug. De eerste tjiftjaf in Den Bosch? - ik houd je op de hoogte. En ik geef ook informatie over gebieden rond Den Bosch en wat voor vogels je er kunt horen. 

Opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met naam en telefoonnummer. 

Ferd Sauter

Het Bewaarde Land

bewaarde land1In Het Bewaarde Land verkennen kinderen uit groep 5 en 6 de natuur tijdens drie volle dagen in drie achtereenvolgende weken. Dit doen zij in kleine groepjes, onder leiding van goed opgeleide vrijwilligers: de Wachters van Het Bewaarde Land. Door bezuinigingen gedwongen, wil IVN Brabant graag dat IVN 's-Hertogenbosch een gedeelte van de organisatie overneemt; het bestuur is daarover in gesprek met IVN Brabant. We zijn ook op zoek naar vrijwilligers die graag met kinderen de natuur in gaan of willen meehelpen met de organisatie: kijk eens op de website van Het Bewaarde Land of bekijk filmpje1 of filmpje2 over HBL. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan nemen zij contact  met je op.(graag een cc aan ons bestuurslid Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 

Diversen

Natuurstreken, een serie korte documentaires over natuur in Brabant, dit keer over bloemenstroken en muizenruiters.

Vogelbescherming en de zoogdierenvereniging houden dit voorjaar (onlline) bijeenkomsten over Natuurinclusief (ver)bouwen : geef samen met je buren, de gemeente of een woningbouwcorporatie dieren in de wijk onderdak! 

Leuk groen initiatief: groene buurvrouw Den Bosch.

Natuurtip: bescheiden vrouwtjes

De Hazelaar is een echte winterbloeier. Al in het najaar zie je de mannelijke katjes aan de bomen hangen. Al in de eerste maanden van het jaar zijn ze rijp. Wanneer je tegen rijpe katjes tikt komen er hele wolken fijn geel stuifmeel vanaf. De hazelaar is dan ook een windbestuiver. Om de vrouwelijke bloemen te vinden moet je meer moeite doen. Je kunt ze vinden boven het takje waaraan de mannelijke katjes hangen. Eigenlijk zijn alleen de rode uitstekende stempels te zien. Die steken uit en zijn vertakt om de door de wind meegevoerde stuifmeelkorrels op te kunnen vangen. Let er eens op tijdens de wandeling en probeer de verborgen vrouwtjes te vinden. Neem vooral ook een loep mee. Dan zie je pas hoe wonderlijk mooi die bescheiden vrouwtjes zijn. En die kunnen ook nog eens uitgroeien tot heerlijke hazelnoten.


Hazelaar 20190211 JohnGallast1Hazelaar 20190211 JohnGallast2 

Links: hazelaar ♂ bloemen (katjes)               

Rechts: hazelaar ♀ bloemen

 

Tekst en foto's: John Gallast

Lees ook ons verenigingsblad Den Boschrietsangher online.

 

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook  Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief