E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch December 2013

 
Deze nieuwsbrief bevat afbeedlingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Beste Bezoeker,                                                       27 september 2022 

Ook deze maand weer een nieuwsbrief vol ideeën, inspiratie en nieuws.
Volop activiteiten in de winter, waar je als IVN lid bij kunt zijn. Doe je mee?

Het bestuur wenst jullie allemaal een fijne kerst en een gezonde start in 2014,
met veel "natuur-belevenissen".

Veel leesplezier!
Het bestuur IVN / VNW 's-Hertogenbosch


PS
Het bestuur stuurt maandelijks deze elektronische nieuwsbrief aan alle leden van IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch. Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, gebruik dan de uitschrijflink onderaan.
 
 

Algemene Ledenvergadering woensdag 6 november

Een uitgebreid verslag van de ALV staat op onze website (klik hier). Een korte samenvatting:

Binnenactiviteiten (cursussen, vergaderingen enz.) vinden vanaf volgend jaar in de Brede Bossche School Nieuw Zuid (BBS-NZ) plaats; de Groenschool stopt met de avondopenstelling.

Er komt een schrijfgroepje met als doel een columns in een dag/weekblad te krijgen.

Het bestuur wil weer lezingen gaan organiseren (3 à 4 maal per jaar) en zoekt daarvoor een of meer coördinatoren, zoals u al in een aparte mail hebt kunnen lezen.

Er komt een meldpunt (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) waar leden hun zorgen om aantasting van de natuur in 's-Hertogenbosch kwijt kunnen. Tevens komt er een groep 'voelhoorns', mensen die in hun buurt weten wat er speelt in de natuur. Rien van der Steen zal de meldingen gebruiken in zijn contacten met gemeente en andere instanties. Meer info: klik hier.  

En dan is er soep Herman van Eijck.vpl2Er komt een jaarlijkse IVN-dag, gekoppeld aan Biodiversiteitsdag, met een gezellige lunch; open voor alle IVN/VNW-leden.

Leon van Balkom stelt zich beschikbaar als penningmeester.

Hans de Jonge en Hans van den Heuvel stoppen als coördinator van resp. de werkgroep Landschapbeheer en Planten. Voor hen worden opvolgers gezocht.

 

Boek over Hooge Heide

Omslag boek Hooge HeideHet boek Hooge Heide - Verrassingen in het stuifzand is klaar en verkrijgbaar in de boekhandel. De auteurs Rien van Eck en Henk Vennix brengen met dit boek het bijzondere gebied Hooge Heide met zijn rijke historie onder de aandacht. Meer info over de presentatie en hoe het boek te bestellen: klik hier.

Overleg met externe partijen (Rien van der Steen)

Overleg over de Bossche biodiversiteit: volgend jaar, in het Jaar van de Bij, worden diverse projecten georganiseerd. Op de eerstvolgende avond van MINC, 9 december, kan ieder meepraten over de plannen. Informatie: klik hier.

App 'Los in 't Bos'

Losintbos​Nog nooit was je zo dicht bij wilde dieren! Los in 't Bos is een spel dat je buiten speelt op een smartphone of tablet. Voor kinderen van groep 6 t/m 8: klik hier.
 

Activiteiten

Icarusblauwtjes-copula-RolklaverVrijdag 6 december 2013: Symposium Biodiversiteit en leefgebieden in Noord-Brabant. Symposium met o.a. lezingen over leemgebieden in het Groene Woud, Peelvennen, Kampina, Beerze, boomkikker en knoflookpad, pimpernelblauwtjes, akkerflora en de gladde slang. Tevens workshops over vrijwilligers, kennis, terrein- en exotenbeheer. Opgeven: klik hier.

Zaterdag 14 december 2013: (9-12 uur) gaat de Natuurschool op Sparrendaal op zoek naar mossen. Informatie: klik hier.

Donderdag 19 december 2013: IVN en Vogelwacht Uden houden een diapresentatie over Sprinkhanen en krekels, verzorgd door natuurfotograaf Gerard Compiet. Adres: de Groenhoeve, Artillerieweg 3 te Uden., 20.00 uur (vrijwillige bijdrage). Informatie: klik hier.

P6140008Tweede Kerstdag, 26 december 2013 (10.00-12.00 uur), ...even eruit! Publiekswandeling door het gebied langs het Engelermeer. Informatie: klik hier.

Woensdag 8 januari 2014: de Brabantse Milieufederatie houdt een bijeenkomst over de veehouderij in onze provincie, in Best.

Vele handen maken licht werk

Voor de volgende punten hebt u al een aparte mail van het bestuur ontvangen:

Cursus Natuuronderwijs voor het begeleiden van groepen basissschoolleerlingen: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met een cc naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Coördinator lezingen voor het organiseren van IVN-lezingen in de Brede Bossche School Nieuw Zuid.

Daarnaast zijn we dringend op zoek naar twee coördinatoren, t.w. voor de Werkgroep Planten en de Werkgroep Landschaponderhoud.

Komend voorjaar vertrekken de penningmeester en de secretaris. Een opvolger voor de penningmeester is al gevonden, nu de secretaris nog!

Wordt ook 'Voelhoorn'! Als u weet wat er speelt in de natuur in uw buurt of waar u vaak komt, geef dan uw naam door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Informatie die u kunt leveren, kunnen wij weer gebruiken bij onze externe contacten.

BijPlannen maken voor educatie i.v.m. het pleidooi voor meer bijen, meer bloemen en meer natuur in 's-Hertogenbosch.

Groene handen In de Kinderopvang: werken met kinderen en natuur in kinderdagopvang, peuterspeelzalen, BSO).

...en aan de andere kant van het leven: meehelpen om ouderen in instellingen in contact te brengen met de natuur. Hier is al één aanmelding voor binnengekomen n.a.v. de vorige E-Sangher

Klussen blijven 3 maanden in de E-Sangher staan. Zie ook http://www.ivn-s-hertogenbosch.nl/de-vereniging/vacatures.

Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je je handen uit de mouwen wilt steken.

Heb je ook een bijdrage voor de E-Sangher? Reageren of meer informatie nodig? Een werkgroep of andere activiteit onder de aandacht van de IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch

 

 
Afzender:
IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
​www.ivn-s-hertogenbosch.nl
Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief