E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch maart 2021

e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     01 oktober 2022

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Beleef de lente

nestkastjesDe webcams van ‘Beleef de Lente’ van Vogelbescherming staan weer aan. De vogels genieten duidelijk al van het lentezonnetje: de bosuil zit te broeden op twee eieren en de steenuiltjes zijn tortelend in de kast te bewonderen

Natuurinclusief bouwen

gierzwaluw HarveyvanDiek sovon b300Vogelbescherming Nederland, Zoogdiervereniging en de Provincie Noord-Brabant organiseren (online) bijeenkomsten voor het project ‘Heel Brabant bouwt natuurinclusief’.

▪ Hoe lok je verschillende soorten vogels en vleermuizen naar je tuin?
▪ Welke vogel- en vleermuiskasten zijn geschikt?
▪ Hoe kun je bij een verbouwing of na-isoleren rekening houden met gebouw bewonende soorten?
▪ Hoe maak je samen met je buren en de gemeente je wijk natuurinclusief?
▪ En hoe spreek je de gemeente of woningcorporatie aan ?

Meer info en aanmelden op de website van zoogdiervereniging.

Buitenles

buitenlesdag13 april 2021 is het weer zo ver: tijdens de Nationale Buitenlesdag roepen IVN Natuureducatie en Jantje Beton alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens hun lessen. Buitenles is gezond: de frisse lucht, beweging en nodigt uit tot creativiteit. Afgelopen jaar bleek een groot succes: meer dan 3000 scholen in het primair onderwijs hebben buiten les gegeven. Dit jaar gaan we daar weer voor en vragen we extra aandacht voor natuur. Want natuur, dat ervaar je niet vanuit een boek maar gewoon buiten! Stoepkrijten krijgt een hoofdrol! Ben je geïnteresseerd als docent of als natuurouder? Ga naar https://buitenlesdag.nl/grotenatuurles/.

Diversen

De Beleef de Natuur-kalender 2021 van IVN zit boordevol doe-tips, buitenactiviteiten en interessante natuurweetjes. Download de gratis kalender.

Natuurtip: vogelgeluiden

De lente is aangebroken: de eerste tjiftjaffen zijn al gehoord, maar met de kou van de afgelopen week zijn ze nog met weinigen, de grote aantallen zitten nog in het zuiden. Maar hoe herken je nu al die vogelgeluiden? De (online) cursus van IVN 's-Hertogenbosch zit met 70 deelnemers helemaal vol en aanmelden is niet meer mogelijk. Volgend jaar starten we weer met een nieuwe cursus. Andere opties: 

roodborstje2005 b300Geluidenwebsites www.waarneming.nl of www.xeno-canto.org Op beide websites vind je opnames en "sono­gram­men". Hier bijoor­beeld een opname van een roodborst Let op de verschillen hoog - laag (watervalletjes), ook goed te zien in het bijgevoegde sonogram. 

De gratis app BirdNET (https://birdnet.cornell.edu). Met deze app kun je vogelgeluiden opnemen en opsturen en dan krijg je direct te zien welke vogel het was. Als er niet te veel vogels tegelijk zingen heeft de app het vaak (niet altijd) goed. 

Ferd Sauter

Lees ook ons verenigingsblad Den Boschrietsangher online.

 

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook  Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief