E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch april 2021

e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     25 september 2022

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Ledenvergadering

stinkende gouwe b300Het bestuur van IVN Natuureducatie afd.'s-Hertogenbosch nodigt leden van IVN en Vogel- en Natuurwacht uit voor een online algemene ledenvergadering. De agenda (nog onder voorbehoud) is:

1. Welkom, opening ALV en mededelingen
2. Notulen ALV – september 2020
3. Financieel verslag 2020, verslag kascommissie, benoeming nieuwe kascommissie
4. Begroting 2021
5. Huishoudelijk reglement
6. Huisvesting IVN
7. Beantwoording rondvraagpunten
8. Sluiting


Vergaderstukken verschijnen half april op de website. Graag vragen voor de rondvraag van tevoren sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jaarboek 2020

jaarboek2020

Volg hier de link naar het Jaarboek 2020 met daarin de verslagen van de werkgroepen van IVN Natuureducatie afd. 's-Hertogenbosch. Uit het voorwoord: 

Via dit eerste - vooralsnog digitale - jaarboek van IVN ’s-Hertogenbosch,willen wij u deelgenoot maken van wat er in 2020 ondanks alles in onze vereniging gebeurde. U treft er de agenda en het samengevatte conceptverslag van de enige Algemene Ledenvergadering in aan, evenals een beknopt jaarverslag van het bestuur. Vooral besteden we aandacht aan wat er in onze werkgroepen gebeurde. Met dank aan de coördinatoren voor hun verslagen, kunt u daar kennis van nemen. Er kwam zelfs een nieuwe virtuele werkgroep: Cirrus, die zich bezighoudt met wolken, weer en natuurkunde. Deze werkgroep communiceert via een Whatsappgroep.En we verkenden de mogelijkheid van het instellen van een nieuwe werkgroep voor Het Bewaarde Land. 

Natuurschool - whatsappgroep

2003 0106image0016Nu we door Corona niet gezamenlijk op pad kunnen, hebben we de Natuurschool-Whatsappgroep aangemaakt. Hier kunnen we elkaar attenderen op leuke waarnemingen in omgeving van Den Bosch, zodat anderen ook op zoek kunnen gaan naar deze waarneming. Tevens kunnen we elkaar vragen stellen enz. Aanmelden via de webpagina van de Natuurschool.

Groen en klimaat

chigorei b300De gemeenteraad heeft een visie 's-Hertogenbosch groen en klimaatbestendig vastgesteld, inclusief de verordening Bomen, Water en Groen waarin verplichte groennormen zijn vastgelegd. De visie bevat o.a. een subsidieregeling voor het aanleggen van groene daken, het plaatsen van regentonnen en het 'vergroenen' van tuinen door op bepaalde momenten je tegels eruit te halen en beplanting erin. Als IVN hebben we op de visie ingesproken met een pleidooi voor een NME-centrum annex huisvesting voor IVN. Een motie met die strekking van De Bossche Groenen heeft het helaas niet gehaald. Wel heeft de wethouder toegezegd met ons in gesprek te zijn over huisvesting voor IVN. Tijdens de aanstaande ALV van 28 april staat huisvesting daarom op de agenda.

Diversen

Elke zondag een leuk bericht over stadsplanten in je mailbox? Registreer je dan op www.stadsplanten.nl om op de hoogte te blijven van nieuwe posts.

De Op Padcast met IVN Natuurgids Dick de Vos gaat deze keer over uilen.

Vossenstreken is een app van Brabants Landschap met leuke activiteiten in de natuur voor kinderen, o.a. op Haanwijk. De tekst bestaat uit informatie over de geschiedenis van het gebied, cultuur en natuur. De opdrachten (gemarkeerd met een badge op de smartphone, maar niet in het veld) sluiten hier min of meer bij aan.

17/18 april: de Nationale Bijentelling 2021. Tel een half uur in de tuin, op het balkon of een andere groene plek in de buurt. Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet. Bekijk alvast het bijengidsje zodat je de verschillende bijen kunt herkennen.

Natuurtip: kikkers met een complex

Bij een wandeling bij het Meer van Engelen kwam ik onderstaande kikker tegen. Bruine kikkers herken je aan de bruine wangvlek. Bij groene kikkers ligt dat moeilijker .Eigenlijk kennen wij er in Nederland maar twee; de Poelkikker, vaak geelgroen gekleurd en 5,5 tot 6,5 cm en de Meerkikker, veel groter tot wel 14 cm en meer bruin en vaak donker gekleurd. Wanneer deze kikkers paren kunnen ze hybriden vormen met eigenschappen van beide soorten, de zogenaamde bastaardkikker. Deze zijn zonder grondig onderzoek vaak moeilijk te determineren. Er wordt dan gesproken over het 'Groene kikker complex'. Waarschijnlijk is de groene kikker op de foto een poelkikker, maar zonder verdere details is het niet zeker. Groene kikkers vind je eigenlijk altijd in of bij het water. Bruine kikkers kom je ook verder van het water tegen. Het complexe van het determineren mag ons zeker niet in de weg staan om van de enorme variatie in kleur en tekening van de kikkers te genieten.

 Groene kikker JohnGallast Small  Bruine kikker JohnGallast Small  Bruine kikker2 JohnGallast Small
Groene kikker (poelkikker?)   Bruiine kikker  Bruine kikker

John Gallast

 

Lees ook ons verenigingsblad Den Boschrietsangher online

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook  Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief