E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch juni 2021

e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     25 september 2022

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Eigen huisvesting

Twee ooivevaars op nest 29 3 10 sHet bestuur wil graag een permanent onderkomen voor het IVN om de interne samenhang te versterken. Het bestuur heeft, na een discussie in de Algemene Ledenvergadering, besloten om door te gaan met een oriëntatie op de eigen huisvesting, om criteria ter afweging van potentiële locaties op te stellen en om de stand van zaken te bespreken in een overleg met wethouder Van der Geld (juni 2021). Lees meer...

Trainingen/cursussen IVN en IVN Brabant

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         IVN Brabant geeft trainingen voor werkgroepcoördinatoren. Tijdens deze gratis trainingen staat een aantal veel voorkomende vragen centraal zoals: ‘hoe kan ik nog beter vrijwilligers aan mijn werkgroep binden? Hoe versterk ik mijn rol en positie als werkgroepcoördinator? Hoe zorg ik dat het werk gedragen wordt door een brede groep vrijwilligers?
Meer informatie vind je hier, En kijk ook eens op de pagina met trainingen voor Brabantse vrijwilligers van IVN Natuureducatie. 
Nog meer cursussen vind je op natuuracademieonline.ivn.nl

Natuurschool

2003 0106image0016De Natuurschool is er voor alle IVN-leden die op een spontane manier zich willen verdiepen in allerlei onderwerpen. Regelmatig komen we binnen of buiten bijeen om het gekozen onderwerp door zelfstudie beter te leren kennen.Aanmelden voor de Whatsappgroep of de maillinglijst van de Natuurschool kan via de webpagina van de Natuurschool.

Diversen

Donderdag 10 juni 11.00 - 12.00 Talkshow georganiseerd door Stichting Steenbreek: De Levende Bodem. Hoe creëer je een gezonde bodem?

Woensdag 23 Juni 2021, 20:00 - 22:00: Nieuwe-ledenbijeenkomst. Als 't goed is heb je als nieuw lid hiervoor een uitnodiging gehad. Leer de afdeling 's-Hertogenbosch van het IVN beter kennen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Nanny Neggers, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maandag 5 juli: MiNC café.

Op Padcast: met IVN natuurgids Anneke op zoek naar de wilde bij.

En een podcast van Staatsbosbeheer met o.a. Paulien Cornelisse als eik: staatsbosbeheer.nl/groeneoren.

Het NK Tegelwippen 2021 is in volle gang! De gemeente ’s-Hertogenbosch aan het woord: we willen ’s-Hertogenbosch graag groener maken. Waarom? Planten, bomen en struiken zijn prettig om in te leven voor mens en dier. Maar groen helpt ook gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Regenwater kan zonder tegels meer in de grond zakken en worden vastgehouden. Ook zorgt groen voor meer koelte in hete zomers. Alle reden dus om tegels te wippen!

Natuurtip: kwel

 Hottonia palustris 45 Waterviolier Saxifraga Jan Nijendijk h300

Waterviolier 

(Foto: Saxifraga Jan Nijendijk)     

De zuidrand van 's-Hertogenbosch is beroemd om de kwel: het optreden van opwellend grondwater. Het grondwater komt uit diepere lagen aan de oppervlakte en bevat vaak vrij veel ijzer uit de ondergrond. Als dat water in sloten terechtkomt, wordt het ijzer geoxideerd door bepaalde bacteriën en onstaat er ijzeroxide, ofwel roest (bruin water, soms bruine vlokken). Dat is vaak goed te zien in het Bossche Broek of in de Gement/Vlijmens Ven. Waar het ook prachtig te zien is, is bij de wijstgronden, ten westen van Uden (Loose beemden, ten zuiden van de Karperdijk tussen Bedaf en Uden, de moeite waard om daar eens naar toe te fietsen). Daar stroomt het ijzerhoudende water van de hoge Peelhorst in de lager gelegen centrale slenk.

Dat roestige water leidt tot specifieke planten zoals waterviolier en holpijp.

O ja, om nog maar eens een misverstand de wereld uit te helpen: de olieachtige vlekken die je vaak ziet bij kwelwater is geen olie en geen overblijfsel van ijzerbacteriën, maar een laagje ijzercarbonaat dat ontstaat door een reactie tussen ijzer en CO2 uit de lucht.  .

 Equisetum fluviatile 34 Holpijp Saxifraga Hans Boll
 Holpijp (Foto: Saxifraga Hans Boll)

Ferd Sauter

 

Lees ook ons verenigingsblad Den Boschrietsangher online

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook  Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief