E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch augustus 2021

e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     25 september 2022

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Korte vleermuiscursus door Peter Twisk

De bekende vleermuiskenner Peter Twisk geeft in september een korte vleermuiscursus: een theorieavond over de ecologie van vleermuzien en over de baltsroep van de twee meest algemene soorten in de stad en een praktijkavond waar we op zoek gaan naar de roepende vleermuzien met bat-detectors. Data zijn op dit moment nog onbekend; na aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. krijgt u meer informatie.  

De cursus is een mooie voorbereiding om in het voorjaar mee te doen met vleermuisinventarisatie in Den Bosch. Die inventarisatie heeft tot doel gebouw-bewonende vleermuizen te beschermen. In het kader van de energietransitie worden gebouwen geïsoleerd en klaargemaakt voor de toekomst. Daarmee dreigen veel verblijfsplaatsen van vleermuizen verloren te gaan. We willen dus graag weten waar de belangrijke vleermuisverblijfplaatsen in de stad zijn. Meer info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Vogelcursus voor beginners 2021

thumb AAK serie kuikens 5cIn november 2021 start IVN Natuureducatie 's-Hertogenbosch nu het weer kan met onze “Vogelcursus voor beginners”. De cursus is bedoeld voor de beginnende vogelliefhebber die meer wil weten over vogels. In 7 lessen en 5 excursies willen we je inleiden in de basis van het vogelkijken en het genieten daarvan. We behandelen de vogels volgens de indeling van hun biotoop. Zo komen tuinvogels, watervogels, roofvogels, bosvogels en weidevogels aan bod. Verder zoomen we onder andere in op herkenning van de vogel, hun geluid, hun gedrag en hun drijfveren.


Lees verder

Tuinvogels

roodborstje2005 b300Geen zin of tijd voor onze vogelcursus? Maak kennis met 14 veelvoorkomende tuinvogels en leer je hoe je ze kunt herkennen in de gratis online cursus van de IVN Natuuracademie

Diversen

Met kinderen de natuur in? Volg dan vanaf 29 september 2021 de opleiding tot vrijwillger voor het Bewaarde land, Twee dagdelen in Tilburg, stage op verschillende plekken in Brabant o.a. in Rosmalen.

Bodemdierendagen van 24 september t/m 6 oktober 2021. Met o.a. een gratis digitaal bodemdieren-doeboek. 

Natuurtijdschriften.nl is hét platform met betrouwbare informatie over de Nederlandse biodiversiteit en geodiversiteit. De website is vernieuwd en flink uitgebreid: het biedt nu toegang tot meer dan 85.000 gratis te downloaden natuurartikelen.

Wil jij dat de bodem het regenwater beter opneemt? Bestel dan een Tuiny Forest of Tuiny Poel voor je tuin.

Natuurtip: er zijn distels en distels

Kruisdistel DSC07026 SmallKruisdistel DSC07044 Small
De meeste distels horen bij de familie van de composieten, net als bijvoorbeeld de paardenbloem en margriet. De kruisdistel echter (en de blauwe zeedistel) horen bij de familie van de schermbloemachtigen, zoals fluitenkruid en berenklauw. Bij de kruisdistel is het scherm echter niet vlak maar bolvormig. Je vindt de kruisdistel op de hogere plaatsen langs de rivieren of onderaan de dijken. De plant kan goed tegen overstromen maar dankzij de tot wel twee meter lange wortel ook tegen droogte. Vaak staan ze in grote aantallen bij elkaar. Omdat het vee vanwege de scherpe stekels deze plekken mijdt, vind je er planten tussen die je elders in de uiterwaarden vrijwel niet tegenkomt. De bloemen zijn erg klein en witachtig, verborgen tussen de grotere schutblaadjes. Ze produceren wel veel nectar en worden daarom bezocht door veel insecten. De wortel en de bloemhoofdjes zijn eetbaar. Maar pas op, ze smaken eerst zoet maar daarna bitter.

John Gallast

 

 

Lees ook ons verenigingsblad Den Boschrietsangher online

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook  Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief