E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch oktober 2021

e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     01 oktober 2022

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Algemene ledenvergadering 20 oktober 2021

Woensdag 20 Oktober 2021, 20.00 - 22.00, Grote zaal Brede Bossche School NieuwZuid

Met o.a. financiële update, aanpassing huishoudelijk reglement, status eigen huisvesting en herverkiezing bestuursleden.

Tip: kom lekker op de fiets.

Lees verder
 

Training IVN Excursieleider Bossche Broek

No 46 17 06 2017 Q wandeling Small2Deel je enthousiasme over het Bossche Broek en doe mee aan de training voor excursieleider Bossche Broek in het voorjaar van 2022.  

De cursus is inmiddels volgeboekt.

Aanleiding. De afdeling 's-Hertogenbosch van IVN Natuureducatie organiseert regelmatig publiekswandelingen in de natuurgebieden van de gemeente 's-Hertogenbosch. Voor het Bossche Broek zijn we op zoek naar mensen die het leuk vinden om hun enthousiasme te delen tijdens een begeleide natuurwandeling. Na een training ga je samen met een collega 2 of meer excursies verzorgen per jaar voor een groep van maximaal 14 deelnemers.

Is het leuk? Ja, natuurlijk is het leuk om met een groep mensen op stap te gaan en ze met andere ogen te leren kijken naar de natuur rond om hen heen. Er is niet voor niets een groep gidsen die dat al jaar in - jaar uit met veel plezier doet. En bij de cursus krijg je ook veel informatie over het Bossche Broek en wat je daar allemaal kunt beleven. Je wordt vast nog enthousiaster over het Bossche Broek dan je al was. 


Lees verder

Vriendentuin vraagt hulp 

werken in de permacultuurtuin.jpg.800x800 q85Arend Joosten - permacultuurdeskundige - verzorgt de vriendentuin bij Zorgboerderij De Locatie bij het Engelermeer. Hij heeft behoefte aan vrijwilligers die hem af en toe helpen bij het onderhoud van deze tuin. Arend legt vrijwilligers ook uit hoe een permatuin werkt. Mail hem via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel hem op (telefoonnummer op website vriendentuin).
Kern van de permacultuur is alle micro-organismen in de bodem het werk laten doen, wat leidt tot prima kruiden, groenten en bloemen.
 

Diversen

Filmpjes van Brabants Landschap "Natuurstreken". Dit keer twee afleveringen: over natuurlijke akkers en over boomkikkers, met in beide filmpjes Theo Quekel (beheerder Brabants Landschap in o.a. Haanwijk).  

Bodemdierendagen nog t/m 6 oktober 2021. Met o.a. een gratis digitaal bodemdieren-doeboek. 

Zaterdag 27 november Landelijke Dag SOVON vogelonderzoek in Ede.

Natuurtip: als een trechter 

Najaar en herfst zijn spinnentijd. Vooral op heggen en struiken vind je soms massaal, dicht geweven, horizontale spinnenwebben die uitlopen in een koker. Dat is het werk van een trechterspin. Wanneer je goed kijkt zitten er ook nog verschillende dunne draadjes boven het web gespannen. Dit zijn signaaldraden die de spin waarschuwen dat er een prooi in de buurt is. Maar mogelijk zijn dit ook een soort 'struikeldraden' waar insecten tegenaan vliegen en dan in het web terecht komen. De spin snelt dan naar de prooi toe om deze mee te nemen naar zijn vluchtkoker. Je kunt de spin ook uit zijn koker proberen te lokken door met een trillende stemvork voorzichtig de signaaldraden aan te raken. Spinnen spuiten een vloeistof in hun prooi waardoor het insect oplost en zuigen de inhoud dan naar binnen. In Nederland leven zo'n 600 soorten spinnen. De foto van de spin is helaas wat onduidelijk maar ga zelf eens op zoek en verbaas je over de variatie in spinnen en spinnenwebben.

Trechterspin Small

Trechterspin web Small

John Gallast

 

Lees ook ons verenigingsblad Den Boschrietsangher online

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook  Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief