E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch november 2021

e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     01 oktober 2022

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Training IVN Excursieleider Bossche Broek

No 46 17 06 2017 Q wandeling Small2Deel je enthousiasme over het Bossche Broek en doe mee aan de training voor excursieleider Bossche Broek in het voorjaar van 2022.  

De cursus is inmiddels volgeboekt.

Aanleiding. De afdeling 's-Hertogenbosch van IVN Natuureducatie organiseert regelmatig publiekswandelingen in de natuurgebieden van de gemeente 's-Hertogenbosch. Voor het Bossche Broek zijn we op zoek naar mensen die het leuk vinden om hun enthousiasme te delen tijdens een begeleide natuurwandeling. Na een training ga je samen met een collega 2 of meer excursies verzorgen per jaar voor een groep van maximaal 14 deelnemers.

Is het leuk? Ja, natuurlijk is het leuk om met een groep mensen op stap te gaan en ze met andere ogen te leren kijken naar de natuur rond om hen heen. Er is niet voor niets een groep gidsen die dat al jaar in - jaar uit met veel plezier doet. En bij de cursus krijg je ook veel informatie over het Bossche Broek en wat je daar allemaal kunt beleven. Je wordt vast nog enthousiaster over het Bossche Broek dan je al was. 


Lees verder

Gement 

Het bestuur stuurde een mail aan de gemeenteraad over de Ruimtelijke onderbouwing van Willemspoort-Zuid om te protesteren tegen een nieuwe toegang tot de Gement. Er is ook contact hierover met de Natuur- en Milieugroep Vught. Lees hier de mail.  

Omgevingswet 

herfstbladerenPer 1 juli 2022 treedt de Omgevingswet in werking. De wet gaat over wonen, werken, landbouw, natuur, bouwen, luchtkwaliteit, zaken die ons allen raken. De wet biedt kansen om invloed uit te oefenen op hoe jouw leefomgeving er uit komt te zien. Om je te helpen hebben de samenwerkende groene organisaties de website samenvooronzeleefomgeving.nl ingericht. Hier vind je informatie over de Omgevingswet en tools om via deze wet op te komen voor natuur en milieu.
Op 6 november is er een symposium van de Heimans en Thijse Stichting over de nieuwe Omgevingswet.
 

Diversen

Vier avonden in november: cursus ecologisch moestuinieren in Den Bosch: beweegt.velt.nu/denbosch/.

Zaterdag 27 november Landelijke Dag SOVON vogelonderzoek in Ede.

Natuurtip: inktspetters 

Tegen de herfst gaan ze meestal pas opvallen, inktzwarte vlekken met gele randen op de bladeren van de esdoorn. Deze vlekken zijn geen normale herfstverkleuring maar worden veroorzaakt door de esdoornvlekkenzwam of inktvlekkenzwam. Het begint in de zomer met zwarte stippen, mini paddenstoeltjes die uitgroeien tot inktzwarte vlekken. In de herfst vallen de bladeren op de grond. In het voorjaar worden de sporen verspreid door de wind en infecteren ze de nieuwe bladeren van de esdoorn. In de zomer verschijnen dan weer nieuwe vlekken. Soms zit de hele boom vol inktvlekken die een mooi patroon toevoegen aan de toch al zo kleurrijke herfst.

Esdoornvlekkenzwam2 JohnGallast Small

Esdoornvlekkenzwam1 JohnGallast Small

John Gallast

Lees ook ons verenigingsblad Den Boschrietsangher online

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook  Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief