E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch december 2021

e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     25 september 2022

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Kijk vlak vóór een IVN-activiteit nog even op de website ivndenbosch.nl voor de laatste corona-maatregelen!

Bewaarde Land

bewaarde landHeb jij ervaring met het begeleiden van kinderen en wil je jouw liefde voor de natuur met ze delen? Dan ben je van harte welkom als vrijwilliger bij Het Bewaarde Land. Tijdens dit natuurbelevingsprogramma maak je (een klein groepje) kinderen op speelse wijze vertrouwd met de natuur. En er is ook een bewaarde-land-locatie in Rosmalen!

Digitale informatieavond op 15 december tussen 19:30 en 21:30 uur.

Bossche Bos

bewaarde land

Op 26 november plantten circa 220 leerlingen van het Sint-Janslyceum en van Kindcentrum Zuiderster in 's-Hertogenbosch een Tiny Forest aan in de buurt van hun scholen. Daarbij werden ze geholpen door de gemeente, IVN en natuurouder Nel. Dit is het vierde Tiny Forest in de gemeente 's-Hertogenbosch. De rector van het Sint-Janslyceum opende de plantdag en onthulde de naam van het Tiny Forest, dat door leerlingen van beide scholen zelf is bedacht: Tiny Forest Bossche Bos. Lees meer...

 

 

Graafse Akker

graafseakker 20211114Sinds 2013 werkt Stichting Transfarmers samen met buurtbewoners aan de ontwikkeling van het (voormalig) braakliggend terrein tussen de Van Broeckhovenlaan en de Graafseweg in Den Bosch Oost.


‘De Graafse Akker’ bestaat inmiddels uit een actieve club van 150 leden (makkers) die dagelijks samenwerken en allerlei sociale activiteiten organiseren. De Graafse Akker is de sociale achtertuin van de stad geworden. Na bijna 10 jaar is het nu tijd voor de volgende stap. Samen met jullie wil deze club dit grote, groene openlucht buurthuis aankopen om te behouden voor toekomst!

Meer informatie over hoe je dit initiatief kunt steunen vind je op de website degraafseakker.nl. Of bekijk eerst dit filmpje op Youtube.


Willemspoort-zuid (Gement)

De besturen van IVN 's-Hertogenbosch en van de Natuur- en Milieugroep Vught hebben een brief gestuurd aan het College van B&W van Den Bosch over het project Willemspoort Zuid (bij de Gement). Ze doen o.a. voorstellen voor beter natuuronderzoek, stikstofonderzoek en wateronderzoek en waarschuwen tegen teveel druk op de natuur. Lees hier de brief

 


Station Oost

station oost

De gemeente 's-Hertogenbosch wil graag in contact komen met mensen die iets weten over de ecologische status van het plangebied station Oost (zie foto). Als aanvulling op veldonderzoek door een ecologisch adviesbureau, Losse meldingen zijn ook welkom. Graag reageren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Basisnatuurcursus najaar afgerond

haanwijk sonja onstenk1 b300De basisnatuurcursus is vorig weekend afgerond met een excursie op landgoed Haanwijk. Door corona was alles anders dan anders, maar het enthousiasme was niet minder!   

Foto: Sonja Onstenk

Diversen

Maandag 6 december, 19.30u-21.00u: online informatiebijeenkomst educatieve voedselbosjes. Iets voor het schoolplein in de buurt?

Vrijwilligers maken ‘s-Hertogenbosch mooier. Daarom nodigt de gemeente je heel graag uit om de Dag van de Vrijwilliger online te beleven. Vanaf dinsdagavond 7 december 2021 kun je kijken naar een uitzending die speciaal voor vrijwilligers is opgenomen. Lees meer ...

MiNC-café maandag 13 december 2021: afgelast! Volgende MiNC café: 7 maart.

Mooi filmpje over de Eendenkooi Maaspoort

Natuurtip: adelaarsvaren

Adelaarsvarens vind je in het bos, grote varens die een voor een uit de grond komen. Nu de adelaarsvaren overal bruin wordt, kun je eens proberen of je de adelaar kunt vinden. Trek een dikke stengel uit de grond, leg je duim op de inkeping van de stengel, zo'n 10 cm van onderaf. Snij met je andere hand met een scherp mes de stengel schuin door. En kijk of je in de vaatbundels een tweekoppige adelaar kunt ontdekken.

adelaarsvaren 201909b

 habsburgse adelaar2

Ferd Sauter

Lees ook ons verenigingsblad Den Boschrietsangher online

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook  Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief