E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch april 2022

e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     25 september 2022

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Natuurschool Bioblitz

groote wetering richting zandvang sDe Natuurschool gaat de biodiversiteit op de stapsteen Groote Wetering in kaart brengen. En iedereen kan daar natuurlijk aan deelnemen. Iedereen kan inzoomen op zijn eigen deskundigheid of juist iets leren van andermans deskundigheid.

Groote Wetering stapsteen, gebied achter Maliskampse hoeve  (aan de Maliskampsestraat 61) te Maliskamp.

10 mei, 14 juni  vanaf 19.00 tot ……….we geen zin meer hebben of het te donker wordt.

Meer info over de Natuurschool.

Diversen

Natuurstreken en hout uit eigen woud (filmpje van Brabants Landschap).

Doe mee aan tegelwippen en vergroen je straat. Je kunt nu je stoeptegels gratis afleveren bij de milieustraat. Inspiratie? Kijk eens in de brandgang tussen de Vierde Buitenpepers en de Buitenpepersdreef naar alle geveltuintjes.

Training energieboswachter van de BMF (vanaf 13 april).

Gezocht: vrijwilligers voor vleermuisinventarisaties in Rosmalen en Berlicum.

Maandagavond 2 mei rondleiding voor het B5 monitoringproject mussen, gierzwaluwen en vleermuizen in Den Bosch. Zie ook vogelbescherming.nl/b5.

 Natuurtip: spenen?

Speenkruid bloeide afgelopen maand nog volop en is nog steeds te zien. De rijk geel bloeiende plant hoort bij de ranonkelfamilie, net als bijvoorbeeld de boterbloem, bosanemoon en de poelruit. De bloemen van speenkruid gaan open als de zon schijnt en sluiten weer wanneer er een wolk voor de zon schuift. Ze zijn dus open op momenten dat er veel insecten vliegen. Later ontstaan er ook kleine knolletjes in de bladoksel. Als deze op de grond terecht komen kan daar weer een nieuw plantje uit groeien. Voor de naam Speenkruid bestaan twee verklaringen. De vorm van de verdikte wortels die op spenen lijken (zie foto). De tweede verklaring komt uit een "Cruydeboeck" uit 1554 van de beroemde Nederlandse plantkundige en arts Rembertus Dodonaeus (Rombert Doedensz Joenkema). Hierin staat over speenkruid: "In onse tijden/ ende wat daer voor/ heeft men de wortelkens met de aanhangende grijnkens of korlenkens begoot te gebruyken om de speenen te genesen: want men heeft dit cruydt daerom de naem speencruydt ghegeven: want de Speenen oft Anbeyen met het sap van dit cruydt oft van sijne wortelen met wijn oft pisse van den cranken gemengelt zijnde/dikwijls gewassen en genett/worden cleynder ende ineen getrocken/ende verdroogen heel: ende pijne vergeet gantsch";.
Spenen of aambeien, mooi zijn ze deze vroege bloeiers.


John Gallast

 

Lees ook ons verenigingsblad Den Boschrietsangher online

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook  Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief