E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch juli 2022

e sangher kop 20180102

Aan: Bezoeker                     25 september 2022

Deze nieuwsbrief bevat afbeeldingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

 

Natuuroudercursus september - oktober 2022

Een IVN natuureducatie-cursus om met (school)kinderen de groene omgeving te ontdekken

Hoe mooi is het om met (school) kinderen de groene omgeving te ontdekken. Het IVN biedt leerkrachten, pedagogische medewerkers én (groot) ouders de mogelijkheid een korte cursus te volgen.

Wat kan de deelnemer na de cursus?

De IVN-cursist laat schoolkinderen speels en gericht genieten van de natuur in het gekozen thema.
Bijvoorbeeld door

o kinderen een bloemenschilderij te laten maken of boomschors te laten tekenen
o samen stil te zijn en te luisteren naar natuurgeluiden
o kinderen met een kleurenwaaier op pad te sturen om natuurtinten te vinden
o bomentikkertje te spelen
o kleine diertjes spotten.


Lees verder

Diversen

Natuur in Eigen Hand bijeenkomst 29 juni 2022
Op 29 juni organiseren IVN Brabant en Brabants Landschap een speciale avond voor particulieren, vrijwilligers en organisaties die nieuwe natuur in Brabant willen aanleggen. Lees verder.....
 
In het weekend van 2,3,4 september vieren we het Fête de la Nature! In het hele land worden er diverse kleinschalige natuurfeestjes georganiseerd. Denk aan een muziekoptreden in de buitenlucht, yoga in de duinen, een speurtocht door het bos, of een duurzame BBQ in het park. Wil je ook iets organiseren, ga dan naar de website van Fête de la Nature en houd het bestuur op de hoogte via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De gemeente trekt €100.000 uit in de komende twee jaar voor het verbeteren van de biodiversiteit in de publieke ruimte. Interessant voor groene buurtinitiatieven. Het is nog onduidelijk op dit moment waaraan het geld precies besteed wordt, maar heb je een goed idee, neem dan contact op met de gemeente of deel het met het bestuur via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nog zes nieuwsbrieven?

Er komen nog zes nieuwsbrieven van mijn hand, daarna is het aan u om mee te helpen met het maken van dit communicatiekanaal. Het is niet lastig, u hoeft niet veel verstand te hebben van computers, het is vooral het verzamelen en ordenen van activiteiten van IVN en andere natuurorganisaties. Meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Natuurtip: verboden appel

Doornappel JohnGallastDoornappel vrucht JohnGallast b300
De vrucht van de doornappel is niet iets om de tanden in te zetten. De gehele plant is giftig. Je kunt de plant vinden op voedselrijke, omgewoelde grond. Ook wel langs de rivieren. Het is een forse plant die tegen de zomer ontkiemt. De bloemen zijn groot (tot wel 10 cm) en meestal geheel wit. Ze bloeien van de namiddag tot de volgende ochtend en verspreiden een bedwelmende geur. De vrucht lijkt wel wat op die van de paardenkastanje. Groen met stekels, later bruin. Als de zaden rijp zijn springt de vrucht van boven open. De grote, zeer giftige zaden worden door schudden van de stengel (door de wind of aanstoten) uit de vrucht geschud. Al in de 17e eeuw werd de plant ingevoerd vanuit Mexico. De gehele plant is zeer giftig. De zaden werden vroeger wel gebruikt als geneesmiddel. Door de sterke variatie in de concentratie van de giftige stoffen in de plant liep dit nog wel eens verkeerd af. Zelfs aanraken van de plant of de zaden kan al voor verwijde pupillen zorgen. Kortom een appeltje om alleen met handschoenen aan te pakken..

John Gallast

 

Lees ook ons verenigingsblad Den Boschrietsangher online

Heb je ook een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter

Afzender: IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
Deel deze nieuwsbrief op Facebook of Twitter:   Facebook  Twitter

IVN/VNW is een vereniging die mensen wil stimuleren in het ontdekken van de natuur om ons heen. Centraal staan de thema's educatie en bescherming. twitter volgons facebookbutton

BBS Nieuw Zuid NME lokaal sBinnenactiviteiten zijn meestal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid

NME-lokaal: een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

Grote zaal: bereikbaar via de hoofdingang van de school (Jac. van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch).

.Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief