E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch September 2014

 
Deze nieuwsbrief bevat afbeedlingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Beste Bezoeker,                                                               27 september 2022 

Om de communicatie binnen het onze natuurclub beter te laten verlopen, stuurt
bestuur maandelijks een elektronische nieuwsbrief aan alle leden van de afdeling
IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch.

Veel leesplezier!
Het bestuur

PS
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, gebruik dan de uitschrijflink onderaan.
 
BBS NZ s Binnenactiviteiten in het NME-lokaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid, een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).

 

Klik hier voor de routebeschrijving.

Biodiversiteitsdag 2014

Zondag 7 september 2014 van 8:00 tot 14:00 is de jaarlijkse biodiversiteitsdag geweest (voorheen de 1000-soortendag) in het natuurgebiedje de Meerendonk naast de Brede Bossche School Nieuw Zuid. We proberen die dag met alle werkgroepen zoveel mogelijk soorten te inventariseren, we hopen dat alle werkgroepen daaraan willen bijdragen. Deze inventarisatie gaat gebruikt worden in een nog op te stellen beheersplan, dat die dag besproken wordt. Alle leden, en speciaal ook nieuwe leden, worden hiervoor uitgenodigd, om zo kennis te maken met elkaar en te horen waar we zoal mee bezig zijn. N.B. de geplande inventarisaties op zaterdagavond gaan niet door!

Algemene Leden Vergadering

Op woensdag 12 november 2014, 20.00 uur in de BBS Nieuw-Zuid is de Algemene Leden Vergadering van het IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch e.o. Een agenda volgt nog, maar leg de datum vast in je agenda. 

Informatie van de gemeente over plannen natuur: datum gewijzigd!

Johan MeesJohan Mees, een van de ecologen van de Gemeente ’s-Hertogenbosch, komt vertellen wat de gemeente Den Bosch zoal doet voor de natuur, biodiversiteit, ecologie, enz. Er zal uitdrukkelijk ook aan de orde komen wat de gemeente en IVN Den Bosch voor elkaar kunnen betekenen. De geplande datum die in Den Boschrietsangher staat, n.l. 30 september 2014 kan niet doorgaan. In plaats daarvan zal Johan komen op de ALV van 12 november (zie boven). Komt allen, want de natuur in de gemeente gaat ons allemaal aan! En je hebt de kans om je ideeën te laten horen.

Natuurcursus voor liefhebbers

dscn29153cIn september 2014 start weer een brede natuurcursus voor beginners, met aandacht voor seizoen en landschap, planten, dieren en paddenstoelen. De cursus duurt tot eind mei 2015. De lessen zijn op woensdagavond, excursies op zaterdagochtend van 08.00 tot ongeveer 12.00 uur naar natuur­gebieden rond 's-Hertogenbosch. Leden van IVN/VNW ’s-Hertogenbosch e.o. betalen €60. Aanmelden of andere vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Klik hier voor meer informatie.

Overige activiteiten IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

Amerikaanse vogelkers  Prunus serotinaZondag, 21 September 2014, 10:00 - 13:00, Mariaburgbos, Vliertwijksestraat 58, Rosmalen: de werkgroep landschapsbeheer gaat weer van start: Amerikaanse vogelkers verwijderen, contactpersoon Cor Haest, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Maandag 22 september 2014, 19:30 - 22:00, Brede Bossche School Nieuw-Zuid: open inloopavond IVN-klets vakantie – natuurbelevingen. Iedereen is welkom om zijn/haar natuurbelevingen te vertellen. Beamer en PC zijn aanwezig, dus neem je mooiste natuurfoto's mee op een memory stick. En maak kennis met andere IVN-ers en hun verhalen.

Zaterdag 27 september 2014, 9:00 - 12:00 uur: leer de natuur wat beter kennen met de Natuurschool. Alle IVN leden zijn welkom. Plaats: de Wamberg, thema: bomen. Info/melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

paddenstoel1Zondag 28 september 2014, 10:00 - 12:00: publiekswandeling 'Herfst en paddenstoelen'  op de Vughtse heide. Vertrek: Loonsebaan te Vught, parkeerplaats Vughtse Heide, tegenover Brasserie Brac.

Zondag, 5 Oktober 2014, 10:00 - 13:00, Landschapbeheer Nulandse Heide: Amerikaanse vogelkers verwijderen. Vertrekpunt bij bordje Brabants Landschap, Driekoningenstraat, Rosmalen. 

Acties

IVN is genomineerd met het project Gezonde Schoolpleinen (en dan in het bijzonder het opleiden van Natuurouders) bij het 3M fonds Grote Gift. Als IVN de meeste stemmen vergaart, krijgen hrt IVN een flink geldbedrag geschonken, te besteden aan de Natuurouders. Klik hier voor meer informatie. Via het menu links kun je ook stemmen. 

Activiteiten elders

Meld je aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., als je naar een van deze activiteiten wil gaan; we brengen je dan in contact met mede-IVN-ers die ook gaan (om te carpoolen b.v.).

IVN en Vogelwacht Uden houden op donderdag 18 september 2014 een dialezing met als thema ‘Spinnen onder de loep’ door Rien Kersten. De Groenhoeve, Artillerieweg 3 in Uden, 20.00 uur (vrijwillige bijdrage). Voor meer informatie klik hier.

Op vrijdag 19 september 2014organiseert KNNV Breda in nauwe samenwerking met een studiemiddag over exoten in en nabij het water. De definitieve uitnodiging + het programma volgen in de loop van augustus. Aanmelding  vooraf is gewenst en kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie klik hier

taxusbessen s5 en 6 oktober 2014, 14.00 uur, Herfstexcursie Heempark, met aandacht voor paddenstoelen, doortrekkende vogels en vruchten. Achter het Sint-Janslyceum, daar de brug over en links aanhouden.

9 mei 2015 van 10 – 16 uur, Natuurpoort De Plaetse, De Plaetse 71, 5591 TX Heeze: workshop 'Insecten op de heide'. Eigen bijdrage van € 15 per persoon. Men kan zich nu al inschrijven voor deze workshop via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor informatie over de workshop van het afgelopen jaar, klik hier.

 

Vele handen maken licht werk

Gevraagd worden:

Mensen die in het weekend op excursie willen gaan met de Jeugdnatuurgroep (7-12) of met jongeren vanaf 11 jaar.

Mensen die doordeweeks willen helpen bij het natuuronderwijs aan de BBS Nieuw Zuid en evt. andere scholen.

Voor overige vacatures klik hier.

Mail even naar secretaris@ivn-s-hertogenbosch.nl als je je handen uit de mouwen wilt steken.   

Heb je ook een bijdrage voor de nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

Afzender:
IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
​www.ivn-s-hertogenbosch.nl
Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief