E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch Januari 2015

 
Deze nieuwsbrief bevat afbeedlingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Beste Bezoeker,                                                       27 september 2022 

Natuurlijk wil je als lid van de afdeling IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch graag op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van de vereniging. Als aanvulling op ons ledenblad Den Boschrietsangher en op onze website sturen wij daarom aan alle leden maandelijks deze nieuwsbrief. 

Veel leesplezier!
Het bestuur

PS
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, gebruik dan de uitschrijflink onderaan.

 

Binnenactiviteiten en bijeenkomsten

BBS NZ sDe meeste IVN binnenactiviteiten en bijeenkomsten vinden plaats in het NME-lokaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid, een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).
Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Nieuwjaarsbijeenkomst 9 januari

NieuwjaarsreceptieNamens het bestuur wens ik u een prachtig 2015! En we hopen u te zien op de altijd gezellige nieuwjaarsreceptie: vrijdag 9 januari 20.00 uur, gebouw Jeugdnatuurwacht Vught, Peellandstraat 1, 5262 GT Vught. Ook als u nog niemand kent bij onze vereniging, kom en maak kennis met andere natuurliefhebbers. Geniet van de show van de Werkgroep Natuurfotografie, het praatje van de voorzitter en de natuurquiz. En neem een prijsje mee voor de natuurquiz-deelnemers. 

Lezing 14 januari a.s., 20.00 uur Ari Martinali: de Mortelen

SetWidth1000 HS 78Mortelen090708mortelen 020310 04

Tussen de gemeenten Boxtel, Oirschot en Best ligt het natuurgebied de Mortelen. Het is een oud agrarisch landschap, ontstaan in loop van de twaalfde eeuw. Omdat het gebied zeer nat is, zijn alleen de hogere gelegen gronden ontgonnen. Zo ontstond er een schilderachtige afwisseling tussen kleine akkers, weilanden en broekbosjes. Maak kennis met dit prachtige gebied en met de ijsvogel, wespendief, geelvlekheidelibel, tienuurvlinder, vos, ree, bosanemoon en Gelderse roos.

De lezing vindt plaats in de grote zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid (zie boven).

Volgende lezingen zijn 25 februari (Mart Schel: Een dagje door de natuur) en 11 maart (Werk­groep Natuurfotografie: audiovisuele natuurseries).

Appelstroop en alcohol voor nachtvlinders

Iris Beijeman en Sanne van Amersfoort zijn studenten Toegepaste Biologie aan de HAS Hogeschool. Zij hebben een onderzoeksstage bij de Vlinderstichting gedaan. Meer informatie over hun onderzoek kun je opvragen door een mailtje te sturen naar Iris Beijeman ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Sanne van Amersfoort (S.vAmersfoort(@student.has.nl). Hieronder in het kort hun bevindingen.

nachtvlinder2“Het smeren van stroopmengsels op bomen is een goede manier om nachtvlinders te lokken voor een inventarisatie. Op dit moment doen wij, Iris Beijeman en Sanne van Amersfoort  onderzoek naar nachtvlinders in het natuurgebied de Pettelaar. In de maanden september en oktober hebben wij tijdens de schemering in totaal op 100 bomen een stroopmengsel gesmeerd met biergist en rum. Het onderzoek is gericht op de voorkeur van vlinders op verschillende stroopmengsels en welke boomsoort het efficiëntst werkt voor het smeersel. In totaal zijn 1081 nachtvlinders gespot op de besmeerde bomen. Voornamelijk bosbesuilen en bruine herfstuilen, voor deze soort maakte het echter niet uit of het stroopmengsel alcohol bevatte of niet. Hoewel andere nachtvlinders wel een voorkeur lijken te hebben voor alcohol in de stroop. Daarbij heeft het stroopmengsel het meest efficiënt op de populier. Succes met het smeren!” 

 Overige activiteiten IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

Zondag, 18 Januari 2015, 10:00-13:00 uur, gaat de werkgroep Landschapsbeheer Amerikaanse vogelkers verwijderen op de Nulandse Heide. Contact: Cor Haest, tel. 073-5215160, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

oude dijk haanwijk sZaterdag 24 Januari, 9:00-12:00 uur, gaat de Natuurschool op het landgoed Haanwijk een zoekkaart in elkaar zetten van winterse bomen. Nodig: pen en papier, fototoestel, bomenboek en evt. laptop. Verzamelen bij het Infolokaal van Brabant Landschap, Haanwijk 4, St. Michielsgestel.

Zondag 25 januari, 10:00-12:00uur is er een publieksexcursie naar landgoed de Wamberg met als thema: bomen

Op maandag 2 februari, 20.00 uur is er weer de IVN-klets, een avond om andere IVN-ers te ontmoeten in het NME-lokaal (zie boven).

Maandag 2 maart 2015: Algemene ledenvergadering. Zet 'm vast in uw agenda. Meer informatie volgt.

Activiteiten elders

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je naar een activiteit elders wilt, i.v.m. met samenreizen.  

Activiteiten van andere IVN-afdelingen in Noord-Brabant de komende maand: klik hier.

Een greep uit alle activiteiten: lezingen over uilen, sprinkhanen, kraanvogels, de Maas, insecten, vuursalamander en wolf. En veel excursies en wilgen knotten.

Zaterdag 10 januari 2015, 10 uur precies is er een winterrondleiding in de Eendenkooi Maaspoort www.eendenkooimaaspoort.nl.

Op 11 en 12 januari 14.00 uur Winterexcursie in het Heempark. www.heempark-s-hertogenbosch.nl.

Op zaterdag 7 februari, 10-14 uur, is er een Knoppendag (met excursie) op het Landelijk IVN te Amsterdam. Inschrijving vóór 30 januari 2015.

Adverteren in Den Boschrietsangher

Den Boschrietsangher is het ledenblad van het IVN/VNW ’s-Hertogenbosch e.o. en verschijnt viermaal per jaar in een oplage van circa 250 exemplaren. De lezers zijn geïnteresseerd in de natuur in de regio en daarbuiten en daarmee samenhangende activiteiten. Belangstelling om te adverteren? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie over voorwaarden en tarieven: klik hier

Boek Bloemen en insecten

voorblad ontwerpHet overzichtsboek Niet zonder elkaar - bloemen en insecten (komt uit in maart 2015) is via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met korting te bestellen.

"Zonder insecten zouden vele bloemen simpelweg niet bestaan. Bloembestuiving is onmisbaar in de voortplanting van zeer veel bloemplanten. Talloze insecten, op wereldschaal ca. 150000 soorten, helpen bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zij zijn de motor die de rijke plantenwereld in stand houdt. Zij verbinden plant met plant, de plantenwereld met de dierenwereld en zij zorgen ervoor dat de natuur zich in eindeloze cycli vernieuwt."

Vele handen maken licht werk

De Werkgroep Natuurgidsen zorgt ervoor dat er iedere maand weer prachtige excursies in en rond 's-Hertogenbosch gehouden worden. Marion Nouwens is jarenlang voor deze werkgroep de coördinatoren geweest, maar we zijn nu dringend op zoek naar een nieuwe coördinator. Kijk snel op www.ivn-s-hertogenbosch.nl/de-vereniging/vacatures naar de taken van de coördinator, beslis of dit iets voor jou is en mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Misschien kun je het ook doen als duo-baan.

Als u iets u in uw omgeving ziet, dat vraagtekens oproept over natuur, biodiversiteit en milieu, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Heb je ook een bijdrage voor de nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

Afzender:
IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
​www.ivn-s-hertogenbosch.nl
Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief