E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch Maart 2015

 

Deze nieuwsbrief bevat afbeedlingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Beste Bezoeker,                                                       06 oktober 2022 

Natuurlijk wil je als lid van de afdeling IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch graag op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van de vereniging. Als aanvulling op ons ledenblad Den Boschrietsangher en op onze website sturen wij daarom aan alle leden maandelijks deze nieuwsbrief. 

Veel leesplezier!
Het bestuur

PS
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, gebruik dan de uitschrijflink onderaan.

 

Binnenactiviteiten en bijeenkomsten

BBS NZ sDe meeste IVN binnenactiviteiten en bijeenkomsten vinden plaats in het NME-lokaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid, een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).
Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Natuurbeleving voor ouderen in instellingen

In januari 2014 zijn wij, Will Sliphorst en José van Oers, gestart met een subgroepje ‘Natuurbeleving voor ouderen in zorginstellingen’. We willen bij zorginstellingen in ’s-Hertogenbosch en omgeving op verzoek een natuurprogrammaatje verzorgen. We brengen dingen uit de natuur mee zoals uitlopende takken, bloembolletjes, kruiden die op dat moment bloeien en/of geurende planten enzovoort. We zitten nog in de opstartfase en kunnen best wat hulp gebruiken, dus als het je leuk lijkt om hier op een of andere manier aan mee te werken, meld je dan aan. Of ga gewoon een keertje mee om te zien of het iets voor jou is. Namens de werkgroep, Will Sliphorst, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer informatie: klik hier

Water Natuurlijk

Water NatuurlijkOp woensdag 18 maart 2015 zijn er verkiezingen voor de waterschappen. IVN geeft een stemadvies voor Water Natuurlijk, de waterschapspartij die speciaal is opgericht om de belangen van natuur, milieu, landschap en recreatie in de waterschappen beter te kunnen beschermen.

Voor meer informatie: klik hier.

Vogelgeluidencursus

Pimpelmees besjesOpgeven voor de cursus ‘Vogelgeluiden voor beginners’ kan nog. Meld je snel aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een definitief programma volgt. Voor meer informatie: klik hier.  

Activiteiten IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

Woensdag 11 maart, 20 uur: de IVN-Werkgroep Natuurfotografie presenteert audiovisuele natuurseries en laat zien wat je met je mooie natuurfoto’s nog meer kan doen dan aan de muur hangen. Grote zaal BBS-Nieuw-Zuid.

Vervuiling Maasoever mZaterdag 14 maart: Ruim zwerfafval op langs de Maas. Grote schoonmaak in de Empelse waard en de Koornwaard. Vanaf 9.15 bij het café ‘De Lachende Vis’ in Empel. Meld je aan via ww.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/maasuiterwaarden/activiteiten . Het IVN is mede-organisator, dus laat je gezicht zien en zorg ervoor dat al het plastic niet in de oceaan terechtkomt.

Zaterdag 21 maart, 10-13 uur: IVN/VNW 's-Hertogenbosch doet mee aan de landelijke vrijwilligersdag NL-Doet. Er word gewerkt aan natuurherstel op de Rosmalense Zandverstuiving. Start: Deken van Roestellaan, bij het Wiel van Armando.

 

Zwerfafvaldag van de Gemeente ’s-Hertogenbosch, opruimen Moerputten gaat niet door! 28 maart is de zwerfafvaldag van de gemeente. Eerdere plannen om met het IVN de Moerputten te gaan schoonmaken gaan niet door, misschien dat we later dit jaar nog een schoonmaakactie organiseren. Misschien is er bij u in de buurt wel een schoonmaakactie, klik hier . 

Zondag, 29 Maart 2015,10-13 uur gaat de WerkgroepLandschapbeheer de oeverzwaluwenwand bij het Engelermeer broedklaar maken. Klik hier voor meer informatie. 

P2260437Zondag 29 Maart 2015,10-12 uur is er ook een publieksexcursie op het landgoed De Pettelaar met als thema 'Ontluikende natuur'. Vertrekpunt: Pettelaarse Schans aan de Oude Gestelseweg, tegenover het Provinciehuis.

Op dinsdag 31 maart 2015, 20.00 uur is er weer de IVN-klets, een avond om andere IVN-ers te ontmoeten. In het NME-lokaal van de Brede Bossche School Nieuw-Zuid. Tineke Kramer van de Werkgroep Vlinders en libellen zal een korte presentatie over Lieveheersbeestjes geven.

Activiteiten elders

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je naar een activiteit elders wil, i.v.m. met samenreizen.  

Andere activiteiten van IVN-afdelingen in Noord-Brabant de komende maand: klik hier.   Te veel om op te noemen, o.a. lezingen over natuur in de Langstraat en over de Wespendief.

De Brabantse Milieufederatie en VELT (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren) zijn een project gestart om drie samentuinen in Brabant op te zetten en te begeleiden. Daarvoor zoeken ze tuinders die veel interesse hebben in de opstart en exploitatie van een samentuin in hun eigen buurt. Voor meer informatie:klik hier

EendenkooiZaterdag 7 maart 2015, de laatste vrijwilligerswerkdag van het seizoen 2014 - 2015 in de eendenkooi Maaspoort. De poort staat open van 09.00 uur tot 12.00 uur. www.eendenkooimaaspoort.nl

Zaterdagmiddag 7 maart, 12.30-16.30 uur: de Bossche zadenbeurs in de BBS Nieuw Zuid. Tuinliefhebbers uit de wijde omgeving kunnen biologische zaden ruilen, andere moestuiniers ontmoeten en met elkaar tips en informatie uitwisselen over biologisch tuinieren. Voor meer informatie: klik hier.  

 

Zaterdag 7 maart, 10.30 – 12.30 uur, NME- lokaal BBS Nieuw Zuid: Workshop Wilgentenen Vlechten. Voor vrijwilligers die actief zijn op school. Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zaterdag 21 maart open dag Eendenkooi Maaspoort, 9-13 uur. www.eendenkooimaaspoort.nl

Maandag 23 maart 2015 organiseert MiNC (Milieu, innovatie, Natuur en Creativiteit) een laagdrempelig debatpodium in de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch. Tijdens een MiNC-café komen diverse duurzaamheids- en milieuonderwerpen aan bod, afgewisseld door amusement. www.minc-denbosch.nl

InGrove den s In april wordt er door IVN Best een Bomencursus georganiseerd: Voor meer informatie klik hier .

Van 31 juli t/m 7 augustus 2015 organiseert IVN de 32e IVN Zomerweek, een compleet verzorgde excursieweek voor natuur- en cultuurliefhebbers vanaf 5 jaar. Dit keer in het Groene Hart. Een enthousiast jeugdteam begeleidt deze week overdag de kinderen, zodat ook ouders zelf op excursie kunnen. Men verblijft met 60 personen op de rustieke kampeerhoeve ‘Koole’ te Noorden aan de Nieuwkoopse Plassen met de hele week biologische maaltijden. Hier kun je je ‘groene hart’ ophalen met-fiets, wandel- en vaarexcursies in de wijde omgeving en een gevarieerd avondprogramma. Informatie h.moon nl en3@kpnmail

Vele handen maken licht werk

Vele handen maken licht werk

De Werkgroep Natuurgidsen zorgt ervoor dat er iedere maand weer prachtige excursies rond 's-Hertogenbosch gehouden worden. Marion Nouwens is jarenlang voor deze werkgroep de coördinator geweest, maar we zijn nu dringend op zoek naar een nieuwe. Klik hier  voor de taken van de coördinator, beslis of dit iets voor jou is en mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Of meld je aan als helft van een duobaan.

We vragen ook een medebeheerder voor onze Facebook-pagina. Wie is er handig met facebook en kan af en toe berichten plaatsen en het IVN onder de aandacht brengen?

Als u iets u in uw omgeving ziet dat vraagtekens oproept over natuur, biodiversiteit en milieu, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heb je ook een bijdrage voor de nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar nieuwsbrief@ivn-s-hertogenbosch.n l

Ferd Sauter, bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

 
Afzender:
IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
​www.ivn-s-hertogenbosch.nl
Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief