E-Sangher, de nieuwsbrief van IVN -s-Hertogenbosch April 2015

 
Deze nieuwsbrief bevat afbeedlingen » Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Beste Bezoeker,                                                       06 oktober 2022 

Natuurlijk wil je als lid van de afdeling IVN/Vogel- en Natuurwacht 's-Hertogenbosch graag op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van de vereniging. Als aanvulling op ons ledenblad Den Boschrietsangher en op onze website sturen wij daarom aan alle leden maandelijks deze nieuwsbrief. 

Veel leesplezier!
Het bestuur

PS
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, gebruik dan de uitschrijflink onderaan.

 

Binnenactiviteiten en bijeenkomsten

BBS NZ sDe meeste IVN binnenactiviteiten en bijeenkomsten vinden plaats in het NME-lokaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid, een apart gebouwtje aan de zijkant van de BBS Nieuw Zuid, ingang 4 (Louis Couperuslaan, 5216 SC 's-Hertogenbosch).
Klik hier voor de routebeschrijving naar de BBS.

Algemene ledenvergadering

Met 33 personen hebben we afgelopen 3 maart besproken wat de plannen zijn van het IVN/VNW voor het komende jaar. Meer weten? Voor het verslag klik hier. Voor leden die er bij waren en nog opmerkingen hebben over de notulen: mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

IVN-klets met Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestje sTineke Cramer heeft tijdens de IVN-Klets van dinsdag 31 maart j.l. een interessante presentatie gegeven over Lieveheersbeestjes. Als je deze presentatie hebt gemist of je wilt die nog eens nakijken, klik hier.

Doorstart Vogelwerkgroep

staartmeesDe vogelwerkgroep maakt een geheel nieuwe start onder de nieuwe naam Vogel- en Natuurwacht; de werkgroep zet zich in voor behoud, beheer en bescherming van de natuur en met name de vogels. Veel nieuwe plannen en ideeën zijn er al, maar iedereen wordt uitgenodigd om mee te denken. Lees hier meer over de nieuwe werkgroep. Heb je belangstelling of heb je ideeën, meld je dan vóór 19 april aan bij Gerard Sluijter via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 Ecologische stadsvisie

In opdracht van gemeente ’s-Hertogenbosch zijn studenten van de HAS bezig met het opstellen van een ecologische stadsvisie van ’s-Hertogenbosch. Om de visie te realiseren organiseren zij een bijeenkomst op 30 april, 19.00 - 22.00, in de HAS Hogeschool, voor geïnteresseerden om samen te werken aan de toekomstvisie van natuur in ’s-Hertogenbosch. Heeft u kennis en ideeën over de natuur in uw wijk en wilt u dit graag delen? Geef u dan op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld hierbij alstublieft voor welke wijk u mee zou willen werken en een eventuele specialisatie.  Met vriendelijke groet, Frank Goossens, Rianne van Hoof, Dave Prevos, Studenten Toegepaste Biologie, HAS Hogeschool. 

 De Vlasborch

De Vlasborch organiseert weer een training voor vrijwilligers, die hun cliënten, blinde bewoners van een verzorgingstehuis, begeleiden. Opgeven bij José van Oers: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Wildlife crime

treeWildlife crime is de Engelse benaming voor het aanrichten van schade aan in het wild levende dieren. Om de politiek duidelijk te maken dat wildlife crime te vaak voorkomt en dat hier iets aan gedaan moet worden, willen de Provinciale Natuur- en Milieufederaties op 4 oktober 2015 10.000 handtekeningen aanbieden aan de Tweede Kamer. Hiervoor zijn ze een online petitie gestart. Burgers die getuige zijn van geweld tegen wilde dieren of vernieling van nesten of holen kunnen dit sinds vorig jaar zomer melden bij een speciaal meldpunt: het burgermeldpunt Wildlife Crime.

 Loonse en Drunense Duinen

landingIn Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen komen jaarlijks vele bezoekers en schoolkinderen in contact met de natuur. Gidsen, speciaal voor het park opgeleid door IVN Brabant, verzorgen de excursies en scholenprogramma’s. Ben jij enthousiast over de natuur? Breng jij dit graag over op volwassenen en/of kinderen? Meld je dan aan voor de nieuwe schoolgidsen- of duingidsencursus. Kijk voor meer informatie over de cursussen, opleidingsdata en aanmelden op www.np-deloonseendrunenseduinen.nl.

 Activiteiten IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o.

Op Tweede Paasdag, 6 april 2015, organiseert Brabants Landschap samen met het IVN de Dag van het Landschap: excursies en kinderactiviteiten (waterbeestjes) op landgoed Haanwijk. Vanaf 12 – 15 uur. Klik hier voor meer informatie.

oude dijk haanwijk sOp zondag 12 april organiseert de fotowerkgroep een Natuurfoto-ochtend op het landgoed Haanwijk. We beginnen met een korte introductie onder het genot van een kopje koffie en gaan daarna op pad voor een rondwandeling van circa 2 uur. Onderweg krijgt u deskundige begeleiding van ervaren amateur-natuurfotografen. Breng uiteraard uw eigen fotocamera mee, zorg voor een goede en opgeladen accu en voor voldoende ruimte op het opslagkaartje. Start: 09.00 uur bij het infocentrum van Brabants Landschap; Haanwijk 4A te Sint Michielsgestel. Afsluiting: circa 13.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden vóór 12 april bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als vervolg op deze ochtend wordt er een avond georganiseerd waarop u in de gelegenheid bent een aantal van de door u gemaakte foto's te presenteren. De werkwijze, datum en locatie van die avond worden op 12 april bekendgemaakt.

 Zondag 26 april 2015,05:00-07:00 uur is er een vroege vogelexcursie bij het Engeler Meer. Vertrekpunt parkeerplaats politiebureau hoek Haverleij-Beverspijken. Zijn de nachtegalen al aangekomen?

 Activiteiten elders

Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je naar een activiteit elders wil, i.v.m. met samenreizen.  

Andere activiteiten van IVN-afdelingen in Noord-Brabant de komende maand: klik hier.

Bijeenkomst over het project Blues in the Marshes en het HoWaBo-project, speciaal bedoeld voor vrijwilligers, die actief zijn in de gebieden De Moerputten, Vlijmens Ven, Bossche Broek en Vughtse Gement. Projectpartners lichten tijdens deze avond de voortgang van alle acties toe. Op vrijdagavond 10 april om 19.15 uur in Café Zaal D’n Bork aan de Nieuwkuijksestraat 139 in Nieuwkuijk. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zondag/maandag 12/13 april 2015, 14:00 uur: Lente-excursie Heempark 's-Hertogenbosch Zuid, achter het St. Janslyceum. www.heempark-s-hertogenbosch.nl.

Kruidencursus door IVN Oisterwijk, voor informatie: klik hier.

Porseleinhoen projectpagina nachtvdrallen tdataIn 2015 zet SOVON de porseleinhoen en de roerdomp op de kaart met de actie Nacht van de Rallen: 17 april – 26 april; 29 mei – 7 juni. Voor informatie: klik hier.

Van 31 juli t/m 7 augustus 2015 organiseert IVN de 32e IVN Zomerweek, een compleet verzorgde excursieweek voor natuur- en cultuurliefhebbers vanaf 5 jaar. Voor informatie: klik hier.

Vele handen maken licht werk

Gevraagd worden:

Vrijwilligers Natuurbeleving voor ouderen in instellingen: klik hier voor informatie.

Medebeheerder voor onze facebook-pagina www.facebook.com/ivndenbosch. Wie is er handig met facebook en kan af en toe berichten plaatsen en het IVN onder de aandacht brengen?

Voor deze en andere vacatures binnen de vereiging: klik hier.

Als u iets u in uw omgeving ziet, dat vraagtekens oproept over natuur, biodiversiteit en milieu, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Heb je ook een bijdrage voor de nieuwsbrief? Reageren of meer informatie? Een werkgroep- of andere activiteit onder de aandacht van IVN/VNW-leden brengen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ferd Sauter, namens het bestuur IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o

 
Afzender:
IVN / VNW 's-Hertogenbosch e.o.
​www.ivn-s-hertogenbosch.nl
Klik op deze link om uit te schrijven » Afmelden IVN Nieuwsbrief